The Baader-Meinhof Complex

The Baader-Meinhof Complex

Stefan Aust

Uspon i pad skupine Baader-Meinhof predstavlja jedan od najznačajnijih fenomena poslijeratne Europe. Skupina mladih ljudi, većinom iz čvrstih sredina srednje klase, uzela je zakon u svoje ruke.

Ukorijenjena u studentskom prosvjednom pokretu kasnih 1960-ih, priča o skupini počinje u svibnju 1970. oslobađanjem Andreasa Baadera - zatvorenog zbog postavljanja bombi u znak prosvjeda protiv Vijetnamskog rata - Ulrike Meinhof, Gudrun Ensslin i drugih. Oni su proveli godine koje su uslijedile nakon što su nabavljali stanove od simpatizera ljevice, krali automobile i pljačkali banke pripremajući se za napade na američke vojne baze.

Nakon intenzivne potjere, kolovođe skupine, koja se sada naziva Frakcija Crvene armije (RAF), konačno su zarobljeni 1972. godine. Njihovo produljeno suđenje započelo je 1975. godine i trajalo je gotovo 2 godine, tijekom kojih se Ulrike Meinhof objesila u svojoj ćeliji. Ostali članovi skupine osuđeni su i osuđeni na doživotne zatvorske kazne.

'Rat od šest protiv šezdeset milijuna' (Heinrich Böll) dosegao je vrhunac u jesen 1977. kada su pristaše pokušale osigurati njihovo oslobađanje otmicom predsjednika Njemačke udruge poslodavaca Hannsa Martina Schleyera, a kasnije i otmicom zrakoplova Lufthanse, koji su na kraju zarobili njemački specijalci u zračnoj luci Mogadishu. Ujutro kada je najavljeno spašavanje, Andreas Baader, Gudrun Ensslin i Jan-Carl Raspe pronađeni su mrtvi u svojim ćelijama. 'Njemačka jesen' označila je nasilni vrhunac putovanja koje je započelo mirnim prosvjedima protiv američkog rata u Vijetnamu : moralno ogorčenje pretvorilo se u očiti nemoral.

Stefan Aust je potpuno upijajući prikaz tih događaja čita se kao prvoklasni triler. Kompleks Baader-Meinhof konačna je kronika od sedam godina koja je promijenila Njemačku.

Prijevod
Anthea Bell
Dimenzije
23,5 x 15 cm
Broj strana
457
Nakladnik
The Bodley head, London, 2008.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-1-84792-045-4

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Hrestomatija izvora za opštu istoriju srednjeg vijeka

Hrestomatija izvora za opštu istoriju srednjeg vijeka

Svjetlost.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,125,34
Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Iako suočeno s unutarnjim nemirima, jačanjem fašizma i nacizma te socijalnim, nacionalnim i kolonijalnim razlikama, nakon Prvog svjetskog rata čovječanstvo je ipak očekivalo mir...

Europapress holding, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,52
Die Eroberung Sibiriens

Die Eroberung Sibiriens

Jurij Semjonov

Ep o osvajanju i ljudskim strastima, priča o stvaranju jednog imperija. Knjiga sadrži 40 tabli s fotografijama, na kraju knjige je povijesna pregledna karta Sibira.

Verlag Ullstein, 1942.
Njemački. Gotica. Tvrde korice.
13,99
Putovanje u Novi svijet: Dnevnici - pisma

Putovanje u Novi svijet: Dnevnici - pisma

Kristof Kolumbo

Brodski dnevnici / izvještaji / pisma i svjedočanstva očevidaca. Izabrao, priredio, tumačenjem i bilješkama popratio i sa španjolskih, talijanskih i latinskih izvornika preveo Vojmir Vinja.

Naprijed, 1992.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
16,2412,18
Rusija u ratu 1941-1945

Rusija u ratu 1941-1945

Alexander Werth

Werht je bio jedan od rijetkih dopisnika koje su uspio približiti Staljingradu u doba čuvene bitke, koji je nakon kapitulacije von Paulusa stigao u oslobođeni grad i intervjuirao zarobljene njemačke genrale.

Otokar Keršovani, 1979.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od dva toma
21,17
Američki izazov

Američki izazov

Servan-Schreiber
Jean-Jacques Servan-Schreiber

General Motors nije Wehrmacht, afera Bull nije Munchen, a pothvat s Concordeom nije Sedan.

Epoha, 1968.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,84