Pohvala ludosti
Rijetka knjiga

Pohvala ludosti

Erazmo Roterdamski
Roterdamski

U „Pohvali ludosti“ Erazmo pod povećalom promatra sve besmislice svoga vremena izvrgnuvši kritici i same antičke autore, čija su mu djela bila istinski životni ideal.

Djelom se provlači nit živog antičkog duha, dijelom kroz ironiju ako govori sama Ludost, dijelom kroz posve ozbiljna razmatranja teoloških i moralnih pitanja gdje autor kao da zaboravlja na Ludost i govori svojim jezikom, kao Erazmo. Ova se dva pristupa u djelu isprepliću iako uglavom dominira duhoviti ton Ludosti. Erazmova ironija bliska nam je i danas zato jer je lako prevodiva na zbilju suvremenog svijeta. Moguće je pod naslagama vremena prepoznati probleme ljudske prirode koji su zapravo ostali isti iako je promjena forme stvorila privid razvijenog i emancipiranog društva. U svakom slučaju zadivljuje nas Erazmova otvorenost i erudicija koja toj otvorenosti daje legimitet, vjerodostojnost zasnovanu na dubokom poniranju u humanizam. Erazmo je svjestan činjenice da ljudi nisu u stanju ni slijediti a ni izbjeći etičke imperative i zato je njegova simpatija ipak na strani čovjekova tragikomizma. Među svim ozbiljnim ekskursima Erazmove ludosti treba izdvojiti sam završetak djela u kojem autor novoplatonskim jezikom govori o istinskoj sreći, besmrtnosti duha i najvišem Dobru kao smislu čovjekova života.

Naslov izvornika
Salutitiae laus
Prijevod
Darinka Nevenić Grabovac
Urednik
Branislav Milošević
Naslovnica
Janko Krajšek
Dimenzije
19 x 12 cm
Broj strana
151
Nakladnik
Rad, Beograd, 1984.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kršćanski vladar

Kršćanski vladar

Roterdamski
Erazmo Roterdamski

“Ako ste domoljub, mnogi će vas cijeniti i brzo zaboraviti, a po meni mudrije je cijeniti ljude kao da držimo ovaj svijet zajedničkom domovinom svih ljudi”. - Erazmo

Globus, 2011.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
16,99
Pohvala ludosti

Pohvala ludosti

Roterdamski
Erazmo Roterdamski

U „Pohvali ludosti“ Erazmo pod povećalom promatra sve besmislice svoga vremena izvrgnuvši kritici i same antičke autore. Ilustracije Hansa Holbeina mlađeg preuzete iz bazelskog izdanja 1676. Predgovor Veljka Koraća.

Kultura, 1955.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
19,56
Doći na svijet, dospjeti u jezik: Frankfurtska predavanja

Doći na svijet, dospjeti u jezik: Frankfurtska predavanja

Sloterdijk
Peter Sloterdijk

Peter Sloterdijk spada u red najosebujnijih filozofa današnjice, a knjiga sadrži niz njegovih predavanja održanih u Frankfurtu. Njihov tematski okvir čini svijet, život, čovjek, jezik. Predstavljaju nam Sloterdijka kao mislioca, ali i kao vrsnog predavača

Naklada MD, 1992.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,56
Neokonzervativizam - autobiografija jedne ideje

Neokonzervativizam - autobiografija jedne ideje

Irving Kristol
Algoritam, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,45
Kultura i eksplozija

Kultura i eksplozija

Lotman
Jurij Mihajlovič Lotman

Lotman komentira tehnički progres kao kulturološki problem, znanstvena otkrića, modu, politiku, običaje, promatrajući ih kao kulturne sustave koji funkcioniraju izmjenom dvaju osnovnih procesa - linearnog razvoja kulture i trenutka "eksplozije".

Alfa, 1998.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
5,42
Jedno ljeto s Pascalom

Jedno ljeto s Pascalom

Antoine Compagnon

Compagnon u svakom poglavlju ove knjige analizira život i djelo genijalnoga Pascala, traži smisao njegovih eliptičnih misli i nagovara nas na otkrivanje pisca čuda i milosti čije nam spoznaje pomažu da bolje upoznamo sami sebe.

Tim press, 2021.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,98