Cesta

Cesta

Cormac Mccarthy

Čovjek i dječak. Otac i sin. Negdje na vjetrometini posve uništenog života na Zemlji. U vrijeme koje nije determinirano ničim opipljivim sem njihovim jadnim životima. Apokaliptična je to slika uništenog svijeta u kojem nema doslovno ničega.

Vegetacija je uništena. Sunca nema. Hrane nema. A ono malo preživjelih, odavno već nisu ljudi. Pretvoreni silom u svoju najcrnju suprotnost. Zvjerstvo. Ljudožderstvo. Ludilo ludih. Povorka neiskorištenih likova za predložak Mad Maxa. I u tom jezivom ništavilu, u vječnoj gladi i strahu, njih dvojica.

Neprekidno putuju jer ne smiju stati. U neprekidnoj, luđačkoj borbi za život, kojeg li paradoksa, ne smiju ostaviti nikakvog traga koji bi mogao biti pokazateljem njihova života. U tom svijetu, uvijek negdje netko čeka da te ubije. Orobi. Uništi. On i on. Prvaci u preživljavanju i prvaci u skivanju tragova svog jadnog života.

To je, ako ćemo ga određivati likovima i radnjom, okosnica romana «Cesta». Roman ceste, ako ćemo ga promatrati kroz surovo lutanje i putovanje ka nekom cilju, novom životu. Kakav može biti taj, novi život, na tako uništenoj planeti? Gdje bi, zaboga, na kojem njenom kraju, bila bolja polovica? Nema tu odgovora. Besmisleno je to putovanje. Ali, znaju to pisac i stariji lik. Znamo i mi, čitatelji, svjedoci tog užasa. Naslućuje i on, dječak koji ne pamti boljega života. Sin koji ne pamti majke. Dijete koje vapi biti dijete. Dječak kojega je strah odavno progutao, prožvakao ga i ispljunuo samo skelet. Hodajući skelet. Živ onoliko koliko u kostima osjeća srce koje mu, svako malo, od straha tuče u ritmu – ipak si živ, ipak si živ.

Naslov izvornika
The Road
Prijevod
Tatjana Jambrišak
Urednik
Roma Simić Bodrožić
Dimenzije
20 x 15 cm
Broj strana
202
Nakladnik
Profil Knjiga, Zagreb, 2009.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53121-043-0

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Genije

Genije

Dreiser
Theodore Dreiser
Otokar Keršovani, 1967.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,50
Armageddon 1

Armageddon 1

Uris
Leon Uris

Roman Leona Urisa iz 1963. o Berlinu i Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata. Roman počinje u Londonu tijekom Drugog svjetskog rata i ide do okupacije Berlina od strane Četiri sile i sovjetske kopnene blokade zapadnih četvrti grada.

Otokar Keršovani, 1982.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,32 - 32,46 (komplet)
Bourneov identitet

Bourneov identitet

Ludlum
Robert Ludlum

Bourneov identitet špijunski je triler Roberta Ludluma iz 1980. koji govori o Jasonu Bourneu, čovjeku s izvanrednim sposobnostima preživljavanja koji ima retrogradnu amneziju i mora pokušati otkriti svoj pravi identitet.

Prosvjeta, 1986.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,98
Pesme

Pesme

Pound
Ezra Pound

"I jednodnevno čitanje dat će ti ključ u ruke."

BIGZ, 1975.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,64
The Scarlet Ruse

The Scarlet Ruse

John D. Macdonald
Ballantine Books, 1973.
Engleski. Latinica. Broširano.
3,98
On Writers and Writing 2012 Desk Diary

On Writers and Writing 2012 Desk Diary

Helen Sheehy, Leslie Stainton
Tide-Mark Press Ltd., 2011.
Engleski. Latinica. Broširano.
5,99