Recenzija Enesidema ili O fundamentima Elementarne filozofije

Recenzija Enesidema ili O fundamentima Elementarne filozofije

Johann Gottlieb Fichte
Fichte

Aenesidemus je knjiga koju je anonimno objavio Gottlob Ernst Schulze 1792. Schulze je pokušao opovrgnuti načela koja je Karl Leonhard Reinhold iznio u prilog Kantove Kritike čistog uma. Naslov je referenca na starogrčkog pironističkog filozofa Enesidema.

„Recenzija Enesidema“ predstavlja prelomni momenat u Fihteovom mišljenju i stvaranju. Sam filozof je bio svestan značaja koji je za njega imao rad na Šulceovoj knjizi. U tom smislu je i izjavio da su argumenti tog „odličnog skeptičara“ srušili sistem K. Rajnholda i barem „doveli u sumnju“ Kantovo učenje, ali i da su uzdrmali njegove vlastite dotadašnje pretpostavke i koncepciju, i tako ga primorali da napusti svoj dotadašnji filozofski sistem. Sa Šulceom je Fihte saglasan u tome da filozofija, koja pretenduje da bude znanost o znanju kao znanosti, mora da pođe od pitanja kako se može jamčiti da ona u potpunosti ispunjava celu oblast čovekovog znanja. Njega su skeptičarovi argumenti najpre doveli u nedoumicu, ali su ga ubrzo uverili da filozofija može postati znanost jedino ako se razvije iz načela, koje, po njemu, zasigurno postoji, ali nije stavljeno kao takvo: „Filozofija može i treba mislima da dedukuje svoje pojmove iz jednog jedinog načela, koje svi moraju da priznaju“.

Za razliku od Rajnholda, koji svoju Elementarnu filozofiju smatra fundamentom čitave filozofije, po Fihteu ona je samo filozofija teorijske moći, te kao takva ona jeste propedeutika ali ne i fundament cele filozofije, jer je za ovo poslednje neophodno da se iz moći saznanja izvedu i osećanje i moć žudnje. Poput Rajnholda, dakle, Fihte je uveren da tri moći čovekove duhovnosti treba i mogu da budu subordinirane pod viši princip, nasuprot Kantu, koji njih drži koordiniranim. U vezi sa tim, Fihte već 1795 g. izriče nešto što će dati suštinsku karakteristiku njegovog učenja: „Ja njih subordiniram principu subjektivnosti uopšte.“

Naslov izvornika
Rezension des Aenesidemus oder über die Fundamente der vom Herrn Prof. Reinhold in Jena gelieferten Elementarphilosophie.
Prijevod
Miloš Todorović
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
47
Nakladnik
Dosije, Beograd, 2017.
 
Tiraž: 200 primjeraka
 
Srpski jezik, latinica, broširano.
ISBN
978-8-66047-178-1

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Obvezno pravo

Obvezno pravo

A. Goldštajn, J. Barbić, M. Vedriš, Ž. Matić
Informator, 1979. Tvrde korice.
4,993,7428,20
Liberalni nacionalizam

Liberalni nacionalizam

Yael Tamir

Ovo je pravovremen, pametan, dobro napisan i fascinantan ogled o glavnom i najbolnijem društvenom i političkom problemu našeg vremena. - Isaiah Berlin

Filip Višnjić, 2002. Tvrde korice.
12,9997,87
Black's Law Dictionary

Black's Law Dictionary

Bryan A. Garner

For more than a century Black's Law Dictionary® has been the standard for the language of law. Today it's the most widely cited law book in the world. Edited by Bryan A. Garner, the 9th Edition is the most comprehensive law dictionary ever published.

West. Tvrde korice.
44,99338,98
Zakon o udruženom radu

Zakon o udruženom radu

Službeni list SFRJ, 1976. Broširano.
3,9930,06
Kritika i kriza

Kritika i kriza

Reinhart Koselleck
Plato, 1997. Broširano.
9,9975,27
Rječnik rimskog prava

Rječnik rimskog prava

Ante Romac

2. dopunjeno izdanje

Informator, 1983. Tvrde korice.
12,9997,87