Žitja Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela

Žitja Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela

Osnovni tekstovi za proučavanje života i dela Konstantina Ćirila i Metodija su njihove biografije, ili, kako ih tradicionalno nazivamo: žitije. Žitije Konstantina Ćirila i Žitije Metodije su tekstovi izuzetne istorijske i književne vrednosti.

Sveta braća Konstantin Ćirilo i Metodije rođeni su u Solunu (Solun, Solun): Metodije oko 815. godine, a Konstantin, u monaštvu prozvan Ćirilo (Ćirilo), 826. ili 827. godine, u porodici visokog vojnog činovnika, bliz. car Lav. Solun je u svoje vreme bio važan i veliki grad: drugi je po veličini u Istočnom rimskom carstvu (Vizantiji) jer ima istaknuto mesto u njegovoj odbrani jer su mu pretile česte seobe i najezde varvara. Uz zidine Soluna su se naselili Sloveni, koji su već u 9. veku došli u grad i postali njegovi građani.

Iz indeksa:

Predgovor Život Konstantina Kirila Žitije Metodije Italijanska legenda Pogovor slovenskom prevodu Svetog pisma Proglašenje svetog Jevanđelja Svaka čast Ćirilu Filozofu Evlogije Ćirilu i Metodiju Črnorizac Hrabar, O pismenima Azbučna molitva Hrvatsko-lagoljske službe sv. Ćirila i Metodija Beramski brevijar Brevijar pape Mura Drugi brevijar iz Novalja – Himan

Prevod
Josip Bratulić
Urednik
Josip Bratulić
Dimenzije
19 x 13 cm
Broj strana
199
Izdavač
Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1992.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Predgovor ponekad podvučen hemijskom olovkom.
Stanje:Korišćeno, u vrlo dobrom stanju
Snižena cena: 6,424,81
Popust od 25% važi do 18.05.2024. 23:59
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Eseji iz grčke prošlosti

Eseji iz grčke prošlosti

Burckhardt
Jacob Burckhardt

Ovaj svezak sadrži četiri Burckhardtova eseja: Zemlja Feačana u Homerovoj Odiseji, Grci i njihovi umjetnici, O zaslugama Grka za nauku i Bizant u X vijeku.

Zora, 1953.
Hrvatski. Latinica. Broširano s omotom.
6,28
Sumrak Vizantije

Sumrak Vizantije

Đurić
Ivan Đurić

Knjiga Sumrak Vizantije posvećena lje ičnosti i epohi pretposljednjeg bizantskog cara Jovana VIII Paleologa. To je knjiga o dobu kada se Carstvo posljednjim iskrama snage borilo za održanje vlastite egzistencije.

Naprijed, 1989.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
25,32
Kronika

Kronika

Komes Marcelin

Komes Marcelin je bio kroničar Istočnog Rimskog Carstva. Rodom Ilirac, veći dio života proveo je na carigradskom dvoru. Njegovo jedino preživjelo djelo, Kronika, usredotočuje se na Istočno Rimsko Carstvo.

Antibarbarus, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,99
Istorija Vizantije

Istorija Vizantije

Ostrogorski
Georgije Ostrogorski

Monumentalna studija Georgija Ostrogorskog o povijesti Bizanta. Ovo izdanje Istorije Vizantije predstavlja fototipiju knjige koju je Ostrogorski objavio 1959. godine. Izvorno je knjiga objavljena 1940. na njemačkom, a 1947. na srpskom jeziku.

Prosveta, 1969.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
13,62 - 13,64
Leksikon vizantijskih filosofa

Leksikon vizantijskih filosofa

Vera Janićijević
Alma, 2011.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
7,995,99