Blud i svetost: Eseji o Mariji Magdaleni

Blud i svetost: Eseji o Mariji Magdaleni

Dimitrije Popović
Popović

Dimitrije Popović u knjizi Blud i svetost progovara o fatalnoj biblijskoj ženi Mariji Magdaleni koja od prostitutke postaje sveticom. Upravo ta unutarnja preobrazba intrigantne ženske osobnosti predstavlja preobrazbu iz bluda u svetost.

Sjajnim esejističkim promišljanjima Dimitrije Popović nas vodi putevima od Caravaggia do Picassa, obradom lika intrigantne svetice u slikarstvu i kiparstvu.

Zahvaljujući intenzivnim i utjecajnim medijskim prezentacijama, osobito književnim i filmskim ostvarenjima, recepcija Marije Magdalene u novije je vrijeme u najširoj javnosti postala puno složenija, a čini se kako je ta svetica zadobila iznimnu popularnost upravo danas, hic et nunc, kada je vide kao „feminističku ikonu“, kao „sveticu pop-zvijezdu“ ili „vamp-sveticu“ ili je pak kvalificiraju kao „hit- djevojku 21. stoljeća“.

Uvažavajući sve povijesne okolnosti kršćanske religije, vremena negacije ili afirmacije Magdalenina lika i njezine uloge u kontekstu Kristova nauka, neupitno jest da ona ostaje jedna od najznačajnijih i najprovokativnijih svetica koja će još dugo buditi zanimanje kako u stručnim krugovima tako i u najširoj javnosti.

Dimenzije
21 x 15 cm
Broj strana
101
Nakladnik
Naklada Ljevak d.o.o., Zagreb, 2010.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53303-293-1

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Smrt u slikarstvu

Smrt u slikarstvu

Popović
Dimitrije Popović

Popović pregled tema o smrti prati od razdoblja renesanse do posljednjih desetljeća 20. stoljeća, u djelima pedesetak autora , od Grünewalda, Breuegela, Dürera, Boscha, Rembrandta i dr., do Picassa, Dalija, Magrittea, Bacona, Warhola, Kleina.

Matica hrvatska, 2001.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,52 - 6,58
Dimitrije: Judita - Judith

Dimitrije: Judita - Judith

Popović
Dimitrije Popović

„U morfologiji ženskog bića ne postoje žudniji likovi od Judite i Salome, dviju žena koje nose dvije glave: svoju vlastitu i odsječenu“, piše u svojemu eseju o Salomi španjolski filozof José Ortega y Gasset.

Muzej Mimara, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,5810,86
Istina u slikarstvu: Pisma, izjave, svedočanstva, tragovi

Istina u slikarstvu: Pisma, izjave, svedočanstva, tragovi

Paul Cézanne

Slikar koji se ne da razvrstati, Paul Cézanne (1839–1906) temperamentni je provokator. Mizantrop koji se okomljuje na kritičare i na slikarsku sabraću, i pokušava ocrtati tokove, kako realističke tako i impresionističke, u kojima bi da vidi sebe.

Službeni glasnik, 2011.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
7,42
Apolo: opšta istorija likovnih umetnosti

Apolo: opšta istorija likovnih umetnosti

Salomon Reinach

U 25 kratkih lekcija iznesena je povijest, razvoj arhitekture, skulpture i slikarstva svih naroda, od pradavnih vremena do današnjih dana.

Omladina, 1967.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,26 - 4,32
Peter Paul Rubens (1577-1640)

Peter Paul Rubens (1577-1640)

Julius S. Held
Pocket Books, 1954.
Engleski. Latinica. Broširano s ovitkom.
5,22 - 5,24