Marko Višić

Marko Višić

Marko Višić (Oklaj kraj Knina, 18. januar 1942 – 31. januar 2023) je klasični filolog, filozof, prevodilac i sveučilišni profesor. Višić je doktor klasičnih nauka, istraživač kultura i civilizacija drevnog Bliskog istoka, klasični filolog, filozof koji se bavi prirodnom filozofijom naroda drevnog Bliskog istoka, Helade i Rima.

Na Odeljenju za klasične studije Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu diplomirao je 1966. godine i na istoimenom Odjeljenju magistrirao 1971. godine. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine. U toku redovnih studija (pored ostalih predmeta) slušao je i položio Istoriju starog veka (četiri semestra), Klasičnu arheologiju (četiri semestra) i Antičku balkanologiju (osam semestara).

Bavi se decenijskim istraživanjem kulturne povijesti drevnog Bliskog istoka i antike, istraživanjem ranog mišljenja i spekulativne mîsli drevnih naroda, duhovnog i vjerskog života starih Egipćana, Sumerana, Akađana, Hetita, Babilonaca, Hebreja, Helena i Rimljana, antičke filozofije i filozofije uopće, te povijesti antičke medicine, muzike i književnosti.

Iz gornjih oblasti objavio je oko dvije stotine rasprava, eseja, studija, monografija i prijevoda književnih djela iz bliskoistočne i antičke književnosti, sa akadskog, starohelenskog, klasičnog latinskog, francuskog, njemačkog i ruskog jezika.

Književna i filozofska djela prevodi sa devet jezika: akadskog (starobabilonskog), starogrčkog, klasičnog latinskog, francuskog, talijanskog, španjolskog, engleskog, njemačkog i ruskog.

Autor je preko 660 bibliografskih jedinica (kazališne kritike, prikazi, recenzije, znanstveni radovi, monografije itd.).

Član je brojnih akademija znanosti i znanstvenih institucija u svijetu.

Umro je 31. siječnja 2023. godine u 82. godini zivota.


Naslovi u ponudi