Catherine the Great : Life and Legend

Catherine the Great : Life and Legend

John T. Alexander

Rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja jednog od vodećih američkih narativnih povjesničara moderne Rusije, ovo doista impresivno djelo nudi prijeko potrebnu, uravnoteženu ponovnu procjenu jedne od najintrigantnijih ličnosti u povijesti.

Jedan od najživopisnijih likova u modernoj povijesti, Katarina II od Rusije započela je svoj život kao maloljetna njemačka princeza, sve dok je carica Elizabeta bez djece i Katarinina vlastita spletkarska majka nisu udale za velikog kneza Petra od Rusije u šesnaestoj godini. Do trideset treće godine svrgnula je svog muža državnim udarom bez krvi i uspostavila se kao carica višenacionalnog Ruskog Carstva, najveće teritorijalne političke jedinice u modernoj povijesti. Prikazana i kao politički genij koji je Rusiji vratio slavu kakvu je poznavala u danima Petra Velikog i kao despotska strana pustolovka koja je uzurpirala rusko prijestolje, ubila svoje suparnike i tiranizirala svoje podanike, ona je, po svemu sudeći, bila izvanredna žena. Katarina Velika , prva popularna caričina biografija utemeljena na suvremenoj učenosti, pruža živopisan portret Katarine kao majke, ljubavnice i, iznad svega, izuzetno pametne vladarice. Usredotočujući se na njezinu dugu vladavinu (1762.-96.), John Alexander ispituje sve aspekte Katarinina života i karijere: briljantne političke strategije kojima je pridobila prihvaćanje nacionalističke elite; njezina ekspanzivna vanjska politika; domaće reforme kojima je obnovila rusku vojsku, političku strukturu i gospodarstvo; i, naravno, njezin zloglasni ljubavni život. Počevši s prikazom dramatične pobune u palači kojom je Katarina zbacila svog muža s vlasti i pozadinskim poglavljem koje opisuje okolnosti njezina ranog djetinjstva i braka, Aleksandar zatim nastavlja kronološki kroz trideset i četiri godine svoje vladavine. Predstavljajući Katarinu na ljudskiji način nego prethodni biografi, Alexander uključuje brojne citate iz njezinih sjećanja i bilješki. Saznajemo, na primjer, ne samo imena i broj njezinih ljubavnika, već i njezino razumijevanje onoga što su mnogi smatrali šokantnom razuzdanošću. "Nevolja je", napisala je, "što moje srce ne bi dragovoljno ostalo ni jedan sat bez ljubavi."

Dimenzije
22 x 15 cm
Broj strana
418
Nakladnik
Oxford University Press, Oxford, 1989.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-0-19506-162-8

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Društvene i političke borbe u Hrvatskoj 1848/49

Društvene i političke borbe u Hrvatskoj 1848/49

Vaso Bogdanov
Jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti, 1949.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,36
Kroz pet stoljeća hrvatske povijesti

Kroz pet stoljeća hrvatske povijesti

Šidak
Jaroslav Šidak
Školska knjiga, 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
8,99
Politički spisi

Politički spisi

Starčević
Ante Starčević

Starčević je jedan od onih hrvatskih političara koji je imao snage da se odupre svim političkim strankama u tadašnjoj Hrvatskoj, ostavši cijeloga svog života dosljedan – i dosljedno osamljen – u svojim političkim idejama i shvaćanjima.

Znanje, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
13,72
Pregled hrvatske znanstvene baštine

Pregled hrvatske znanstvene baštine

Vladimir Bazala
Matica hrvatska, 1978.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,99
Do Ozore 1848.: Bojni pohod brodskih graničara

Do Ozore 1848.: Bojni pohod brodskih graničara

Matasović
Josip Matasović

Sa 7 slika i 1 kartom, te dodatkom spisa Frana Kurelca: "Odgovor na one magjarske hartije, što je tužna Rothova vojska kući ponela".

Dionička tiskara, 1919.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,99