Ludilo

Ludilo

Tatjana Udović

Pred nama je drugo prozno ostvarenje mlade spisateljice Tatjane Udović u kojem nas ponovno vodi kroz period odrastanja preslikavajući svoja tinejdžerska iskustva i iskustva stinejdžerima u fabulu.

Fabula knjige vraća nas u školske dane kada svaki novi dan donosi nova iskustva, nekadaugodna, nekada neugodna, ali najčešće zabavna i smiješna. Svakog čitatelja podsjetit će navlastite moralne dvojbe tipične za pubertet: Prikloniti se većini ili biti osamljen u kolektivu? Iz nedoumica proizlazi temeljno pitanje tinejdžera: čime se istaknuti i kakoformirati svoju i razrednu sliku do razine prepoznatljivosti i društvenog prihvaćanja? Odgovor pronalaze u kampanji za odličan uspjeh i čitanje u ostvarenju težnje za prestižnim imenom “Naj razreda”. To ujedno izražava glavnu pouku djela: najbolji put je trudom iučenjem doći do željenog cilja što je, naime moguće čak i ako se u procesu ludo zabavlja! Radnja nije smještena na samo jedno mjesto odnosno područje, već obuhvaća cijelu Primorsko – goransku županiju opisujući turistički i kulturno pojedina mjesta i gradove: Rijeku, Opatiju, Staru Sušicu, te iz romana možemo naučiti o turizmu Opatije, riječkoj kulturi i tradiciji uključujući Riječki karneval, tradiciji Viškova (Halubajski zvončari), čakavskom dijalektu kojim se govori na tom području, a osim toga je sa turističkog aspekta opisan Dvorac Stara Sušica i Stara Sušica uopće kao i način rada animatora koji su ondje zaposleni. Jasno se vidi da ti događaji nisu izmišljeni, već se temelje na autoričinom iskustvu; u Opatiji je pohađala Hotelijersko-turističku školu, zatim položila ispit za turističkog animatora, radila u brojnim turističkim destinacijama od kojih je jedna bila dječje odmaralište Dvorac Stara Sušica, a također njeguje i čakavsko govorno narječje kao i tradiciju svoga kraja. Ukratko – kao i njen prvijenac “Triesduja”, “Ludilo” je ludo zabavan ali i nadasve poučan roman za sve uzraste!

Ilustracije
Alena Udović-Korutaro
Dimenzije
22 x 16 cm
Broj strana
360
Izdavač
Liber, Rijeka, 2008.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53756-403-2

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Triesduja 2. dio

Triesduja 2. dio

Tatjana Udović

Roman koji opisuje mikrokulturu na liniji br. 32, u autobusu koji prevozi opatijske srednjoškolce iz Rijeke u Opatiju i obrnuto.

Udruga za kulturu Ča?, 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,26
Ponoćne ispovijesti

Ponoćne ispovijesti

Vladislav Kušan
Narodne novine, 1937.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,24
Rodinova katedrala

Rodinova katedrala

Milan Selaković
Znanje, 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,90
Riječki krug redom (poezija, proza, drama)

Riječki krug redom (poezija, proza, drama)

Omladinski list Val, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,86
Pet stoljeća hrvatske književnosti #125: Drago Ivanišević

Pet stoljeća hrvatske književnosti #125: Drago Ivanišević

Ivanišević
Drago Ivanišević
Nakladni zavod Hrvatske, 1981.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
9,99
Začuđeni svatovi

Začuđeni svatovi

Kumičić
Eugen Kumičić
Kultura, 1963.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,50