Aleksandar Flaker

Aleksandar Flaker

Hrvatski književni povjesničar i teoretičar (Białystok, Poljska, 24. VII. 1924 – Zagreb, 25. X. 2010). Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio studij slavistike 1949., doktorirao 1954 (Pravaštvo i ruska književnost) te bio dugogodišnji profesor rusistike (od 2002. profesor emeritus). U hrvatskim i inozemnim časopisima objavljivao je književnokritičke i književnopovijesne radove iz područja rusistike, teorije i poredbene literature te hrvatske književnosti, a kao gost-profesor predavao na mnogim europskim i američkim sveučilištima. Nagradu »Vladimir Nazor« za životno djelo dobio je 1984., a od 1991. bio je redoviti član HAZU.

Kao stručnjak za povijest ruske i sovjetske književnosti, objavio je niz znanstvenih studija i eseja o ruskim realistima (N. V. Gogolj, I. S. Turgenjev, F. M. Dostojevski, A. P. Čehov, L. N. Tolstoj) i sovjetskim piscima (A. A. Blok, V. V. Majakovski, B. L. Pasternak, M. A. Šolohov i dr.). Uz teorijsko-metodološke tekstove i komparativna proučavanja uglavnom slavenskih književnosti, Flaker je objavio i više studija i eseja iz hrvatske književnosti: o A. Kovačiću, M. Krleži, A. Cesarcu i dr. Poseban je doprinos dao problematici periodizacije hrvatske književnosti i stilskih razdoblja od romantizma do suvremenosti (Stilovi i razdoblja, sa Z. Škrebom, 1964). Polazeći od ruskog formalizma i strukturalizma te metode poredbenog proučavanja književnih pojava, izgrađivao je i vlastite metodološke postupke: načelno opredijeljen za analitičko otkrivanje stilskih i strukturalnih obilježja književnih ostvarenja, djelo sagledava i šire, u njegovoj povijesnoj i društvenoj funkciji i procesima. Posebnu je pozornost posvetio pitanjima avangardizma u europskoj i hrvatskoj književnosti, i teoretski i književnopovijesno (Poetika osporavanja, 1982), a podosta je prostora posvetio i fenomenu tzv. proze u trapericama (Proza u trapericama, 1976). Urednik je višesveščanoga Pojmovnika ruske avangarde, priredio je više antologija i izbora ruske književnosti te zbornika, a prevodio je djela Majakovskoga, J. K. Oleše, V. A. Kaverina i dr. Ostala djela: Suvremeni ruski pisci (1962), Književne poredbe (1968), Stilske formacije (1976), Ruska avangarda (1984), Nomadi ljepote (1988), Riječ, slika, grad (1995), Književne vedute (1999) i dr.

Citiranje: Flaker, Aleksandar. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 18. 12. 2023.


Naslovi u ponudi

Književne vedute

Književne vedute

Aleksandar Flaker

Flakerove su Književne vedute učeno štivo koje se istodobno lako čita i oduševljeno gleda. Ona je istodobno sinteza svih odrednica autorova opusa, njegove sklonosti sažimanju problema u novim terminima i, napokon, intermedijalnosti.

Matica hrvatska, 1999.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
14,74
Književni leksikon - strani pisci

Književni leksikon - strani pisci

Željko Bujas, Frano Čale, Aleksandar Flaker, Breda Kapetanić, Radoslav Katičić, Petar Kepeski, Je...

Knjiga je napisana kao leksikon s kratkim pregledom života i rada brojnih stranih, svjetskih pisaca.

Školska knjiga, 1961.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,89
Nebo nad Osijekom: intimistički zapisi

Nebo nad Osijekom: intimistički zapisi

Stanko Andrić, Ljerka Antonić, Wolfgang Bahr, Josip Cvenić, Branko Čegec, Nedjeljko Fabrio, Aleks...

Monografija Nebo nad Osijekom zamišljena je kao zbirka intimističkih zapisa o gradu na Dravi, Osijeku. Autori objavljenih tekstova mahom su književnici koji žive u Osijeku ili su pak jednom prošli kroz Osijek da bi potom često u njega svraćali.

Matica hrvatska, 2003.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
10,788,08
Pisana riječ u Hrvatskoj

Pisana riječ u Hrvatskoj

Vladimir Pezo, Božidar Gagro, Radovan Ivančević, Radoslav Katičić, Duje Rendić-Miočević, Eduard H...

Pisana riječ u Hrvatskoj dio je ukupne kulturne povijesti Hrvatske. Svoju pisanu kulturu i književnost Hrvati su izgrađivali kroz stoljeća na tri pisma - glagoljici, latinici i hrvatskoj ćirilici i na tri jezika – na hrvatskom, staroslavenskom i latinskom

Muzej MTM, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
15,3611,52
Pojmovnik ruske avangarde 1

Pojmovnik ruske avangarde 1

Aleksandar Flaker, Reiner Grübel, Hans Günter, Zoran Konstantinović, Bogdan Kosanović, Aage A. Ha...

Pojmovnik ruske avangarde 1 sadrži tekstove eminentnih književnih stručnjaka poput: Lene Szilard (Karnevalizacija), Gerharda Schaumanna (Montaža), Aleksandra Flakera (Optimalna projekcija)u i drugih.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,247,39
Pojmovnik ruske avangarde 2

Pojmovnik ruske avangarde 2

Aleksandar Flaker, Živa Benčić, Sonja Briski-Uzelac, Aage A. Hansen-Löve, Bogdan Mesinger, Nirman...

Pojmovnik ruske avangarde 1 sadrži tekstove eminentnih književnih stručnjaka koji su obradili različite aspekte ruske avangardne književnosti.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
8,42
Riječ, slika, grad, rat

Riječ, slika, grad, rat

Aleksandar Flaker

Svoju davno rasprodanu, uzalud i po antikvarijatima traženu knjigu iz 1995. „Riječ, slika, grad“ sad je objavio u proširenoj inačici „Riječ, slika, grad, rat“.

Durieux, 2009.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
22,18