Cesta

Cesta

Cormac Mccarthy

Čovjek i dječak. Otac i sin. Negdje na vjetrometini posve uništenog života na Zemlji. U vrijeme koje nije determinirano ničim opipljivim sem njihovim jadnim životima. Apokaliptična je to slika uništenog svijeta u kojem nema doslovno ničega.

Vegetacija je uništena. Sunca nema. Hrane nema. A ono malo preživjelih, odavno već nisu ljudi. Pretvoreni silom u svoju najcrnju suprotnost. Zvjerstvo. Ljudožderstvo. Ludilo ludih. Povorka neiskorištenih likova za predložak Mad Maxa. I u tom jezivom ništavilu, u vječnoj gladi i strahu, njih dvojica.

Neprekidno putuju jer ne smiju stati. U neprekidnoj, luđačkoj borbi za život, kojeg li paradoksa, ne smiju ostaviti nikakvog traga koji bi mogao biti pokazateljem njihova života. U tom svijetu, uvijek negdje netko čeka da te ubije. Orobi. Uništi. On i on. Prvaci u preživljavanju i prvaci u skivanju tragova svog jadnog života.

To je, ako ćemo ga određivati likovima i radnjom, okosnica romana «Cesta». Roman ceste, ako ćemo ga promatrati kroz surovo lutanje i putovanje ka nekom cilju, novom životu. Kakav može biti taj, novi život, na tako uništenoj planeti? Gdje bi, zaboga, na kojem njenom kraju, bila bolja polovica? Nema tu odgovora. Besmisleno je to putovanje. Ali, znaju to pisac i stariji lik. Znamo i mi, čitatelji, svjedoci tog užasa. Naslućuje i on, dječak koji ne pamti boljega života. Sin koji ne pamti majke. Dijete koje vapi biti dijete. Dječak kojega je strah odavno progutao, prožvakao ga i ispljunuo samo skelet. Hodajući skelet. Živ onoliko koliko u kostima osjeća srce koje mu, svako malo, od straha tuče u ritmu – ipak si živ, ipak si živ.

Naslov originala
The Road
Prevod
Tatjana Jambrišak
Urednik
Roma Simić Bodrožić
Dimenzije
20 x 15 cm
Broj strana
202
Izdavač
Profil Knjiga, Zagreb, 2009.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53121-043-0

Nema primeraka u ponudi

Poslednji primerak je nedavno prodat.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Nasljeđe pustinje

Nasljeđe pustinje

Grey
Zane Grey
Otokar Keršovani, 1966.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,20
Doktor Dulitl i tajno jezero

Doktor Dulitl i tajno jezero

Lofting
Hugh Lofting
Dečje novine, 1979.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
7,56
Celestinsko proročanstvo: pustolovina

Celestinsko proročanstvo: pustolovina

James Redfield

Nadovezujući se na roman o potrazi za tajanstvenim Rukopisom, autor produbljuje i proširuje njegove poruke. Spoznaje sadržane u devet Uvida ovdje su pobliže objašnjene i razrađene, te omogućuju jasnije poimanje i praktičnu primjenu celestinskih naputaka.

Algoritam, 1997.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,28
Snovita potraga za neznanim Kadatom

Snovita potraga za neznanim Kadatom

Lovecraft
Howard Phillips Lovecraft

Skriveni biser jednog od najvećih majstora horora u prevodu dr Dejana Ognjanovića (koji je napisao i pogovor) i uz maestralne ilustracije Dejana Nenadova. Knjiga sadrži i četiri dodatne priče - Mačke Ultara, Drugi bogovi, Selefais i Niarlatotep.

Orfelin izdavaštvo, 2022.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
17,73
I posle svega sreća

I posle svega sreća

Rachel Field
Kosmos, 1958.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,14
Jarčeva obratnica

Jarčeva obratnica

Miller
Henry Miller

Jarčeva obratnica je drugi dio trilogije koja je gotovo trideset godina bila zabranjena u SAD-u zbog vulgarnosti i perverznosti.

Otokar Keršovani, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,72