Iza ugla, ogledalo

Iza ugla, ogledalo

Branislav Glumac

Nova knjiga Branislava Glumca „Iza ugla, ogledalo“ raznožanrovsko je djelo (od proze, feljtonistike do poetskih tekstova i drame) ispisano prepoznatljivim stilom ovog važnog suvremenog književnika, kritičara i antologičara.

U svojim zapisima Glumac se bavi susretima s umjetnicima i kulturnjacima poput Miroslava Krleže, Vesne Parun, Gustava Krkleca, Joakima Marušića, Milivoja Slavičeka, Matije Skurjenog, Ivana Lackovića – Croate… Javne osobe isprepletene su s onima iz Glumčeva intimističkog i obiteljskog kruga te se takvom gradnjom teksta otvara pristup jednom osobnijem čitanju i javnih osoba koje više nisu tek biografska natuknica u kakvu leksikonu ili enciklopediji.

K tome, zaokupljen je Glumac pozicijom umjetnosti u društvu, književnom kritikom – pamćenjem i zaboravom – te neiscrpnim temama poput erosa i thanosa, ljubavi, tijela, vremena.

U ovoj knjizi nalazi se i drama „Iza ugla, soba za leptire“, koja je (pod naslovom „Hvatači sjenki“) dobila III. nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“ na natječaju Ministarstva kulture, zatim intervju s Tonkom Maroevićem objavljen prvotno u časopisu Poezija, te tekstovi Nenada Fabijanića, Zorana Ferića, Željka Ivanjeka, Dorte Jagić, Zdenka Jelčića, Ive Körbler, Josipe Lisac, Tihomira Lončara, Alojza Majetića, Tonka Maroevića, Irene Matijašević, Danijele Martinović, Želimira Mesarića, A. Saške Mutić, Nikole Petkovića, Davora Schunka, Đure Sedera, Aleksandra Stankovića, Zoranu Vakule, Lordana Zafranovića i Darije Žilić koji su svojevrsni komentar naslova same knjige.

Više od šezdeset pet godina književnog stvaralaštva koje je Glumac proveo kao profesionalni književnik, kritičar, antologičar te povremeni novinar i urednik, i tijekom kojih je objavio tridesetak autorskih knjiga, antologija, zbirki razgovora i zapisa najbolji su pokazatelj njegove nezaobilazne pojave u našoj književnosti, ali i bogatog životnog iskustva itekako prisutnog i u njegovoj najnovijoj knjizi „Iza ugla, ogledalo“.

Urednik
Marija Bonjak
Naslovnica
Davor Schunk
Dimenzije
20 x 13,5 cm
Broj strana
298
Nakladnik
V.B.Z, Zagreb, 2020.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53520-270-7

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Snižena cijena: 12,3611,12
Popust od 10% vrijedi do 08.05.2024. 23:59
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Moja prva ljubavna pjesma

Moja prva ljubavna pjesma

Branislav Glumac

Panorama ljubavne poezije suvremenih hrvatskih pjesnika. Izbor, interpretacije i uvodna riječ Branislav Glumac.

Mladost, 1982.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
12,99
Poslednji živi mrtvac

Poslednji živi mrtvac

Branislav Glumac
Zora, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
0,99
Izabrat ćeš gore

Izabrat ćeš gore

Ivan Raos
Naprijed, 1964.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
1,99
Junačke narodne pjesme

Junačke narodne pjesme

Školska knjiga, 1963.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Crvena lisica

Crvena lisica

Horvat
Joža Horvat

Roman objavljen u okviru cjeline "Izabrana djela Jože Horvata", objavljen je 1958. godine pod nazivom "Ni san ni java", no ubrzo autor mijenja naslov u današnji.

Mladost, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,25
Opsjene paklenih crteža

Opsjene paklenih crteža

Aralica
Ivan Aralica

Ivan Aralica rođen je u 1930. u Promini u dalmatinskom zaleđu. Radio je kao učitelj, upravitelj i ravnatelj u školama Dalmatinske zagore, a od 1971. godine kao profesor srednjih škola u Zadru. Bio je politički angažiran potkraj 60-tih i početkom 70-tih.

Znanje, 1977.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,98