Vinkovci 1945-1985.

Vinkovci 1945-1985.

Zlatko Virc, Dragutin Žanić, Dragan Tonković
Virc et al.

"Ova je foto-monografija nastala kao želja da se na poseban način obilježi četrdeset godina života i rada ovoga kraja u novoj Jugoslaviji."

"Jedna generacija utkala je svoje živote u borbu za socijalnu jednakost, za istinsku slobodu čovjeka, utkala je sebe, lišena vedre mladosti i sređene zrele dobi, bila je prisiljena da se bori. Kasnije je s mnogo ljubavi i još većeg elana prionula da obnavlja i izgrađuje domovinu.

Previše toga za jednu generaciju, a premalo za čovječanstvo i dovoljno da neizbrisivo ureže svoje tragove u ovu slobodnu samoupravnu Jugoslaviju.

Razvoj je stao 1941, a nastavio se grčevito kretati naprijed 1945. kao da smo htjeli dokazati sebi i drugima da nismo rođeni samo za borbu nego i za rad.

Prođe četrdeset godina u dahu, u izgaranju jedne generacije, a nova već polako preuzima na svoja pleća odgovornost organizacije cjelokupnog društvenog i ekonomskog života i preuzima štafetnu palicu bitke za izgradnju novog društva, kako smo obećali onima palima za slobodu kad su umirali u jurišima, na vješalima, u logorima.

Novo i bolje se gradi, jača, raste.

Svakodnevica života često nas ostavlja ravnodušnima prema svemu što je postignuto, prema čemu smo prije toga stremili i žustro se borili da postignemo.

Tek kad se osvrnemo na prijeđeni put, shvaćamo veličinu napora i razvoja, pogotovo kad pamtimo odakle smo pošli i kamo smo stigli.

Nije ova foto-monografija rezultat ničega drugog do težnje da se izrazi zahvalnost jednoj generaciji i mlađoj kaže odakle kreće i da joj se da poticaj da nastavi dalje." - Iz Uvoda.

Ilustracije
Tomislav Marmelić, Zvonimir Tanocki, Drago Antinac, Stjepan Ninković, Antun Babić
Naslovnica
Božidar Kopić, Marko Kern
Dimenzije
31 x 22 cm
Broj strana
134
Nakladnik
Skupština općine, Vinkovci, 1985.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Vukovar - fotomonografija

Vukovar - fotomonografija

Vlado Horvat

Vukovar već jedno tisućljeće stoji na obali gdje se rijeka Vuka ulijeva u Dunav, jednim dijelom u slavonskoj ravnici, a drugim na pristrancima brežuljkastih srijemskih predjela. Ponosi se da je već od 1231. godine slobodan grad…

Gradsko poglavarstvo Vukovar, 1998.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,48
Josip Franjo Mücke 1821. - 1883.

Josip Franjo Mücke 1821. - 1883.

Branka Balen

Josipa Franju Mueckea danas svrstavamo u tzv. osječki slikarski krug, skupinu umjetnika portretista i pejsažista koji su djelovali u Osijeku i Slavoniji tijekom 19. stoljeća.

Galerija likovnih umjetnosti, 2000.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,26
Grünewald. Mathis Neithart genannt Gothart

Grünewald. Mathis Neithart genannt Gothart

Walther Karl Zülch

Laneni uvez, 33 stranice, 9 djelomično sklopivih ploča u boji (oltarni triptih), 31 crno-bijela fotografija, izvori, ploče u boji, reprodukcije fotografija, zaštitni omot (mala oštećenja), veliki format 4°.

Seeman Verlag, 1952.
Njemački. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,267,43
Muzeji svijeta - Nacionalni muzej Tokio

Muzeji svijeta - Nacionalni muzej Tokio

Knjiga - monografija dolazi iz edicije knjiga "Muzeji svijeta" i obrađuje umjetnine pohranjene u Nacionalnom muzeju u Tokiju, najvećem umjetničkom muzeju u Japanu i jednom je od najvećih umjetnički muzeja u svijetu.

Mladost, 1971.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,98 - 11,98
Lacković

Lacković

Šola
Tomislav Šola

Monografija donosi popis kolektivnih i samostalnih izložbi Ivana Lackovića, reprodukcije njegovih djela, biografiju kao i kritike njegovih djela.

Jugoslovenska knjiga, 1986.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,3613,89
Vladimir Becić

Vladimir Becić

Zdenko Tonković

Monografija o poznatom hrvatskom slikaru Vladimiru Beciću, koji zajedno s Račićem, Kraljevićem i Hermanom čini minhenski krug.

Društvo povjesničara umjetnosti SR Hrvatske, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
28,56