Milion

Milion

Marco Polo

Milion je prikaz putovanja Marca Pola po Aziji, koje je poduzeo između 1271. i 1295., te njegovim iskustvima na dvoru Kublaj-kana, najvećeg istočnjačkog tadašnjeg vladara, u čijoj je službi Marco bio gotovo 17 godina.

Knjigu je napisao Rustichello da Pisa, pisac viteških romansi, koji je pod diktatom prepisao sjećanja kojih se prisjetio Marco Polo dok su njih dvojica bili u zatvoru San Giorgio u Genovi. Rusticillo je koristio francusko-venetski jezik, kulturni jezik raširen u sjevernoj Italiji između subalpskog pojasa i donjeg toka Poa. Druga je verzija napisana na langue d’oil, lingua franca križara i zapadnih trgovaca na istoku, možda 1298., ali sigurno nakon 1296. Prema nekim istraživačima, tekst je zatim revidirao sam Marco Polo nakon što se vratio u Veneciju, uz suradnju neke braće dominikanskog reda. Smatran remek-djelom putopisne književnosti, Il Milione također je zemljopisna enciklopedija, koja u jednom svesku objedinjuje temeljna znanja dostupna krajem 13. stoljeća o Aziji, te povijesno-geografski traktat. Zapisano je da se Marko obraća svima koji žele znati: znati što se nalazi iza granica stare Europe. On svoju knjigu ne stavlja pod znak korisnosti, već pod znak znanja. U usporedbi s drugim putopisnim izvješćima napisanim tijekom 13. stoljeća, kao što su Historia Mongalorum Giovannija da Piana del Carpinea i Itinerarium Williama od Rubrucka, Il Milione je bio izuzetan, jer su njegovi opisi išli daleko dalje od Karakoruma i stigli do Cathaya. Marko Polo svjedoči o postojanju ustaljene i vrlo sofisticirane mongolske civilizacije, apsolutno usporedive s europskim civilizacijama: Mongoli, ukratko, nisu bili samo divlji nomadi koji su živjeli na konjima i kretali se u šatorima, od kojih je Giovanni da Pian del Carpine i William od Rubrucka, ali su živjeli u gradovima opasanim zidinama, znali su čitati i imali su vrlo sofisticirane navike i običaje. Međutim, baš poput Vilima od Rubrucka, Marko negira neke legende o Aziji u koje su tadašnji Europljani bili posve sigurni. Milione je definiran kao geografski, povijesni, etnološki, politički, znanstveni (zoologija, botanika, mineralogija) opis srednjovjekovne Azije. Njegovi opisi pridonijeli su sastavljanju karte svijeta Fra Maura i nadahnuli su putovanja Kristofora Kolumba. S kartom!

Naslov izvornika
Il milione di Marco Polo
Prijevod
Borivoj Maksimović
Urednik
Oto Šolc
Naslovnica
Radoslav N. Horvat
Dimenzije
20 x 15 cm
Broj strana
222
Nakladnik
Mladost, Zagreb, 1954.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Milion – Putovanja Marka Pola

Milion – Putovanja Marka Pola

Marco Polo

Mlečanin dalmatinskog podrijetla, Marko Polo (rođen 1254. u Korčuli) ostavio nam je jednu od najslavnijih putopisnoznanstvenih knjiga srednjega vijeka.

Marjan tisak, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,98
Milion

Milion

Marco Polo
Rad, 1964.
Srpski. Latinica. Broširano.
1,99 - 2,22
Rimske priče

Rimske priče

Moravia
Alberto Moravia
Izdavačko preduzeće "Rad", 1964.
Srpski. Latinica. Broširano.
2,50
U službi viteštva

U službi viteštva

Rafael Sabatini
Otokar Keršovani, 1966.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,10
Ja sam bog

Ja sam bog

Giorgio Faletti

Rat je završio, ali mržnja traje vječno.

Znanje, 2011.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98
Sjeverni los

Sjeverni los

Roberto Bosi

Disneyeve priče o prirodi

Školska knjiga, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,88