Stari Zagreb

Stari Zagreb

Dragutin Hirc

Kronički prikaz povijesti najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Griča (tom I), Kaptola i Starog grada (Tom II). Zagrebačka povijest 19. stoljeća, razdoblja kada se Zagreb iz malog grada na periferiji Habsburške Monarhije mijenja u moderan grad.

Rukopis Dragutina Hirca (1853-1921), botaničara i književnika, pohranjen u Državnom arhivu u Zagrebu, poznat je povjesničarima i istraživačima Zagreba, a također njegov nastanak i dugogodišnji bezuspješni autorovi napori da ga objavi. Zalaganjem priređivača, Mate Grabara, konačno je i pripremljen za tisak.

Djelo se sastoji od niza, uglavnom kratkih, uglavljenih zaokruženih cjelina različitih žanrovskih karakteristika: feljtona, memoarskih zapisa, citata i komentara tekstova poznatih historiografa: ima, dakle, mozaički karakter.

Cilj mu je kronički predstaviti povijest najstarijih zagrebačkih naselja i ujedno zabilježiti urbanu i osobnu memoriju iz razdoblja njegove povijesti u 19. stoljeću. Potonje zasniva njegovu originalnost i posebnu vrijednost.

Rođen 1853. godine, Hirc je sam bio sudionikom i motriteljem bezbrojnih događaja u razdoblju modernizacije, kad Zagreb iz malog, uspavanog grada na periferiji Habsburške Monarhije prerasta u moderni grad i samosvjesnu nacionalnu metropolu naroda bez države. Njegova sjećanja ne evociraju samo golemu urbanu transformaciju koju Zagreb doživljavau pedesetak godina, nego i socijalnu klimu i urbani mentalitet u kojem vjernost tradiciji i tradicijama ima važnu ulogu.

Opisujući ambijente, društvena i kulturna poprišta, život i običaje ljudi, poznate ličnosti i mnoštvo onih koje je odnio ili gotovo odnio zaborav, Hirc iznosi slojevitu, vibrantnu i nadasve živu sliku staroga Zagreba, Gradeca, Kaptola i Donjega grada. Po tome njegovo djelo ima izuzetnu kulturno-povijesnu vrijednost i pripada rijetkim djelima koje obuhvatno bilježe kulturu svakodnevice, »malu povijest« grada, utvrđenu tek u krhkoj usmenoj predaji.

Urednik
Mate Grabar
Naslovnica
Luka Gusić
Dimenzije
24 x 17 cm
Ukupan broj strana
1277
Nakladnik
Matica hrvatska, Zagreb, 2008.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53150-844-5

Knjiga se sastoji od dva toma.

Jedan višetomni primjerak je u ponudi.

Dodano u košaricu!

Stari Zagreb
Prvi tom
Broj strana: 599
Stanje:Novo
Stari Zagreb
Drugi tom
Broj strana: 680
Stanje:Novo
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Moć boja u oblikovanju vrtnih prostora

Moć boja u oblikovanju vrtnih prostora

Tea Crnetić

Cjeloviti prikaz dizajniranja i odabira bilja za uređenje vrtova, gredica i cvjetnih detalja uporabom određene boje.

Zrinjevac.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
23,4221,08
Svet zadovoljstva: Najlepše građevine i prostori sveta

Svet zadovoljstva: Najlepše građevine i prostori sveta

Harry C. Lindinger

Knjiga "Svet zadovoljstva" pripada zbirci knjiga "Najlepše građevine i prostori sveta" i obrađuje "dvorce za uživanje", poput Hampton Courta, Petrovog dvorca, Španski trg u Rimu i druge.

Vuk Karadžić, 1987.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,24
Rana renesansa u Trogiru

Rana renesansa u Trogiru

Radovan Ivančević

Knjiga sadrži niz studija i članaka Radovana Ivančevića o krstionici katedrale i kapeli sv. Ivana Ursinija te gradskoj loži u Trogiru.

Književni krug, 1997.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
15,98
Osječka arhitektura 1918. - 1945.

Osječka arhitektura 1918. - 1945.

Julijo Martinčić

Ova knjiga je plod suradnje znanstvenih i stručnih djelatnika iz područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti na projektu sustavne analize i predstavljanja osječke arhitekture između dva svjetska rata.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
29,7626,78
Dizajneri sa zlatnog brda - od mons aureusa do bauhausa

Dizajneri sa zlatnog brda - od mons aureusa do bauhausa

Muzej suvremene umjetnosti, 2015.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
9,99