Stari Zagreb

Stari Zagreb

Dragutin Hirc

Kronički prikaz povijesti najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Griča (tom I), Kaptola i Starog grada (Tom II). Zagrebačka povijest 19. stoljeća, razdoblja kada se Zagreb iz malog grada na periferiji Habsburške Monarhije mijenja u moderan grad.

Rukopis Dragutina Hirca (1853-1921), botaničara i književnika, pohranjen u Državnom arhivu u Zagrebu, poznat je povjesničarima i istraživačima Zagreba, a također njegov nastanak i dugogodišnji bezuspješni autorovi napori da ga objavi. Zalaganjem priređivača, Mate Grabara, konačno je i pripremljen za tisak.

Djelo se sastoji od niza, uglavnom kratkih, uglavljenih zaokruženih cjelina različitih žanrovskih karakteristika: feljtona, memoarskih zapisa, citata i komentara tekstova poznatih historiografa: ima, dakle, mozaički karakter.

Cilj mu je kronički predstaviti povijest najstarijih zagrebačkih naselja i ujedno zabilježiti urbanu i osobnu memoriju iz razdoblja njegove povijesti u 19. stoljeću. Potonje zasniva njegovu originalnost i posebnu vrijednost.

Rođen 1853. godine, Hirc je sam bio sudionikom i motriteljem bezbrojnih događaja u razdoblju modernizacije, kad Zagreb iz malog, uspavanog grada na periferiji Habsburške Monarhije prerasta u moderni grad i samosvjesnu nacionalnu metropolu naroda bez države. Njegova sjećanja ne evociraju samo golemu urbanu transformaciju koju Zagreb doživljavau pedesetak godina, nego i socijalnu klimu i urbani mentalitet u kojem vjernost tradiciji i tradicijama ima važnu ulogu.

Opisujući ambijente, društvena i kulturna poprišta, život i običaje ljudi, poznate ličnosti i mnoštvo onih koje je odnio ili gotovo odnio zaborav, Hirc iznosi slojevitu, vibrantnu i nadasve živu sliku staroga Zagreba, Gradeca, Kaptola i Donjega grada. Po tome njegovo djelo ima izuzetnu kulturno-povijesnu vrijednost i pripada rijetkim djelima koje obuhvatno bilježe kulturu svakodnevice, »malu povijest« grada, utvrđenu tek u krhkoj usmenoj predaji.

Urednik
Mate Grabar
Naslovnica
Luka Gusić
Dimenzije
24 x 17 cm
Ukupan broj strana
1277
Nakladnik
Matica hrvatska, Zagreb, 2008.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53150-844-5

Knjiga se sastoji od dva toma.

Jedan višetomni primjerak je u ponudi.

Dodano u košaricu!

Stari Zagreb
Prvi tom
Broj strana: 599
Stanje:Novo
Stari Zagreb
Drugi tom
Broj strana: 680
Stanje:Novo
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Muzeji svijeta - Egipatski muzej Kairo

Muzeji svijeta - Egipatski muzej Kairo

Egipatski muzej u Kairu sadrži najopsežniju kolekciju drevnih egipatskih umjetnina na svijetu. U njemu se nalazi više od 136 tisuća eksponata, dok su stotine tisuća drugih čuvane u podzemnim skladištima.

Mladost, 1975.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
10,989,88
Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala

Deanović, Čorak
Ana Deanović, Željka Čorak

Prikaz povijesti gradnje zagrebačke katedrale od XI. do sredine XIX. stoljeća popraćena bogatim opusom fotografija poznatog hrvatskog fotografa Nenada Gattina (1930.-1988.) i njegovih suradnika: Vinka Nikolića, Nine Vranića, Đure Griesbacha i Maria Brauna

Kršćanska sadašnjost, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
22,46
Sjaj bogova: Najlepše građevine i prostori sveta

Sjaj bogova: Najlepše građevine i prostori sveta

Harry C. Lindinger

Knjiga spada u zbirku knjiga "Najlepše građevine i prostori sveta". Ova knjiga govori o poznatim svjetskim crkvama i hramovima poput Milanske katedrale, Horjudže u Nari i drugim.

Vuk Karadžić, 1986.
Srpski. Latinica. Broširano.
7,12 - 7,24
Paris: Architecture & Design

Paris: Architecture & Design

Francuska je revolucija utrla put za inovativni i stvaralački duh u umjetnosti, arhitekturi, literaturi i glazbi, koje su oblikovale razvoj znanosti i tehnologije budućnosti.

Daab.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
34,99
Domovi kraljeva: Najlepše građevine i prostori sveta

Domovi kraljeva: Najlepše građevine i prostori sveta

Harry C. Lindinger

Knjiga "Domovi kraljeva" pripada zbirci knjiga "Najlepše građevine i prostori sveta" i obrađuje kraljevske dvorce poput dvorca u Versaillesu, Perzepolisa, Kremlja i druge.

Vuk Karadžić, 1986.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,24
Science Spaces: Architecture & Design

Science Spaces: Architecture & Design

Uređenje znanstvenih prostora poput instituta, knjižnica, laboratorija i sveučilišnih prostorija danas nije samo pitanje funkcionalnosti građevine, već se radi o arhitekturi visokih standarda.

Daab, 2007.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
34,99