Željko Demo

Željko Demo

Željko Demo rođen je 1951. godine u Zagrebu. Nakon završene Klasične gimnazije 1970. godine upisao je arheologiju (A) i latinski jezik (B) na Filozofskome fakultetu u Zagrebu. Već tijekom studiranja, uz ostale profesore, na njega je utjecao Duje Rendić-Miočević uputivši ga u numizmatiku koju će kao temu odabrati za diplomski rad („Novac germanskih vladara druge pol. 5. do u drugu pol. 6. st. u numizmatičkoj zbirci Arheološkog muzeja u Zagrebu“). Za vrijeme studija arheološko istraživanje 1974. godine u Privlaci kod Vinkovaca pod vodstvom Marije Šmalcelj bilo mu je uvod u srednjovjekovnu arheologiju koja će mu 37 godina biti profesionalni interes u Arheološkome muzeju u Zagrebu.

Profesionalno znatiželjan i sistematičan, potaknut zanimljivim nalazom iz sjeverozapadne Hrvatske, pristupio je izradi tipologije bjelobrdskih dvodijelnih privjesaka. Pri izradi tipologije istraživao je srednjovjekovno nalazište Lijeva bara u Vukovaru, a pritom se služio i Stručnim arhivom arheoloških lokaliteta Arheološkoga muzeja u Zagrebu, koji je važan izvor podataka starijih kolega koji su manje ili više sustavno, započevši s Marcelom Gorencom, od pedesetih godina 20. stoljeća istraživali spomenuto nalazište. Godine istraživanja, ali i digitalizacije inventarnih podataka i terenske dokumentacije o nalazištu Lijeva bara iznjedrile su izložbu „Vukovar – Lijeva bara: povijest jednog arheološkog nalazišta (tragovi, istraživanja, znamenja)“ koja je u Arheološkome muzeju u Zagrebu bila predstavljena 1996. godine. Uspjeh izložbe i usustavljena cjelokupna dokumentacija pokrenuli su novu seriju kataloga muzejskih zbirki i fundusa „Musei Archaeologici Zagrabiensis Catalogi et Monographiae“. Izdanje iz 2009. godine pod naslovom „Ranosrednjovjekovno groblje bjelobrdske kulture: Vukovar – Lijeva Bara (X–XI. stoljeće)“ autorski je potpisao Željko Demo usustavljujući na više od šesto stranica rad svih svojih prethodnika, kao i nalaze bjelobrdskoga kulturnog kompleksa i jednoga od najvećih poznatih srednjovjekovnih groblja u Hrvatskoj.


Naslovi u ponudi

Vukovar – Lijeva Bara (X-XI. stoljeće): Ranosrednjovjekovno groblje bjelobrdske kulture I-II

Vukovar – Lijeva Bara (X-XI. stoljeće): Ranosrednjovjekovno groblje bjelobrdske kulture I-II

Željko Demo

Monografija obuhvaća, osim mnogobrojnih slika u tekstu, plan groblja, 434 crteža i 350 fotografija kostura te 191 crtež grobnih nalaza, više od 100 tabelarnih prikaza te više od 50 tipoloških crteža i karata arheološkog materijala.

Arheološki muzej, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od dva toma
42,68