Howard Phillips Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft (20. kolovoza 1890. – 15. ožujka 1937.) bio je američki pisac čudne, znanstvene, fantastične i horor fantastike . Najpoznatiji je po svom stvaranju Cthulhu Mythosa .

Rođen u Providenceu, Rhode Island , Lovecraft je većinu svog života proveo u Novoj Engleskoj . Nakon očeve smrti 1893., živio je bogato sve dok se bogatstvo njegove obitelji nije raspršilo nakon smrti njegova djeda. Lovecraft je tada živio sa svojom majkom, u smanjenoj financijskoj sigurnosti, sve do njezine smrti 1919. Počeo je pisati eseje za United Amateur Press Association , a 1913. napisao je kritičko pismo pulp magazinu koje je naposljetku dovelo do njegova angažmana u pulp fictionu . Aktivirao se u zajednici spekulativne fikcije i objavljivao je u nekoliko pulp časopisa. Lovecraft se preselio u New York , oženivši se sa Sonia Greene 1924. godine, a kasnije postaje središte šire skupine autora poznate pod nazivom „Lovecraftovov kružok“. Upoznali su ga s Weird Tales , koji će postati njegov najistaknutiji izdavač. Lovecraftovo vrijeme u New Yorku uzelo je danak na njegovo mentalno stanje i financijsko stanje. Vratio se u Providence 1926. i producirao neka od svojih najpopularnijih djela, uključujući The Call of Cthulhu, At the Mountains of Madness, The Shadow over Innsmouth i The Shadow Out of Time . Ostat će aktivan kao pisac 11 godina sve do svoje smrti od raka crijeva u dobi od 46 godina.

Lovecraftov književni korpus temelji se na ideji kozmizma, koja je istovremeno bila njegova osobna filozofija i glavna tema njegove fikcije. Kozmizam tvrdi da je čovječanstvo beznačajan dio kozmosa i da bi moglo biti izbrisano u bilo kojem trenutku. U svoje je priče uključio elemente fantazije i znanstvene fantastike, predstavljajući percipiranu krhkost antropocentrizma. To je bilo povezano s njegovim ambivalentnim pogledima na znanje. Njegova su djela uglavnom smještena u fikcionaliziranu verziju Nove Engleske. Civilizacijski pad također igra veliku ulogu u njegovim djelima, jer je za njegova života vjerovao da je Zapad u padu. Lovecraftova rana politička mišljenja bila su konzervativna i tradicionalistička; osim toga, držao se niza rasističkih pogleda tijekom većeg dijela svog odraslog života. Nakon Velike depresije, Lovecraft je postao socijalist, ne vjerujući više da će pravedna aristokracija učiniti svijet pravednijim.

Tijekom svog odraslog života, Lovecraft se nikada nije mogao uzdržavati od zarade kao pisac i urednik. Za života je bio gotovo nepoznat, a prije smrti objavljivan je gotovo isključivo u pulp časopisima. Znanstveno oživljavanje Lovecraftova djela počelo je 1970-ih, a on se danas smatra jednim od najznačajnijih autora nadnaravne horor fikcije 20. stoljeća. Djela inspirirana Lovecraftom, adaptacije ili originalna djela, počela su činiti osnovu Cthulhu Mythosa, koji koristi Lovecraftove likove, okruženje i teme.


Naslovi u ponudi

Snovita potraga za neznanim Kadatom

Snovita potraga za neznanim Kadatom

Howard Phillips Lovecraft

Skriveni biser jednog od najvećih majstora horora u prijevodu dr Dejana Ognjanovića (koji je napisao i pogovor) i uz maestralne ilustracije Dejana Nenadova. Knjiga sadrži i četiri dodatne priče - Mačke Ultara, Drugi bogovi, Selefais i Niarlatotep.

Orfelin izdavaštvo, 2022.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
17,73