Rim u razdoblju najvišeg uspona carstva

Rim u razdoblju najvišeg uspona carstva

Jerome Carcopino

Ova knjiga ne govori prvenstveno o vladarima, vojskovođama, graditeljima, umjetnicima nego nam otvara drugi pogled na prošlost koju poznajemo; ona nas vodi među ljude koji nisu »stvarali povijest« već živjeli svoj skromni život.

I veliki i mali, u ovoj knjizi, prije svega su ljudi svog vremena i svoje sredine – naraštaj koji je rođen krajem Klaudijeva principata ili početkom Neronove vladavine, te koji je sredinom prvoga stoljeća naše ere mogao doseći Trajanove i Hadrijanove godine, naraštaj koji je vidio rimsku moć i blago stanje u najvišem usponu rimskog carstva. Ograničivši se na to razdoblje, autor nam ga oživljava kroz teme: sjaj, opseg i veličina grada; kuće i ulice – veličina i bijeda Antike; društvo, njegovi cenzusni staleži i moć novca; brak, žena i obitelj – vrline i poroci; odgoj, kultura vjerovanja svijetle i tamne njihove strane; dioba dana, ustajanje, toaleta; zanimanja; priredbe; šetnja, kupanje i večera.

Čitajući ovu knjigu osvježavamo svoje poznavanje tog razdoblja povijesti i obogaćujemo ga mnoštvom novih i zanimljivih izvornih podataka iz svakodnevnog života koji se pred nama otvara uz brojne, ponekad i opširnije, navode iz latinske književnosti koja nam pruža živa i slikovita, točna i obilna svjedočanstva u djelima: Petronijev roman, Silvae Cecilija Stacijusa, Marcijalovi Epigrami, Pisma Plinija Mlađega i Juvenalove Satire. Autor se također koristio i golemim arheološkim gradivom što ga daju Trajanov forum u Rimu, ruševine Pompeja i Herkulanuma, tih dvaju gradova kojih su stanovnici živi pokopani za erupcije Vezuva godine 79; zatim su tu ruševine Ostije – što je sve pridonijelo da o životu Rimljanina, podanika prvih Antonina, životu u gradu Rimu. središtu i vrhu svijeta dobijemo vjernu i zanimljivu sliku.

Naslov izvornika
La vie quotidienne a Rome
Prijevod
Ana Buljan, Tugomir Lukšić
Naslovnica
Ratko Janjić
Dimenzije
21 x 14 cm
Broj strana
279
Nakladnik
Naprijed, Zagreb, 81.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Nedostaje omot
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Istorija starog Rima

Istorija starog Rima

Nikolaj A. Maškin

U dodatku četiri presavijene zemljopisne mape.

Naučna knjiga, 1968.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice.
11,548,65
Poslednji dani Pompeja

Poslednji dani Pompeja

Lytton
Edward Bulwer-Lytton

Posljednji dani Pompeja je roman koji je napisao Edward Bulwer-Lytton 1834. Roman je inspiriran slikom Posljednji dan Pompeja ruskog slikara Karla Briullova. Knjiga kulminira kataklizmičnim uništenjem grada Pompeja erupcijom Vezuva 79. godine.

Matica srpska, 1952.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,99
Herodotova istorija

Herodotova istorija

Herodot
Herodot
Matica srpska, 1987.
Srpski. Ćirilica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
23,48
Najveće kulture svijeta 5: Rim

Najveće kulture svijeta 5: Rim

Catherine Chamontin

Najveće kulture svijeta kolekcija je osam knjiga koje govore o velikim svjetskim civilizacijama. Knjige su po prvi puta izdane u Hrvatskoj 2005. godine u Rijeci od izdavača Extrade d.o.o., ali je i svih osam knjiga izdano i posebno za Večernji list.

Extrade, 2005.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,74 - 32,14 (komplet)
Stara Grčka

Stara Grčka

V. V. Struve, D. P. Kalistov

Knjiga kronološki obuhvaća vrijeme od najstarijeg perioda postojanja ljudskog društva u oblasti Mediterana, od epohe neolita pa sve do kraja tzv. klasičnog perioda povijesti stare Grčke, tj. do kad su grčki gradovi-države izgubili svoju nezavisnost.

Veselin Masleša, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
21,42
Anali

Anali

Tacit
Kornelije Tacit
Matica hrvatska, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
42,62 (komplet)