Stari Osijek

Stari Osijek

Božo Plevnik

Monografija osječkog novinara i istraživača o povijesti Osijeka od prvih arheoloških nalaza do 1940. godine.

Na tlu današnjeg grada bilo je više ilirskih i andizetskih naselja, a najveću je važnost imala keltska Mursa. Nalazom, između ostalog, keltskog svetišta iz 2. st. pr. Kr. potvrđeno je da se nalazila na području današnjeg Donjeg Grada. Rimski vojni logor iz vremena osvajanja Panonije potvrđen je nalazom tegula VII Legije. Dvostruki opkopi i očuvani zemljani nasipi bedema logora bili su vidljivi na površini sve do sredine 18. stoljeća.

Tada im je položaj na zapadnoj strani zabilježen i u kartografskim prikazima, a nestali su širenjem Donjeg Grada. Standardni pravokutni legijski Castrum imao je prema Dravi utvrđen dodatak koji je štitio luku i most preko Drave. Ostatci njegovih temeljnih kamenih stubova još su ovijek vidljivi za niskog vodostaja rijeke. Na most se s druge strane Drave nastavljao dugačak nasip ili sustav mostova preko močvara, vjerojatno prema Kopačevu. To je svojevrsna preteča kasnijeg slavnog osječkog mosta do Darde sultana Sulejmana.

U vrijeme cara Hadrijana, rimska Mursa uzdignuta je u status kolonije Colonia Aelia Mursa (124. ili 133. g.), a grad se razvio u velikoj ekstenziji i izvan zidina nekadašnjeg Castruma s njegove zapadne strane. Središnji dio te zapadne ekstenzije kontinuirano i opsežno se istražuje od 2001. pod vodstvom Slavice Filipović (voditeljica antičkog odjela Muzeja Slavonije). Otkrivena je vjerojatno središnja ulica u pravcu istok – zapad (Decumanus Maximus) s kolovozom širokim 3 m te dubokim odvodnim jarcima s obje strane ulice. (s jarcima njena širina narasta na 8 m). Nađeni su i široki trijemovi na obje strane.

Brojne baze stupova trijemova kao i kapiteli nađeni su obrušeni u jarcima. Ulica je otkrivena u dužini od oko 150 m, a uz nju s jedne i druge strane iza trijemova i brojne građevine nekadašnjeg gradskog tkiva od kojih se ističu tabernae, veliko svetište boga Silvana s 5 žrtvenika i ostacima zidova i trijema oko njih (dim. 57x34m) i jedne veće građevine (površine 1600 m2) s osobito reprezentativnim pročeljem itd.

Urednik
Pero Zatezalo
Dimenzije
23 x 25 cm
Broj strana
183
Nakladnik
Božidar Maslarić, Osijek, 1987.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Slavonija '75

Slavonija '75

Petar Anić, Alojzije Šmit, Božo Plevnik, Zdenko Jurašek, Slavko Stojanović, Antun Lang
Privredna komora Slavonije i Baranje, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,99
Tumač geološke karte Republike Hrvatske 1:300.000

Tumač geološke karte Republike Hrvatske 1:300.000

Knjiga sadrži opis 58 stratigrafskih jedinica i kratak pregled glavnih geoloških događaja u pojedinim stratigrafskim razdobljima. Također su prikazani i glavni tektonski elementi, te raspored i popis listova i tumača na kojima se temelji opisana karta.

24 sata, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
19,99
100 čuda Kine

100 čuda Kine

Budući da sve više svjetskih putnika posjećuje Kinu, raste i opći interes za upoznavanjem njezinih zanimljivosti. Kao najmnogoljudnija država na svijetu i kao jedna od najstarijih civilizacija, Kina odiše raznolikošću i bogatstvom kulturne baštine.

Mozaik knjiga, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
15,76
Dimitrije : 25 godina nadrealizma 1970 - 1995

Dimitrije : 25 godina nadrealizma 1970 - 1995

Maroević, Blagus
Tonko Maroević, Goran Blagus
Trident d.o.o., 1995.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,50
Spomenica hrvatskog pjevačkog društva "Sklad" - "Preradović" u Đakovu 1863-1939

Spomenica hrvatskog pjevačkog društva "Sklad" - "Preradović" u Đakovu 1863-1939

Mato Horvat

Predgovor Ivan Gašparac (5-8 str.) i Ivan Rogić "Naša katedrala" (9-16 str.). Četiri stranice s tablama.

24 sata, 1939.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
24,99
100 potresnih dana Banja Luke

100 potresnih dana Banja Luke

Aleksandar Ravlić

"Kada sam s kolegom Jusufagićem, suradnikom zagrebačkog Večernjeg lista, u prvoj noći bez sna, načinio prve snimke, nisam se nadao da će to biti početak nevolja za moj grad i njegove stanovnike." - iz Uvodnika

NIP Štampa, 1970.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
17,9914,39