Milion

Milion

Marco Polo

Milion je prikaz putovanja Marka Pola po Aziji, koje je preduzeo između 1271. i 1295. godine, i njegovih iskustava na dvoru Kublaj-kana, najvećeg istočnog vladara tog vremena, u čijoj je službi Marko bio skoro 17 godina.

Knjigu je napisao Rustičelo da Piza, pisac viteških romansa, koji je pod diktatom prepisao sećanja na koja se prisećao Marko Polo dok su njih dvojica bili u zatvoru San Đorđo u Đenovi. Rustičilo je koristio francusko-mletački jezik, kulturni jezik rasprostranjen u severnoj Italiji između podalpskog pojasa i donjeg toka reke Po. Druga verzija je napisana na langue d'oil, lingua franca krstaša i zapadnih trgovaca na Istoku, možda 1298. godine, ali svakako posle 1296. Prema nekim istraživačima, tekst je zatim revidirao sam Marko Polo nakon što se vratio u Veneciju. , uz saradnju neke braće dominikanskog reda. Smatran remek-delom putopisne literature, Il Milione je takođe geografska enciklopedija, koja u jednom tomu objedinjuje osnovna znanja koja su bila dostupna krajem 13. veka o Aziji, i istorijsko-geografsku raspravu. Zabeleženo je da se Marko obraća svima koji žele da znaju: da znaju šta leži izvan granica stare Evrope. Svoju knjigu ne stavlja pod znak korisnosti, već pod znak znanja. U poređenju sa drugim putopisima napisanim tokom 13. veka, kao što su Historia Mongalorum Đovanija da Piano del Carpinea i Itinerarium Vilijema od Rubruka, Il Milione je bio izuzetan, jer su njegovi opisi otišli ​​daleko dalje od Karakoruma i stigli do Kataja. Marko Polo svedoči o postojanju jedne uspostavljene i veoma sofisticirane mongolske civilizacije, apsolutno uporedive sa evropskim civilizacijama: Mongoli, ukratko, nisu bili samo divlji nomadi koji su živeli na konjima i kretali se u šatorima, od kojih su Đovani da Pjan del Karpin i Viljem od Rubruka, ali su živeli u gradovima ograđenim zidinama, znali su da čitaju i imali su veoma sofisticirane navike i običaje. Međutim, kao i Vilijam od Rubruka, Marko demantuje neke legende o Aziji u koje su tadašnji Evropljani bili potpuno sigurni. Milione se definiše kao geografski, istorijski, etnološki, politički, naučni (zoologija, botanika, mineralogija) opis srednjovekovne Azije. Njegovi opisi doprineli su Fra Mauroovoj karti sveta i inspirisali putovanja Kristofora Kolumba. Sa kartom!

Naslov originala
Il milione di Marco Polo
Prevod
Borivoj Maksimović
Urednik
Oto Šolc
Naslovnica
Radoslav N. Horvat
Dimenzije
20 x 15 cm
Broj strana
222
Izdavač
Mladost, Zagreb, 1954.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Snižena cena: 9,467,10
Popust od 25% važi do 06.07.2024. 23:59
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Milion

Milion

Marco Polo
Rad, 1964.
Srpski. Latinica. Broširano.
1,99 - 2,22
Milion – Putovanja Marka Pola

Milion – Putovanja Marka Pola

Marco Polo

Mlečanin dalmatinskog podrijetla, Marko Polo (rođen 1254. u Korčuli) ostavio nam je jednu od najslavnijih putopisnoznanstvenih knjiga srednjega vijeka.

Marjan tisak, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,98
Scaramouche

Scaramouche

Rafael Sabatini
Otokar Keršovani, 1966.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Dani jedne obitelji

Dani jedne obitelji

Natalia Ginzburg

"Dani jedne obitelji" nije roman, to je neka vrst dnevnika ili kronike. Autorica ne piše o sebi. Crtajući atmosferu jedne nesvakidašnje obitelji ona je usput uspjela dati i galeriju poznatih ličnosti kao što su Filippo Turatti, Cesare Pavese i drugi.

Mladost, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
7,585,69
Leptir iz Dinara

Leptir iz Dinara

Eugenio Montale
Izdavačko preduzeće "Rad", 1979.
Srpski. Latinica. Broširano.
2,50
Naši preci : Nepostojeći vitez / Raspolovljeni viskont / Barun penjač

Naši preci : Nepostojeći vitez / Raspolovljeni viskont / Barun penjač

Calvino
Italo Calvino

U knjizi su sabrane tri pripovijesti koje je talijanski književnik Italo Calvino napisao između 1950. i 1960. Zajedničko im je to što su, po njegovim riječima, nevjerojatne i što se odigravaju u dalekim epohama i izmišljenim krajevima.

Matica hrvatska, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
10,32