Jarčevo oko

Jarčevo oko

Tomislav Sabljak

Poznati hrvatski književnik, esejist i prevoditelj, u svojim pričama vješto isprepliće san i javu, fikciju i fakciju, erotiku provlači kroz mnogostrukost čovjekova života, te predstavlja široku lepezu likova marginalaca, "stvarnih junaka lažne historije".

Napori koje utrošite u pripreme pisanja neke priče jednaki su naporima za pisanje romana. To je neka vrsta treninga, da jednu sudbinu, jedan dio života, jedan događaj, jedan sukob, jedan incident sažimate sve do stupnja zaleđenja, kad nazirete pravu priču. U literaturi, i u priči, ništa ne smije biti prepušteno slučaju – geometrizacija priče o kojoj piše Ernesto Sábato upravo govori o tome da se u literaturi ništa ne događa slučajno. Koliko god sam mogao, nastojao sam da moje priče, i kad izgledaju kao fantastika, budu što bliže autentičnim događajima. Čak i kad uzimam lik koji djeluje umjetno, patvoreno, kao delanac, svojom imaginacijom nastojim ga učiniti vjerodostojnim, volim da ga čitatelji prepoznaju kao stvarnog junaka lažne historije. Pripremajući se za neku priču, ja ću skupiti hrpu dokumenata, neću štedjeti na vremenu utrošenom u kopanju po arhivima i u bibliotekama, i znam da će doći to vrijeme starta, da će mi Bog poslati znak kroz nadahnuće. Možda ne upotrijebim ništa od onoga što sam mjescima skupljao da bih napisao priču, ali činjenica da pored mene stoji hrpa doku­menata daje mi snagu da se koncentriram i pišem najbolje što mogu. Poslije volim čuti pitanje nekog čitatelja: Čuj, reci mi, jesu li oni dokumenti koje citiraš stvarno originalni? Još mi je veće zadovoljstvo kad to pitanje postavi za dokument koji je moje osobno identificiranje povijesti. To je onaj svečani trenutak literature, kad ona ulazi u povijest kao svjedok. - Tomislav Sabljak Knjiga sadrži autorski izbor iz dvije Sabljakove zbirke pripovjedaka ("Pas ispod kože" i "Jesen našeg nezadovoljstva") te priču "Polarna lisica", napisanu 2009. godine.

Dimenzije
23,5 x 15,5 cm
Broj strana
179
Nakladnik
V. B. Z, Zagreb, 2010.
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice.
ISBN
978-9-53304-163-6

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Pisac u kavezu

Pisac u kavezu

Tomislav Sabljak
Mladost, 1989. Broširano.
4,9937,60
S južnih mora

S južnih mora

London
Jack London
Svjetlost, 1958. Tvrde korice.
4,9937,60
Pripovijesti i pričanja

Pripovijesti i pričanja

Stjepan Mitrov Ljubiša

Knjiga sadrži Pričanja Vuka Dojčevića i Pripovijesti crnogorske i primorske.

Jugoslovenska knjiga, 1949. Tvrde korice s ovitkom.
14,99112,94
Buncanje o razbijenom autobusu i druge novele

Buncanje o razbijenom autobusu i druge novele

Andrej Hieng

Egzisencijalistična tjeskoba Andreja Hienga.

Nakladni zavod Matice Hrvatske, 1981. Broširano.
3,3024,86
Hrvatski bog Mars

Hrvatski bog Mars

Miroslav Krleža

Najpoznatija Krležina zbirka novela Hrvatski bog Mars dio je zamišljenog ciklusa književnih djela s temom Prvog svjetskog rata i hrvatskih domobrana.

Logos. Tvrde korice.
6,995,2439,50
Jazavac pred sudom

Jazavac pred sudom

Petar Kocić
Veselin Masleša, 1987. Tvrde korice.
1,9914,99