Milan Ryzl

Milan Ryzl

Milan Rýzl (rođen 22. svibnja 1928. u Pragu – † 9. srpnja 2011. u Sacramentu ) bio je češko-američki parapsiholog .

Milan Rýzl bio je jedan od najpoznatijih predstavnika znanstvene parapsihologije . Autor Velikog priručnika parapsihologije od 1950-ih istražuje s obje strane Željezne zavjese, najprije u svojoj domovini, Čehoslovačkoj , a potom u samonametnutom egzilu u SAD-u od 1967. godine. Rýzl je smatrao jednim od najvažnijih zadataka svog ceha zatvoriti "jaz između znanosti i religije".

Znanstvenik rođen u Pragu studirao je fiziku i kemiju na ondje Karlovom sveučilištu , a potom je doktorirao biokemiju . Još tijekom studija, vođen “gorućom radoznalošću” (Putovanje dugi, 2), počeo se zanimati za okultne pojave. Posebno ga je zanimao fenomen ekstrasenzorne percepcije (kolegij: ASW). Njegovi prvi predmeti proučavanja bili su profesionalni vidovnjaci, od kojih je neke uspio razotkriti kao prevarante.

Nakon što je osnovao prvu parapsihološku studijsku grupu u Europi, osvojio je nagradu McDougall 1962. za izvrstan rad na području parapsihologije . Samo godinu dana kasnije imenovan je dopisnim znanstvenim suradnikom u Parapsihološkom laboratoriju na Sveučilištu Duke u Durhamu (SAD), koji je 1935. osnovao pionir Joseph Banks Rhine kao prvu "paranormalnu" sveučilišnu istraživačku instituciju. Rýzl se sada potpuno specijalizirao za paranormalnu percepciju pod hipnozom i razvio je metodu stavljanja ekstrasenzorne percepcije pod kontrolu volje.

Njegovi eksperimentalni uspjesi ne samo da su pomogli Ryzlu da pridobije međunarodnu pozornost (njegov prvi poziv u “zapadne” zemlje odveo ga je na indijsko sveučilište Andhra 1966.; njegove je eksperimente prethodno dokumentirala američka filmska ekipa), nego je također pobudio zanimanje svijeta komunistička državna sigurnost. Pod sve većim pritiskom vlasti, Rýzl je 1967. odlučio emigrirati. Nakon višemjesečnog slanja paketa s knjigama iz svoje knjižnice u SAD, sa suprugom i dva sina pobjegao je u SAD preko Beča .

Nakon dolaska, prvo je radio u Rhineovom parapsihološkom laboratoriju na Sveučilištu Duke . Potom je predavao parapsihologiju na raznim sveučilištima, uključujući Državno sveučilište San José i Kalifornijsko sveučilište . Brojne znanstveno-popularne publikacije, koje su prevedene na mnoge jezike, učinile su ga jednim od najčitanijih parapsihologa u svijetu.

Rýzlova fascinacija paranormalnim nikada nije bila ograničena na čistu egzotičnost njegove teme; Pokretačka snaga njegovih istraživanja ostao je njegov duboki humanizam i uvjerenje u civilizacijsku nužnost spajanja znanosti i vjere, prosvjećivanja i povjerenja, tehnološkog i društvenog napretka: „Ni suvremene religije, ni znanost, ni informacije koje dolaze putem medija masovne komunikacije pružaju nam pravu sliku svijeta... Greška je u tome što je istina koju svaki tvrdi preuska. Složenost svijeta i našeg postojanja puno je šira i raznovrsnija od njihovih pojedinačnih opisa. Prije svega, moramo priznati da prihvaćanje duhovnog svijeta ne znači odbacivanje materijalne sfere. Mistično prosvjetljenje ne opovrgava racionalno znanje – naprotiv, ono je njegovo proširenje.” (Drevna proročanstva, 213)

Spisi Znanstveni radovi Milan Ryzl: Obuka Psi Fakulteta hipnozom. Časopis Društva za psihička istraživanja 41 (1962). Milan Ryzl, JT Barendregt, PR Barkema, Jan Kappers: ESP eksperiment u Pragu. Journal of Parapsychology 29 (1965). Milan Ryzl, J. Bekoff: Gubitak stabilnosti izvedbe ESP-a u subjektu s visokim bodovanjem. Journal of Parapsychology 29 (1965). Milan Ryzl, JG Pratt: Fokusiranje ESP-a na određene ciljeve. Journal of Parapsychology 27 (1963). Milan Ryzl, JG Pratt: Daljnja potvrda stabiliziranog ESP učinka u odabranom predmetu. Journal of Parapsychology 27 (1963). Milan Ryzl, JG Pratt: ESP test ponovljenih poziva sa zapečaćenim karticama. Journal of Parapsychology 27 (1963). Milan Ryzl: Model parapsihološke komunikacije. Journal of Parapsychology, 30, 18-30 (1966). Milan Ryzl: Parapsihologija: znanstveni pristup. NY: Hawthorne (1970). Milan Ryzl: Kako ne testirati vidovnjaka. Journal of Parapsychology 54 (rujan 1990). Ostala djela Milan Ryzl: Parapsihologija. Ženeva 1970 Milan Ryzl: Vidovitost u hipnozi. Ženeva 1971 Milan Ryzl: ASW - fenomen ekstrasenzorne percepcije. Ženeva 1972 Milan Ryzl: Isus – najveći medij svih vremena. Ženeva 1974 Milan Ryzl: ASW trening. Ženeva 1975 Milan Ryzl: Smrt i ono što dolazi poslije. Ženeva 1981 Milan Ryzl: i L. Kysucan. Drevna proročišta. Oxford 2007 Milan Ryzl: Putovanje u dugu. Oxford 2007


Naslovi u ponudi

Parapsihologija

Parapsihologija

Milan Ryzl

Milan Ryzl se prihvatio pionirskog zadatka da objasni ono sto je teško objašnjivo i što izaziva zabunu. Zbog toga je njegova knjiga postala klasičnim priručnikom, koja pokušava pronalaziti odgovore na pitanja na koja se ne može lako odgovoriti.

Prosvjeta, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,32