Knjiga o Milutinu

Knjiga o Milutinu

Danko Popović

Knjiga o Milutinu ne predstavlja samo ispovijesti i životni put Milutina Ostojića, već ima i jasno izraženu antiratnu poruku. U romanu je predstavljena povijest Srba od sarajevskog atentata, pa sve do vremena nakon Drugog svjetskog rata.

Životna tragedija čiča-Milutina, koji učestvujući u nekoliko ratova dobija ordenje i život završava ćebovanjem u zatvoru, nije toliko u prvom planu, kolika je tragedija naroda kao cjeline. U svojim razmišljanjima, Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobjednici i pobijeđeni - gubitnici.

Svaka generacija Milutinove porodice učestvovala je u ratu, i u svakom od tih ratova neko mu je poginuo, a Drugom svjetskom ratu poginuo je njegov sin jedinac, kojeg su Milutin i njegova žena Živana jako teško dobili, i zbog toga, Milutin negoduje: - Teško ti, bre, da te u rat uvlače, kad kome prasne ćef. Uvuku te u nešto što ne razumeš i ukazuje na besmisao rata s obzirom da je u ratu izgubio dva brata: - Dođu preko leta na ferije pa se raspričaju o oslobađanju svih krajeva, čuješ, naša braća, a moja braća izginula zbog neke naše braće.

Međutim, kada prođe ratno ludilo, i kada se stišaju strasti, borci gotovo i da ne smiju reći da su bili u ratu, a njihove zasluge se brzo zaboravljaju.

  • Vako će da bude i posle rata, ako se kogod od nas u Srbiju vrati, sve će da se vrati, i zaboravi, kao da ništa nije bilo.

Urednik
Janko Vujinović
Ilustracije
Mića Popović
Naslovnica
Bogdan Kršić
Dimenzije
21 x 11,5 cm
Broj strana
146
Nakladnik
NIRO Književne novine, Beograd, 1986.
 
Tiraž: 30.000 primjeraka
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Niko

Niko

Andrzejewski
Jerzy Andrzejewski
Prosveta, 1984.
Srpski. Latinica. Broširano.
4,99
Seoski barok

Seoski barok

Jiří Hájíček

Glavni lik romana Pavel Straňanský ljubitelj je i strastveni proučavatelj seoskog života, nastoji ga oteti potpunom zaboravu, jednako kao što njegove djeliće uspijeva sačuvati seoska barokna arhitektura.

Disput, 2011.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,19
Koncert za samoću

Koncert za samoću

Šomen
Branko Šömen
Globus, 1987.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,99
Ruski rulet: Bulevarski roman 1-2

Ruski rulet: Bulevarski roman 1-2

Tribuson
Goran Tribuson

Radnja prepuna napetosti usložnjavat će se sve do točke koja u kojoj Mohr, cinik kojem novac nije značio nešto zbog čega bi si čovjek trebao komplicirati život, osjeti “kap previše”. Poslije toga više ništa nije isto.

Prosveta, 1982.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
Knjiga se sastoji od dva toma
13,26
Pierre i Jean

Pierre i Jean

de Maupassant
Guy de Maupassant
Naprijed, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,994,49
Foliranti

Foliranti

Kapor
Momo Kapor
Znanje, 1975.
Srpski. Latinica. Broširano s ovitkom.
3,78 - 6,72