Hrvatska riječ u Srijemu: antologija srijemskih pisaca

Hrvatska riječ u Srijemu: antologija srijemskih pisaca

Dubravko Horvatić

Nakon punih pedeset godina, nakon Jelašićeve Antologije srijemskih pisaca (1944), hrvatska javnost ponovno dobiva knjigu o hrvatskom književnom stvaralaštvu u Srijemu.

Srijem je sastavni dio hrvatske države još od vremena kneza Trpimira, koji u svojoj darovnici splitskoj nadbiskupiji godine 852. kazuje da se njezino područje prostire “sve do obala Dunava i skroz po cijeloj državi Hrvata”. Godine 1918. Trojedna kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija ulazi u kraljevinu SHS sa Srijemom u svom sastavu, jednako kao i s Bokom kotorskom. U Srijemu se razvijaju romanička, gotička i renesansna kultura Hrvata, koje se gase prodorom Turaka. Nakon oslobođenja Slavonije i Srijema nastupa razdoblje baroka, pa i srijemski pisci obogaćuju hrvatsku baroknu književnost. To je doba franjevačkih učilišta u Vukovaru, Iloku i Petrovaradinu, doba koje priprema temelje civilizacijskom procvatu i bogatom literarnom stvaralaštvu 19. i 20. stoljeća.

Knjiga Hrvatska riječ Srijemu predstavlja njihovim vlastitim štivima pedesetak hrvatskih pisaca, koji su Srijemci rođenjem ili djelovanjem. To je antologijski izbor, a u Leksikonu, pridodanom knjizi, obrađeno je još stotinjak pisaca. To dokazuje i širinu i bogatstvo hrvatske pisane riječi u Srijemu, na razmjerno malenom prostoru, koji je sa sjevera i istoka omeđen Dunavom, sa zapada crtom koja vodi okomito od Vukovara do Bosuta, te tijekom Bosuta do njegova ušća u Savu, a na jugu pak rijekom Savom. Knjiga Hrvatska riječ Srijemu nedvojbeno svjedoči pripadnost Srijema hrvatskom (duhovnom) prostoru.

Urednik
Željko Anić
Naslovnica
Alfred Pal
Dimenzije
31 x 24 cm
Broj strana
241
Nakladnik
Matica hrvatska, Tovarnik, 1995.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Reponje

Reponje

Dubravko Horvatić
Naprijed, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,99
Slike, kipovi, usudi

Slike, kipovi, usudi

Dubravko Horvatić
Znanje, 1972.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,99
IV. Olympische Winterspiele 1936. Garmich-Partenkirchen, 6. bis 16. Februar: Amtlicher Bericht

IV. Olympische Winterspiele 1936. Garmich-Partenkirchen, 6. bis 16. Februar: Amtlicher Bericht

Službena monografija 4. ZOI u Garmich-Partenkirchenu 1936. godine, s brojnim ilustracijama, od kojih su neke u boji (uključujući reklamni poster Ludwiga Hohlweina) i 2 dvostrane ploče.

Knorr & Hirth G. m. b. H., 1936.
Njemački. Latinica. Tvrde korice.
205,00
Zrinsko-frankopanska urota

Zrinsko-frankopanska urota

Anđelko Mijatović

Malo je hrvatskih povijesnih i književnih kritičara koji se nisu pozabavili i zrinsko-frankopanskim pokretom. Mijatovićeva knjiga bogata je građom. U slici i riječi svjedoči o veličini i tragici posljednjih Zrinskih i Frankopana.

Alfa, 1992.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
12,74
Šimunović

Šimunović

Vera Kružić-Uchytil
Naprijed, 1958.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
7,52
100 čuda Kine

100 čuda Kine

Budući da sve više svjetskih putnika posjećuje Kinu, raste i opći interes za upoznavanjem njezinih zanimljivosti. Kao najmnogoljudnija država na svijetu i kao jedna od najstarijih civilizacija, Kina odiše raznolikošću i bogatstvom kulturne baštine.

Mozaik knjiga, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
15,76