Tragači : Povijest čovjekove potrage za razumijevanjem vlastita svijeta

Tragači : Povijest čovjekove potrage za razumijevanjem vlastita svijeta

Daniel Joseph Boorstin

Ovo djelo Daniela J. Boorstina, dobitnika Pulitzerove nagrade za povijest, bavi se glavnim zapadnjačkim misliocima na području filozofije, religije, povijesti, književnosti i prirodnih znanosti.

Knjiga "Tragači - Povijest čovjekove potrage za razumijevanjem vlastita svijeta", drugi je dio trilogije jednog od najuglednijih suvremenih američkih povjesničara Daniela J. Boorstina. Zajedno s prvim dijelom trilogije, " Otkrivači : Povijest čovjekove potrage za spoznajom svijeta i samoga sebe ", ovo djelo čini neodvojivu logičku cjelinu. U pripremi je i zadnji dio trilogije Daniela J. Boorstina "Stvaraoci" (The Creators).

Ovo djelo Daniela J. Boorstina, dobitnika Pulitzerove nagrade za povijest, bavi se glavnim zapadnjačkim misliocima na području filozofije, religije, povijesti, književnosti i prirodnih znanosti. Kroz njihovo traganje za smislom i svrhom - otuda i naziv "Tragači" (The Seekers) - prikazuje se povijest misli zapadnoga svijeta. Na zanimljiv, poticajan i široj javnosti pristupačan način djelo prikazuje temeljne misaone i duhovne procese koji su imali veliki utjecaj na oblikovanje suvremenoga svijeta.

I u ovoj knjizi, kao i u "Otkrivačima", autor vješto vodi čitatelja kroz razvoj temeljnih ljudskih egzistencijalnih ideja. Pritom oblikuje iznimno zanimljiv, informativan i nadasve čitak tekst, znanstveno utemeljen, koji lako usvajaju i stručnjaci i laici.

"Uhvaćeni između dviju vječnosti - prošlosti koja je iščeznula i budućnosti koju ne poznajemo - mi nikad ne prestajemo istraživati naše ponašanje i put kojim idemo. Nasljeđujemo znanost i umjetnost - djela velikih otkrivača i stvaraoca, raznih Kolumba i Leonarda i Shakespearea - o kojima smo pisali u knjigama "Otkrivači" i "Stvaraoci". Ponosimo se njihovim otkrićima i djelima. Ali mi smo svi tragači. Svi želimo znati zašto. Čovjek je životinja koja postavlja pitanja. I dok se zbog onoga što nađemo, zbog uvjerenja da smo našli Odgovor, možemo razdvojiti i zaboraviti našu ljudskost, traganje nas i dalje spaja, ono nas čini i drži ljudima.

Iako ovoj knjizi nije svrha ponuditi pregled povijesti filozofije ili religije, ona ipak opisuje način na koji su veliki filozofi i vjerski vođe Zapada tragali. Ovo nije povijest otkrića, nego traganja. Izabrao sam one tragače koji mi još uvijek živo govore i čiji nas putovi prema spoznaji u našim životima i našoj povijesti još uvijek potiču na osobno traganje...."

Naslov izvornika
The Seekers
Prijevod
Mirjana Obuljen, Hrvoje Gračanin
Broj strana
293
Nakladnik
TIM press, Zagreb, 2009.
 
Tiraž: 750 primjeraka
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.
ISBN
978-9-53717-724-9

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Otkrivači : Povijest čovjekove potrage za spoznajom svijeta i samoga sebe

Otkrivači : Povijest čovjekove potrage za spoznajom svijeta i samoga sebe

Daniel Joseph Boorstin

Knjiga “Otkrivači” jednog od najuglednijih suvremenih američkih povjesničara Daniela. J. Boorstina, predstavlja iscrpan pregled povijesti čovjekovog otkrivanja svijeta na svim razinama od drevnih vremena do danas.

Tim press, 2008. Broširano.
19,99150,61
Stvaraoci: Povijest heroja mašte

Stvaraoci: Povijest heroja mašte

Daniel Joseph Boorstin

Knjiga Stvaraoci: Povijest heroja mašte, objavljena je nakon izlaska prva dva dijela trilogije Otkrivača i Tragača, s kojima čini neodvojivu logičku cjelinu.

Tim press, 2009. Broširano.
Knjiga se sastoji od dva toma
29,99225,96
Istorija filozofije

Istorija filozofije

Georg Wilhelm Friedrich Hegel
BIGZ, 1983. Tvrde korice s ovitkom.
Knjiga se sastoji od tri toma
14,99112,94
Spinoza i problem izraza

Spinoza i problem izraza

Gilles Deleuze

U gustom, minucioznom izvođenju koje poštuje najbolje običaje strogog filozofskog izraza, Deleuze ispisuje možda i najbolje čitanje Spinoze u povijesti filozofije.

Fedon, 2014. Broširano s ovitkom.
19,99150,61
Filozofija u tragičnom razdoblju Grka

Filozofija u tragičnom razdoblju Grka

Friedrich Nietzsche
Grafos, 1985. Broširano.
9,9975,27
Great political thinkers: Plato to the present

Great political thinkers: Plato to the present

William Ebenstein
Holt, Rinehart and Winston, 1960. Tvrde korice s ovitkom.
9,9975,27