Zapisi na salveti : odabrani eseji

Zapisi na salveti : odabrani eseji

Czesław Miłosz
Miłosz

Ove eseje povezuje kritički odnos prema civilizaciji s kraja stoljeća, prema njenoj površnosti i lažnim vrijednostima, pružajući čitaocu jasno komponiranu i cjelovitu knjigu.

Već je ogled o staljinističkom sistemu i totalitarnoj svesti Zarobljeni um potvrdio Česlava Miloša kao mislioca koji je, po sopstvenim rečima, u esejima iznosio ono što nije mogao u poeziji. Njegovi pozni eseji objedinjeni u ovom izdanju pod naslovom Zapisi na salveti, nastali u poslednjoj deceniji XX veka, po prvi put se objavljuju na srpskom jeziku.

Pored promišljanja nemoralnosti umetnosti, značaja poljske poezije, statusa savremenih emigranata, čiju je sudbinu i sam podelio, ovde nalazimo i Miloševe uspomene, portrete prijatelja i poznanika (Kami, Brodski, Kolakovski), poznatih pesnika i prozaista (Dostojevski, Ruževič, Šimborska, Gombrovič, Vitkjevič), pa i pisaca sa čijim se pogledima nije slagao (Larkin), pronalazeći u njihovom delu ono što najviše intrigira današnjeg čitaoca.

Jedan od poslednjih u ovom izboru, esej „Sreća“ predstavlja Miloševo zaveštanje o mirenju sa svetom. Pesnik mudrac, koji je nadživeo većinu svojih vršnjaka, za vreme posete rodnoj Litvaniji opet postaje dečak. „Gledao sam livadu. Naglo sam postao svestan da sam za vreme svojih dugogodišnjih lutanja uzalud tražio tu kompoziciju lišća i cveća, kakvu sam ovde našao, i da sam uvek sanjao o povratku. Ili, tačnije, razumeo sam to tek kad me je preplavio veliki talas osećanja, koji mogu da nazovem samo jednom rečju – sreća.“

Naslov izvornika
Życie na wyspach, Legendy nowoczesności, O podróżach w czasie
Prijevod
Ljubica Rosić
Urednik
Dejan Mihailović
Naslovnica
Lidija Šijačić
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
301
Nakladnik
Laguna, Beograd, 2019.
 
Tiraž: 2.000 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.
ISBN
978-8-65213-219-5

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Zarobljeni um

Zarobljeni um

Miłosz
Czesław Miłosz

Zarobljeni um je knjiga koju je 1953. u Francuskoj objavio Czesław Miłosz. Knjigu je napisao ubrzo nakon što je dobio politički azil u Parizu zbog sukoba s komunističkim vlastima u Poljskoj koja je tada bila pod kontrolom SSSR-a.

BIGZ, 1987.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
11,48
Zemlja Ulro

Zemlja Ulro

Miłosz
Czesław Miłosz
Dečje novine, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,997,49
Kontinenti: eseji

Kontinenti: eseji

Miłosz
Czesław Miłosz

Milosz u ovoj knjizi eseja pruža nekoliko cjelina: radove o Gombrowiczu, što je najzanimljivije, budući se radi o poljskom piscu, te paralele Dostojevski-Svedenborg, Dostojevski-Sartre, i eseji o Šestovu, Blakeu i Čehoviču.

Dečje novine, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,756,56
Dani jedne obitelji

Dani jedne obitelji

Natalia Ginzburg

"Dani jedne obitelji" nije roman, to je neka vrst dnevnika ili kronike. Autorica ne piše o sebi. Crtajući atmosferu jedne nesvakidašnje obitelji ona je usput uspjela dati i galeriju poznatih ličnosti kao što su Filippo Turatti, Cesare Pavese i drugi.

Mladost, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,58
Hammerstein ili svojeglavost

Hammerstein ili svojeglavost

Enzensberger
Hans Magnus Enzensberger

Biografija generala Kurta von Hammersteina (rođ. 1878), zapovjednika njemačkih vojnih snaga početkom 1930-ih, dakle u burnom dobu Hitlerova uspona na vlast.

Disput, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
19,99
Feljtoni i novele

Feljtoni i novele

Ante Neimarević
Samizdat, 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,997,99