Stari Zagreb

Stari Zagreb

Dragutin Hirc

Kronički prikaz povijesti najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Griča (tom I), Kaptola i Starog grada (Tom II). Zagrebačka povijest 19. stoljeća, razdoblja kada se Zagreb iz malog grada na periferiji Habsburške Monarhije mijenja u moderan grad.

Rukopis Dragutina Hirca (1853-1921), botaničara i književnika, pohranjen u Državnom arhivu u Zagrebu, poznat je povjesničarima i istraživačima Zagreba, a također njegov nastanak i dugogodišnji bezuspješni autorovi napori da ga objavi. Zalaganjem priređivača, Mate Grabara, konačno je i pripremljen za tisak.

Djelo se sastoji od niza, uglavnom kratkih, uglavljenih zaokruženih cjelina različitih žanrovskih karakteristika: feljtona, memoarskih zapisa, citata i komentara tekstova poznatih historiografa: ima, dakle, mozaički karakter.

Cilj mu je kronički predstaviti povijest najstarijih zagrebačkih naselja i ujedno zabilježiti urbanu i osobnu memoriju iz razdoblja njegove povijesti u 19. stoljeću. Potonje zasniva njegovu originalnost i posebnu vrijednost.

Rođen 1853. godine, Hirc je sam bio sudionikom i motriteljem bezbrojnih događaja u razdoblju modernizacije, kad Zagreb iz malog, uspavanog grada na periferiji Habsburške Monarhije prerasta u moderni grad i samosvjesnu nacionalnu metropolu naroda bez države. Njegova sjećanja ne evociraju samo golemu urbanu transformaciju koju Zagreb doživljavau pedesetak godina, nego i socijalnu klimu i urbani mentalitet u kojem vjernost tradiciji i tradicijama ima važnu ulogu.

Opisujući ambijente, društvena i kulturna poprišta, život i običaje ljudi, poznate ličnosti i mnoštvo onih koje je odnio ili gotovo odnio zaborav, Hirc iznosi slojevitu, vibrantnu i nadasve živu sliku staroga Zagreba, Gradeca, Kaptola i Donjega grada. Po tome njegovo djelo ima izuzetnu kulturno-povijesnu vrijednost i pripada rijetkim djelima koje obuhvatno bilježe kulturu svakodnevice, »malu povijest« grada, utvrđenu tek u krhkoj usmenoj predaji.

Urednik
Mate Grabar
Naslovnica
Luka Gusić
Dimenzije
24 x 17 cm
Ukupan broj strana
1277
Izdavač
Matica hrvatska, Zagreb, 2008.
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53150-844-5

Knjiga se sastoji od dva toma.

Jedan višetomni primerak je u ponudi.

Dodato u korpu!

Stari Zagreb
Prvi tom
Broj strana: 599
Stanje:Novo
Stari Zagreb
Drugi tom
Broj strana: 680
Stanje:Novo
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

London Interiors from archives of country life

London Interiors from archives of country life

John Cornforth

Mnoge londonske povijesne kuće i još veći broj domaćih interijera izgubljeni su od 1939. godine, kao rezultat političkih i društvenih promjena, rata i tradicije stalne obnove.

Aurum Press Limited, 2000.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
44,20
Svet zadovoljstva: Najlepše građevine i prostori sveta

Svet zadovoljstva: Najlepše građevine i prostori sveta

Harry C. Lindinger

Knjiga "Svet zadovoljstva" pripada zbirci knjiga "Najlepše građevine i prostori sveta" i obrađuje "dvorce za uživanje", poput Hampton Courta, Petrovog dvorca, Španski trg u Rimu i druge.

Vuk Karadžić, 1987.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
7,24
Morningside Heights: A History of Its Architecture and Development

Morningside Heights: A History of Its Architecture and Development

Andrew S. Dolkart

Morningside Heights, institucionalno srce New Yorka, također je jedna od arhitektonski najistaknutijih gradskih četvrti.

Columbia University Press, 2001.
Engleski. Latinica. Broširano.
23,24
Muzeji svijeta - Kunsthistorisches Museum Beč

Muzeji svijeta - Kunsthistorisches Museum Beč

Muzej istorije umetnosti u Beču smešten je u reprezentativnoj palati na Ringštrase.

Mladost, 1973.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
10,849,76
Stari mostovi u Bosni i Hercegovini

Stari mostovi u Bosni i Hercegovini

Džemal Čelić, Mehmed Mujezinović

U knjizi su prikazani mostovi u kulturnoj i privrednoj povijesti Bosne i Hercegovine. Prikazani su objekti koji su se sačuvali, sve ono što se o tim, kao i o već uništenim povijesnim mostovima zna, što je zapisano ili se prenosilo usmeno kao legenda.

Veselin Masleša, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
27,36
Osječka arhitektura 1918. - 1945.

Osječka arhitektura 1918. - 1945.

Julijo Martinčić

Ova knjiga je rezultat saradnje naučnih i stručnih radnika iz oblasti arhitekture, urbanizma i istorije umetnosti na projektu sistematske analize i prezentacije arhitekture Osijeka između dva svetska rata.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
29,76