Alberto Moravia

Alberto Moravia

Talijanski književnik, porijeklom Židov iz Moravske, Alberto Moravia rođen je u Rimu 28. studenog 1907. godine. Ugled jednog od najboljih i najčitanijih predstavnika suvremene talijanske proze, Moravia je stekao već prvim romanom „Ravnodušni ljudi“ iz u kojem je dao analizu moralnog raspadanja višeg građanskog sloja.

Nakon rata Moravia je velik uspjeh postigao romanom „Rimljanka“ o mladoj djevojci iz naroda, koja poslije prvih ljubavnih iskustava, potaknuta bijedom i nezdravom društvenom sredinom, postaje bludnica, stiče mučna životna iskustva i na kraju se izmiruje sa životom u očekivanju djeteta kojem je otac zločinac. Tipičan predstavnik Moravijinog književnog svijeta je i konformist iz istoimenog romana, ništavan mladić s perverznim i zločinačkim sklonostima u službi totalitarnog režima.

I ostala Moravijina djela, naprimjer romani „Prezir“, „Dosada“, kao i pripovijetke „Rimske priče“, doživjela su velik uspjeh u svijetu. O suvremenim društvenim i moralnim problemima Moravia je pisao i kao publicist i urednik časopisa.

Pišući o suvremenim društvenim i moralnim problemima doživio je uspjeh i romanom “Preziri”, “Dosada”, kao i pripovijetkama “Rimske priče”. On je jedan od najistaknutijih pisaca, analitičar i snažan promatrač gradskog života i njegovih negativnih osobina, nagonskog egoizma i amoralnosti, spolne izopačenosti i neodlučnosti pred životnim činjenicama.


Naslovi u ponudi

Rimljanka

Rimljanka

Alberto Moravia

Roman o mladoj djevojci iz naroda, koja poslije prvih ljubavnih iskustava, potaknuta bijedom i nezdravom društvenom sredinom, postaje bludnica.

Minerva, 1984.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
5,184,14
Rimske priče

Rimske priče

Alberto Moravia
Izdavačko preduzeće "Rad", 1964.
Srpski. Latinica. Broširano.
2,50