Knjiga o Milutinu

Knjiga o Milutinu

Danko Popović

Knjiga o Milutinu ne predstavlja samo ispovijesti i životni put Milutina Ostojića, već ima i jasno izraženu antiratnu poruku. U romanu je predstavljena povijest Srba od sarajevskog atentata, pa sve do vremena nakon Drugog svjetskog rata.

Životna tragedija čiča-Milutina, koji učestvujući u nekoliko ratova dobija ordenje i život završava ćebovanjem u zatvoru, nije toliko u prvom planu, kolika je tragedija naroda kao cjeline. U svojim razmišljanjima, Milutin, običan seljak iz sela Koštunića, iz Šumadije, otvara niz pitanja koja nam ukazuju na besmisao rata. Njegova razmišljanja nas upućuju na to da su u ratu i pobjednici i pobijeđeni - gubitnici.

Svaka generacija Milutinove porodice učestvovala je u ratu, i u svakom od tih ratova neko mu je poginuo, a Drugom svjetskom ratu poginuo je njegov sin jedinac, kojeg su Milutin i njegova žena Živana jako teško dobili, i zbog toga, Milutin negoduje: - Teško ti, bre, da te u rat uvlače, kad kome prasne ćef. Uvuku te u nešto što ne razumeš i ukazuje na besmisao rata s obzirom da je u ratu izgubio dva brata: - Dođu preko leta na ferije pa se raspričaju o oslobađanju svih krajeva, čuješ, naša braća, a moja braća izginula zbog neke naše braće.

Međutim, kada prođe ratno ludilo, i kada se stišaju strasti, borci gotovo i da ne smiju reći da su bili u ratu, a njihove zasluge se brzo zaboravljaju.

  • Vako će da bude i posle rata, ako se kogod od nas u Srbiju vrati, sve će da se vrati, i zaboravi, kao da ništa nije bilo.

Urednik
Janko Vujinović
Ilustracije
Mića Popović
Naslovnica
Bogdan Kršić
Dimenzije
21 x 11,5 cm
Broj strana
146
Nakladnik
NIRO Književne novine, Beograd, 1986.
 
Tiraž: 30.000 primjeraka
 
Srpski jezik, latinica, broširano.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Gosposvetsko polje

Gosposvetsko polje

Voranc
Prežihov Voranc
Zora, 1951. Broširano.
1,50
Vetar ne zna čitati

Vetar ne zna čitati

Ričard Mejsn
Svjetlost, 1964. Broširano.
2,96 - 2,98
Marko na mukama

Marko na mukama

Zvonimir Majdak
Znanje, 1977. Tvrde korice s ovitkom.
4,993,74
Kronika kulta ličnosti

Kronika kulta ličnosti

Jevgenija Ginzburg

Poznata znanstvenica i sveučilišna profesorica uhapšena je u velikoj Staljinovoj čistki 1937. godine. U zatvorima i sibirskim logorima provela je 17 godina. Sjećanja su ispisala ovu iznimno zanimljivu knjigu. Tema zla je ovjekovječena ženskim rukopisom .

Znanje, 1971. Tvrde korice s ovitkom.
6,48
CA. Blues

CA. Blues

Milan Oklopdžić

Roman Ca. Blues ostavio je dubok trag u odrastanju mnogih koji poimaju život s neke druge krivine i koji se nisu ustručavali da se dobrovoljno predaju zavodljivoj lakovjernosti zarad sopstvenog spasenja.

BIGZ, 1986. Broširano.
3,96
Davičo

Davičo

Radomir Konstantinović
Izdavačko preduzeće "Rad", 1980. Broširano.
3,50