Imoralist
Rijetka knjiga

Imoralist

Andre Gide
Gide

Gide je napisao Imoralist nakon putovanja po sjevernog Africi, gdje se upoznao s drukčijim moralnim i seksualnim standardima. Na temelju toga nastao je roman o destruktivnoj snazi hedonizma i gladi za novim iskustvima...

Andre Gide, francuski pisac i dobitnik Nobelove nagrade. Poznat je po brojnim romanima (Podrumi Vatikana, Kovači lažnog novca, Imoralist), ali i po putopisima (iz Sovjetskog Saveza, Konga), esejima, dramama, pjesmama i autobiografskim djelima. Smatra se jednim od najvećih pisaca 20. stoljeća.

Tijekom 1893. i 1894. putuje po sjevernoj Africi, gdje se upoznaje sa drugačijim moralnim i seksualnim standardima. U Tunisu se razbolio i jedva izbjegao smrt. U Susu je otkrio drugačija senzualna zadovoljstva... Ova iskustva dala su mu osnovu za roman Imoralist, o destruktivnoj snazi hedonizma i gladi za novim iskustvima...

I ovom Nolitovom izboru Gideove proze: Imoralist, Tesna vrata, Izabela, Pastoralna simfonija, Škola za žene, Tezej teško je odrediti rod. To su uglavnom, kraći romani ili novele pisani u dnevničko-ispovjednoj i analitičkoj formi, u kojima pratimo razvoj vječito budne, nespokojne i radoznale misli velikog francuskog pisca kroz njene uvijek nove i uvijek proturječne etape, u širokom rasponu od egzaltacije individualne slobode (Imoralist), do jednog rigorozno-moralnog stava (Tesna vrata).

Ako takozvani klasični tip romansijera koji nam je uglavnom fiksirao prošli vijek, iščezava sve više pred novim romansijerom; ako romansijer nije više neko izuzetno biće, neki bog ili polubog, sveznajući i iznad ostalih smrtnih ljudi, koji sve vidi i sve zna što se dešava s ljudima i što se u njima dešava, a da se pri tom ni trunka sumnje u njemu ne javi, ili bar ne dopušta da se to nasluti, ali je takav romansijer već zreo za muzej historijskih voštanih figura, ako nam romansijer izgleda kao netko koji je tu među nama, netko ravan ostalima, s istim teškoćama da prodre u tajne života, s istim mukama, s istim zamkama, netko tko može i da se vara, i koji zna da ima predjela duše u koje se lako ne prodire čak ni uz rizik cijeloga sebe, da ono što je tamno treba tako tamno i reći, ono što je polu jasno tako i reći, ono što je jasno, jasno i reći, pa makar naša tvorevina i ne bila geometrijski lijepa i skladna - neka sklad bude skriveniji; neka i nema sklada vidljivog, on je negdje u dubinama, možda - onda je to pomalo i zasluga - ili krivica - Gidea, Gidea koji i nije možda bio ,,tipičan" romansijer.

Naslov izvornika
L’Immoraliste
Prijevod
Sima Pandurović, Ivanka Jovičić, Mladen Leskovac, Živko Kostić
Urednik
Vasko Popa
Naslovnica
Radomir Stević-Ras
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
525
Nakladnik
Nolit, Beograd, 1956.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Srpski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Krivotvoritelji novca

Krivotvoritelji novca

Gide
Andre Gide
Jutarnji list, 2004.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,56
Povratak iz SSSR-a i drugi politički članci

Povratak iz SSSR-a i drugi politički članci

Gide
Andre Gide
Otokar Keršovani, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,50
Izvjestan osmijeh

Izvjestan osmijeh

Sagan
Françoise Sagan

Izvjestan osmijeh izvorno je objavljen na francuskom kao Un certain sourire pariškog izdavača Juillarda 1956. godine. Bio je to drugi roman Françoise Sagan i napisan je u dva mjeseca.

Naprijed, 1987.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,26
325000 franaka

325000 franaka

Roger Vailland
Kultura, 1957.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,98
Vatikanski podrumi

Vatikanski podrumi

Gide
Andre Gide
Otokar Keršovani, 1980.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
6,50
Tuđa krv

Tuđa krv

de Beauvoir
Simone de Beauvoir
Svjetlost, 1989.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,54