Predsmrtni dnevnik
Retka knjiga

Predsmrtni dnevnik

Igor Mandić
Mandić

Došlo neko takvo vrijeme, da se smrt „vrati u život“ – tako će, paradoksalnom morbidnosti, vjerojatno odgovoriti Igor Mandić na pitanje što ga je ponukalo na pisanje „Predsmrtnog dnevnika“.

Ako se uzme u obzir da su promišljanja o velikim, ali prešutno zataškanim temama moderne civilizacije – tj. o starosti, samoubojstvu i smrti – danas ponajviše u domeni medicinskih znanosti ili da ih se razvlači po novinama u paušalnom dajdžestiranju, onda se naglašava jedinstvenost ovoga dnevnika sročenoga iz literarnoga konteksta. Propuštajući te velike teme kroz filtar osobne i obiteljske sudbine, Mandić je ovdje čitateljima izručio istovremeno opis svojih (netočno predviđenih) posljednjih dana i sukus ponajboljih ideja koje su o istim temama kroz povijest već sročili neki od najoštroumnijih filozofa, sociologa, antropologa… Dakako, na impuls pisanja u prvom je redu utjecalo osobno iskustvo starenja i možda previše naglašena patetična svijest – formulirana prema J. Améryju kao „nagnuće prema smrti“ – kako su njegova životna putanja i djelovanje dokrajčeni (I. M. rođen je 1939. g.).

Srećom, nije pogodio, pa kako se taj slućeni kraj nije dogodio ni tijekom pisanja ni po zapisivanju (IV./2014. – VIII./2015.), umjesto loših vijesti dobili smo ovakav dnevnik, prvi i jedini takav u povijesti hrvatske (i šire) tekstualnosti. Nasuprot mogućoj sumnji kako je biološko klonuće prouzročilo i slabljenje pisma, ovdje se čita kako se iskazano „nagnuće prema smrti“ često samo od sebe pobija. Stoga ovdje zatječemo i onoga „staroga“ (tj. mlađega) Mandića, poznatog nam desetljećima po polemičkim knjigama (npr. „Nježno srce“; „Policajci duha“; „Sloboda lajanja“; „Za našu stvar“; „Hitna služba“; „Bijela vrana“ itd.). Dakle i u predsmrtnom ozračju – koje se priviđa autoru – njegov intelektualno-biološki nerv tome se opire. Možda hoće reći kako se smrti najbolje može napakostiti tako da joj, makar i u posljednji čas – opalimo pljusku.

Urednik
Drago Glamuzina
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
352
Izdavač
V.B.Z, Zagreb, 2017.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Zbogom, dragi Krleža: polemike o mentalitetu post-krležijanske epohe

Zbogom, dragi Krleža: polemike o mentalitetu post-krležijanske epohe

Mandić
Igor Mandić

Zbogom, dragi Krleža, zbirka polemičkih tekstova Igora Mandića govori o mentalitetu post-krležijanske epohe.

NIRO Književne novine, 1988.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
21,56
Padma

Padma

Tibor Sekelj
Božidar Maslarić, 1977.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,00
Eter

Eter

Pavao Pavličić

"Eter" je četvrti roman poznatog hrvatskog književnika Pavla Pavličića u kojem govori o dvojici zagrebačkih novinara koji odlaze u jedan panonski gradić da naprave reportažu o divljim radio stanicama.

Znanje, 1983.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,993,99
Treba putovati – ne treba živjeti

Treba putovati – ne treba živjeti

Ivan Katušić
Naprijed, 1966.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,99
Zlatarovo zlato / Povjestice

Zlatarovo zlato / Povjestice

Šenoa
August Šenoa

„Zlatarevo zlato“ i „Priče“ zastupljene u programu školske lektire, objavljene su u ovoj ediciji opremljenoj opširnim predgovorom Krešimira Nemeca sa dodacima koji dočaravaju atmosferu Šenovog vremena.

Sys Print, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,983,49
Vjenčanje u Parizu

Vjenčanje u Parizu

Krsto Špoljar
Nakladni zavod Matice hrvatske, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
3,99