Rob

Rob

Isaac Bashevis Singer
Singer

Henry Miller zadnjih je godina svoga života govorio kako je na početku spisateljske karijere htio pisati kao Knut Hamsun, a kako sada, u zadnjem desetljeću, da se ponovo rodi, želi pisati kao Isak Bashevis Singer.

"Radnja je jednostavna: događa se u 17. stoljeću u Poljskoj, glavni lik je Jakov, religiji predani Židov, u ropskom odnosu nakon kozačkog pokoravanja njegova kraja, u kojemu je ostao bez svega. Zaljubljuje se u seosku ženu, oboje doživljavaju veliku ljubav, ona je kršćanka, što multiplicira problem njihove odbačenosti, koji se provlači kroz cijeli roman. Biti netko nepodoban, unatoč potpunoj moralnosti, s time bi se složio psiholog koji je bio popularan u isto vrijeme kada i Singer: Abraham Maslow, koji je pisao o etičnosti ljudi ispalih iz kolektivnog morala. (...)

Kroz roman „Rob“ pušu mnogi vjetrovi, pravovaljani židovski i brojni slavenski paganski momenti, jedinke su predane na raspolaganje teško shvatljivim silama koje ih tjeraju ne da se pripremaju na život, nego da ga žive onako kako stižu, unatoč svemu, što’no se kaže: u prolazu, suočeni s ludilom političkih i svjetonazorskih mijena, s ozloglašenom historijom kao ritmodavcem. A što je historija? „Smrt je Mesija, to je jedina istina“, piše Singer, i u ovom mračnom fragmentu moguće je osjetiti isti onaj duh koji je pokretao Kafku, kada je rekao za Mesiju da je on onaj koji stiže dan kasnije. (...)

Singer je pisao kao da ne postoji relativizam Dvadesetog stoljeća i svih tada skovanih teorija. Postoji samo dobro ispričana priča, kao kod Thomasa Hardya: svatove smije prekinuti samo stari mornar čije su dogodovštine svečanije od događaja, on smije svima oduzeti riječ. Kod Singera se radi o diskretnom preuzimanju primata, o tišini, o onom lahoru kroz koji je Bog došao Mojsiju, onomad kada je bio u povjetarcu. Nije bio u plamenu spisateljske inovacije, kao u Joycea, ni u poetizaciji stvarnosti, kao u Schulza, ni u njenom intelektualnom superiornom nadograđivanju, kao u Gombrowicza, nego u jednostavnom, posve tihom pripovijedanju, jednako onako kako gore cjepanice u kaminu, gotovo izazovno banalno i uobičajeno. Kod njega čak i kada se pojavi Đavo, to nije vijest za naslovnice, nego privatni događaj koji runi rutinu i razbija svakodnevicu, pa nije čudno što se takav virtuoz kao Kiš snebivao nad ovim zapanjujućim narativnim moćima. Krleža je imao sliku, rijetko ju je rabio: nad njegovom kolijevkom okupile su se vile i rekle: ovo dijete bit će pripovijedač." - Dario Grgić

Naslov originala
The Slave
Prevod
Andrija Grosberger
Urednik
Vladimir Stojšin
Naslovnica
Ivan Mesner
Dimenzije
18 x 11 cm
Broj strana
260
Izdavač
BIGZ, Beograd, 1979.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Antologija svetske fantastike

Antologija svetske fantastike

Turgenjev et al.
Ivan Sergejevič Turgenjev, Anatole France, Robert Louis Stevenson, Jack London, Guillaume Apollin...

Antologija najpopularnijih i najljepših ostvarenja u žanru fantastične književnosti.

KIZ Dositej, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
17,36
Izgubljen u Americi

Izgubljen u Americi

Singer
Isaac Bashevis Singer

Овај роман говори о Сингеровом одласку из Пољске и његовој првој години емигранта у Америци, где ће остати до краја живота.

Narodna knjiga, 1983.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,68
Strasti i druge pripovijetke

Strasti i druge pripovijetke

Singer
Isaac Bashevis Singer

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1978. godine, Isaac Bashevis Singer, vrstan je pisac novela i kratkih priča. I u ovoj zbirci pripovjedaka izražena je autorova sklonost ka mistici, groteski, folkloru i erotici.

Svjetlost, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,42
Cid

Cid

Pierre Corneille
Naklada Fran, 1998.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,388,44
Krilati momak

Krilati momak

Vujkov
Balint Vujkov

Onirički ponijet žudnjom da pronikne putove, skrivene tajne i ljepotu usmenog proznog kazivanja, kao tek svršeni maturant Muške gimnazije u Subotici (1930.), otisnuo se Vujkov na dug, dalek pohod ka izvorima bunjevačke narodne pripovijetke...

Matica hrvatska, 2005.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,85 - 5,99
Kuća u elipsi vrta

Kuća u elipsi vrta

Aleksandra Nučić Gudelj
Naprijed, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
2,99