Goli ručak

Goli ručak

William S. Burroughs

Goli ručak je roman američkog pisca Williama S. Burroughsa iz 1959. godine. Knjiga je strukturirana kao niz labavo povezanih vinjeta, koje je Burroughs namijenio za čitanje bilo kojim redoslijedom.

"Ja nisam zabavljač... ja sam instrument za zapisivanje", zapisao je legendarni narkoman, homoseksualac, ubojica vlastite žene, ali i jedan od najvećih američkih književnika 20. stoljeća - William Seward Burroughs.

I uistinu, o knjizi poput ove u kojoj se gotovo filmski izmjenjuju iracionalno i halucinantno, homoseksualno i šokantno, apokaliptično i parodijsko, kontroverzno i inovativno... možemo reći skoro sve osim da je "zabavna". Ona se buni i opire književnim konvencijama, kritizira totalitarizam i nasilje, a upravo zaglušujuće vrišti protiv droge i narkomanije.

Iako knjiga kao i autor, na žalost (a možda i na sreću!), nikad nisu imali podršku akademske kritike, brojni ugledni štovatelji među književnicima i rock glazbenicima priskrbili su im kultni status. Goli ručak se i danas smatra "autentičnim remek-djelom", dok je Gentleman junkie, kako su zvali tog "gurua beat generacije" - uvelike utjecao i na kasniju rock generaciju.

Naslov izvornika
Naked Lunch
Prijevod
Dragana Mašović
Urednik
Milan Komnenić
Dimenzije
21 x 11 cm
Broj strana
217
Nakladnik
Prosveta, Beograd, 1986.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Junkie

Junkie

William S. Burroughs
Rowohlt Verlag, 1999.
Njemački. Latinica. Broširano.
6,984,89
A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima

A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima

Jack Kerouac, William S. Burroughs

A nilski konji su se skuhali u svojim bazenima su privlačno štivo brzog tempa. To je i umjetničko djelo bez premca, legendaran roman koji su u osvit bitničkog pokreta napisala dvojica iznimno utjecajnih pisaca.

SysPrint, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,42
Sladoled od vanilije

Sladoled od vanilije

Đurđa Knežević

Što se događa kada četvero ljudi sjedi u vagonu podzemne željeznice u kasni sat? Uspijevaju li uspostaviti kontakt ili ostaju samo slučajni prolaznici? Kakve su njihove sudbine? Tko su oni?

Fraktura, 2012.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,99
Ime ruže

Ime ruže

Eco
Umberto Eco

"Ime ruže", romaneskni prvijenac Umberta Eca izvorno objavljen 1980., eruditski je krimić, ali i briljantna knjiga o srednjovjekovnoj filozofiji, povijesti, teologiji i logici. Prvo hrvatsko izdanje.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1984.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
17,5614,05
The Commodore

The Commodore

Cecil Scott Forester
Penguin Books Ltd, 1971.
Engleski. Latinica. Broširano.
6,99
Jesen patrijarha

Jesen patrijarha

Marquez
Gabriel Garcia Marquez

Remek djelo nezaboravnog stila, ova bajkovita priča o umirućem tiraninu, ili, kako je sam autor to jednom prilikom napisao, “poema o usamljenosti moćnika”, onaj je roman zbog kojeg je Gabriel García Márquez postao najhvaljeniji i najpopularniji predstavni

Prosveta, 1980.
Srpski. Latinica. Broširano.
8,44