Dhammapada: put ispravnosti

Dhammapada: put ispravnosti

Kanonsko djelo budizma u kojem su sadržana učenja te moralne i duhovne poruke koje su prikupili Buddhini učenici nakon njegove smrti. Knjiga se sastoji od tristotinjak usmenih Buddhinih izjava i propovijedi, a odlikuje se poetičnošću i ljepotom izraza.

Tri tjedna nakon Buddhine smrti, pet stotina njegovih arhata i učenika, pod vodstvom Kasyape, okupilo se u Rajagahi kako bi se prisjetili istina koje su primali od voljenog učitelja tijekom četrdeset i pet godina. Kako učitelj više nije bio među njima, redovnici su imali odgovornost da njegovo učenje prenesu što vjernije, da načela njegove poruke postanu pokretačka sila moralnog i duhovnog vodstva, kako za njih tako i za druge u udaljenim dijelovima zemlje te za sve buduće učenike koji žele stupiti na put Probuđenog. Dhammapada je, dakle, usmeno sastavljena od izreka Gautame koje je on izrekao u približno tri stotine različitih prigoda, to jest sažetak Buddhinih propovijedi kraljevima i kraljicama, ministrima i trgovcima, pastirima i seljacima, redovnicima i siromasima, svecima i zločincima.

Naslov izvornika
धर्मपद
Prijevod
Maja Potočnik
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
129
Nakladnik
CID-NOVA, Zagreb, 2003.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53656-651-8

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Žive lutke: Povratak seksizma

Žive lutke: Povratak seksizma

Natasha Walter

Sakupivši rezultate brojnih istraživanja i osobnih intervjua u ovoj izravnoj i neporecivo vrijednoj knjizi, Natasha Walter natjerat će nas da na nov način počnemo gledati na današnji seksizam, ženstvenost i feminizam, ali i žene i djevojke.

Algoritam, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,78
Vrednosti i potrebe

Vrednosti i potrebe

Agnes Heller
Nolit, 1981.
Srpski. Latinica. Broširano.
5,31
Mala knjiga stoicizma

Mala knjiga stoicizma

St. George Stock

U ranijih grčkih filozofa vrlina je bila aristokratska i ekskluzivna. Stoicizam ju je dao najnižim slojevima čovječanstva. U kraljevstvu mudrosti nije postojao barbar, Skit, vezan ili slobodan.

CID-NOVA, 2008.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,56
Novo doba pod povećalom

Novo doba pod povećalom

Alen Matušek

Je li Isus bio vegetarijanac; Tko je želio uvesti jogu u hrvatske škole; Stidi li se Europa kršćanstva; Zašto je roman Da Vincijev kod »zapalio« knjižare i čitateljstvo?

Glas koncila, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,65
Mudrost življenja

Mudrost življenja

Baltasar Gracián

"Mudrost življenja" niz je opažanja, misli i aforizama koji prodiru u tajne ljudskoga života. Jedna je od onih knjiga koje svojom aktualnošću i bezvremenim jezikom govore o tajnama ljudske prirode.

CID-NOVA, 216.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
10,26
Fedon ili O duši

Fedon ili O duši

Platon
Platon
Luča, biblioteka zadruge Profesorskog društva, 1937.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
7,99