Ludilo

Ludilo

Tatjana Udović

Pred nama je drugo prozno ostvarenje mlade spisateljice Tatjane Udović u kojem nas ponovno vodi kroz period odrastanja preslikavajući svoja tinejdžerska iskustva i iskustva stinejdžerima u fabulu.

Fabula knjige vraća nas u školske dane kada svaki novi dan donosi nova iskustva, nekadaugodna, nekada neugodna, ali najčešće zabavna i smiješna. Svakog čitatelja podsjetit će navlastite moralne dvojbe tipične za pubertet: Prikloniti se većini ili biti osamljen u kolektivu? Iz nedoumica proizlazi temeljno pitanje tinejdžera: čime se istaknuti i kakoformirati svoju i razrednu sliku do razine prepoznatljivosti i društvenog prihvaćanja? Odgovor pronalaze u kampanji za odličan uspjeh i čitanje u ostvarenju težnje za prestižnim imenom “Naj razreda”. To ujedno izražava glavnu pouku djela: najbolji put je trudom iučenjem doći do željenog cilja što je, naime moguće čak i ako se u procesu ludo zabavlja! Radnja nije smještena na samo jedno mjesto odnosno područje, već obuhvaća cijelu Primorsko – goransku županiju opisujući turistički i kulturno pojedina mjesta i gradove: Rijeku, Opatiju, Staru Sušicu, te iz romana možemo naučiti o turizmu Opatije, riječkoj kulturi i tradiciji uključujući Riječki karneval, tradiciji Viškova (Halubajski zvončari), čakavskom dijalektu kojim se govori na tom području, a osim toga je sa turističkog aspekta opisan Dvorac Stara Sušica i Stara Sušica uopće kao i način rada animatora koji su ondje zaposleni. Jasno se vidi da ti događaji nisu izmišljeni, već se temelje na autoričinom iskustvu; u Opatiji je pohađala Hotelijersko-turističku školu, zatim položila ispit za turističkog animatora, radila u brojnim turističkim destinacijama od kojih je jedna bila dječje odmaralište Dvorac Stara Sušica, a također njeguje i čakavsko govorno narječje kao i tradiciju svoga kraja. Ukratko – kao i njen prvijenac “Triesduja”, “Ludilo” je ludo zabavan ali i nadasve poučan roman za sve uzraste!

Ilustracije
Alena Udović-Korutaro
Dimenzije
22 x 16 cm
Broj strana
360
Nakladnik
Liber, Rijeka, 2008.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53756-403-2

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Triesduja 2. dio

Triesduja 2. dio

Tatjana Udović

Roman koji opisuje mikrokulturu na liniji br. 32, u autobusu koji prevozi opatijske srednjoškolce iz Rijeke u Opatiju i obrnuto.

Udruga za kulturu Ča?, 2022.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,26
Izabrane pripovijesti

Izabrane pripovijesti

Kozarac
Josip Kozarac
Seljačka sloga, 1956.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,32
Kad ptice uzlete

Kad ptice uzlete

Zbornik literarnih, novinskih i likovnih radova prognanih učenika u domovinskom ratu. Hrvatska, šk. god 1991./92.

Zrinski, 1992.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,42
Diploma za smrt 3

Diploma za smrt 3

Zoran Bručić
CAPITOL FESTIVAL d.o.o., 2017.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,99
Suvremeni hrvatski haiku – Nova antologija

Suvremeni hrvatski haiku – Nova antologija

Nikola Đuretić, Tomislav Maretić
Društvo hrvatskih književnika, 2023.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
17,24
Dragutin Tadijanović

Dragutin Tadijanović

Srebrne Svirale
Školska knjiga, 1982.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,99