Tajni memoari : Hitlerov najopasniji komandos

Tajni memoari : Hitlerov najopasniji komandos

Otto Skorzeny

Životopis "osloboditelja Mussolinija"- Otta Skorzenyja, od jeseni 1942. kada se teško bolestan vratio s Istočnog bojišta pa do poslijeratnog uspjeha u Južnoj Americi i Europi zaslužuje svaku pozornost ljubitelja dokumentarnih ratnih kronika.

Autor ovih zapisa bio je neosporno značajan sudionik dramatičnih ratnih operacija, od kojih su neke ostale samo na pripremama, dok su druge izvedene, i u određenoj mjeri utjecale na razvoj Drugoga svjetskog rata.

Po oporavku je prebačen u specijalne jedinice i u suradnji s ostalim njemačkim obavještajnim službama priprema operacije u Nizozemskoj, u sovjetskoj pozadini i na naftnim poljima Bliskog istoka.

Najznačajnija operacija, koja ga je proslavila, odigrava se u kolovozu 1943. godine kada s planinskog vrhunca u Apeninima oslobađa uhićenog talijanskog fašističkog vođu.

Nakon akcije opkoljavanja središta francuske vlade u Vichyju, u svrhu prekidanja Petaineovih pregovora s degolistima, Skorzeny je poslan na jugoslavensko ratište gdje početkom 1944. boravi u Zagrebu i Beogradu kako bi sudjelovao u pripremama operacije «Konjićev skok» - poznatog desanta na Drvar. Opozvan je u Berlin, gdje se sa svojim komandosima nalazi u vojarni u blizini važnih gradski strateških punktova. U pokušaju puča nakon neuspjelog atentata na Hitlera Skorzenyjeve jedinice pomažu SS-u u slamanju pobune.

Uspješnom akcijom u Budimpešti - otimanjem Hortyjeva sina - sprečava mađarsko vodstvo da pređe na stranu saveznika. U zimi 1944., u zadnjoj velikoj njemačkoj ofenzivi, Skorzenyjevi komandosi u savezničkim uniformama unose nered i zabunu u američkoj pozadini.

Svaka će od navedenih akcija biti iza rata, pa i do danas, predmet medijske analize, istražena i vrednovana u okviru postojećih ratnih zbivanja. Skorzeny, koji je oslobođen optužbe za ratni zločin, ostao je do smrti jedinstvena ličnost koja nikada nije krila svoje ratne pothvate, niti poricalo svoju ulogu u njima.

Poslije rata mu se svašta pripisivalo, od službe kod Sadata do prijateljstva s Peronima, što ga nije smetalo, i upravo je zbog toga ostao zauvijek zanimljiv javnosti.

Naslov izvornika
Skorzeny's Secret Memoirs
Prijevod
Ljiljana Vojinović
Urednik
Aleksandar Vojinović
Dimenzije
21 x 14,5 cm
Broj strana
327
Nakladnik
Zagrebačka naklada, Zagreb, 2006.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice.
ISBN
978-9-53252-007-1

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Proterivanje Srba sa ognjišta 1941 - 1944

Proterivanje Srba sa ognjišta 1941 - 1944

Dedijer, Miletić
Vladimir Dedijer, Anton Miletić
Prosveta, 1989. Tvrde korice s ovitkom.
29,98
Prvi svjetski rat, dvostrani leksikon - hrvatski i srpski pogled

Prvi svjetski rat, dvostrani leksikon - hrvatski i srpski pogled

Josip Pavičić, Nebojša Jovanović, Željko Holjevac

Autori leksikona su uglavnom mlađi povjesničari iz Hrvatske i Srbije. Urednik je hrvatske redakcije prof. dr. sc. Željko Holjevac iz Zagreba, a srpske dr. sc. Nebojša Jovanović iz Beograda. Autor zamisli o leksikonu i njegov gl. urednik je Josip Pavičić.

Naklada Pavičić, 2016. Tvrde korice.
19,99
Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Povijest 17: Predvečerje rata i drugi svjetski rat

Iako suočeno s unutarnjim nemirima, jačanjem fašizma i nacizma te socijalnim, nacionalnim i kolonijalnim razlikama, nakon Prvog svjetskog rata čovječanstvo je ipak očekivalo mir...

Europapress holding, 2008. Broširano.
8,52
Tajna prepiska Churchill – Staljin

Tajna prepiska Churchill – Staljin

Epoha, 1965. Tvrde korice s ovitkom.
4,32
Drugi svetski rat, tom II : Njihov najlepši trenutak

Drugi svetski rat, tom II : Njihov najlepši trenutak

Churchill
Winston Churchill
Prosveta, 1965. Broširano.
38,26 (komplet)
Politički spisi

Politički spisi

Max Weber
Filip Višnjić, 2006. Tvrde korice.
19,9913,99