Mrtvo more

Mrtvo more

Jorge Amado

Roman Mrtvo more zauzima posebno mjesto u stvaralaštvu Jorgea Amada. To je najlirskiji od njegovih romana koji u prvi plan stavlja ljubavnu priču, dok je veličanje prirode neizostavna pozadina koja čini sastavni dio te priče.

Roman Mrtvo more brazilskoga pripovjedača Jorgea Ama­da govori o sudbinama siromašnih ribara i moreplovaca u gradu Salvadoru da Bahiji početkom dvadesetoga sto­ljeća, o teškom životu punom patnje i stradanja na moru, ali i o ljubavima, ljubomorama, pričama i legendama ljudi čiju je sudbinu jednom za svagda odredilo more. U svijetu napučenom božanstvima iz narodne predaje i afrobrazilske religije candomblé, junaci Mrtvog mora tru­de se djelovati u skladu sa zakonima prirode i moralnim zakonima zajednice u kojoj hrabrost i odanost predstav­ljaju najviše vrijednosti. Protagonisti romana su Guma i Lívia, mladi par kojem zavidi cijela zajednica: Guma je hrabar i sposoban moreplovac, a Lívia najljepša žena na dokovima. Ali život na moru pun je pogibelji i Lívia je u neprestanom strahu za Gumin život. Riječi stare pjesme govore kako je „nesretna svaka žena koja pođe za muš­karca s mora“. Ženama mornara suđeno je postati udovi­cama, baš kao što je njihovim supruzima suđeno jednoga dana završiti na dnu mora, gdje ih u zagrljaju čeka božica Iemanjá, majka i ljubavnica svih moreplovaca.

Naslov izvornika
Mar morto
Prijevod
Dean Trdak
Urednik
Kristijan Vujičić
Naslovnica
Vesna Baranović
Dimenzije
20,5 x 13,5 cm
Broj strana
326
Nakladnik
Naklada Ljevak d.o.o., Zagreb, 2014.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53303-735-6

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Shakespeareovo pamćenje

Shakespeareovo pamćenje

Borges
Jorge Luis Borges
Zagrebačka naklada, 2002.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,98
Priručnik fantastične zoologije: Knjiga o imaginarnim bićima

Priručnik fantastične zoologije: Knjiga o imaginarnim bićima

Borges
Jorge Luis Borges

Knjigu imaginarnih bića (1957.) Borges je napisao s Margaritom Guerrero, pod naslovom Manual de zoología fantástica. Sadrži opise mitskih zvijeri iz folklora i književnosti. Godine 1967. prošireno izdanje je prenazvano kao El libro de los seres imaginaros

Školska knjiga, 2001.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
12,388,67
Pjesme / Poemas

Pjesme / Poemas

Neruda
Pablo Neruda

Dvojezično izdanje. Knjiga je opremljena ilustracijama, predgovorom Antonia Skármete, prevoditeljovom napomenom te kronologijom života i djela Pabla Nerude.

Matica hrvatska, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
17,42
Pukovniku nema tko da piše

Pukovniku nema tko da piše

Marquez
Gabriel Garcia Marquez

Pukovniku nema tko da piše je novela, napisana između 1956. -1957. i izdana 1961. Priča je to o siromašnom, umirovljenom pukovniku, veteranu rata, koji se još uvijek nada svojoj mirovini koja mu je obećana prije petnaest godina.

Znanje, 1979.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,26
Dvanaest hodočasnika

Dvanaest hodočasnika

Marquez
Gabriel Garcia Marquez

Dvanaest priča u ovoj knjizi napisano je tijekom proteklih osamnaest godina. Prije no što će zadobiti današnji oblik, pet ih je poslužilo za novinske zapise i filmske scenarije, a jedna za televizijsku seriju.

Ceres, 1998.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,324,74
Ilona dolazi s kišom

Ilona dolazi s kišom

Alvaro Mutis

"Ilona dolazi s kišom" drugi je roman sedmodijelnog ciklusa kolumbijskog pjesnika i prozaika Alvara Mutisa o pothvatima i jadima njegova alter ega, Maqrolla el Gaviera (Izvidnika).

Vuković i Runjić, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
11,529,22