The Coming Balkan Caliphate: The Threat of Radical Islam to Europe and the West

The Coming Balkan Caliphate: The Threat of Radical Islam to Europe and the West

Christopher Deliso

Balkan - kapija između Istoka i Zapada - također je meko podzemlje Europe, okrutno susjedstvo u kojem organizirani kriminal i terorizam predstavljaju stalnu prijetnju. S predgovorom Lorette Napoleoni.

Ova knjiga koja otvara oči opisuje kako je 15 godina pogrešnih zapadnih intervencija, političkog spletkarenja i popuštanja lokalnoj mafiji, popraćeno golemom infuzijom arapskog novca, fundamentalističkim islamskim propovijedanjem i izgradnjom džamija, omogućilo radikalnim islamskim skupinama da popune pukotine između unutarnjih etničkih i vjerskih raskola i ukorijeni se u ključnim područjima Balkana.

Dok su sve oči trenutno usredotočene na sve veći sukob na Bliskom istoku i terorističku prijetnju koja dolazi iz regije, Zapad je u opasnosti da previdi moćno novo bojno polje u većem ratu protiv terorizma – Balkan. Ova povijesno nestabilna regija doživjela je neka od najgorih nasilja u kasnom 20. stoljeću u ratovima za otcjepljenje od Jugoslavije. Tijekom ovih sukoba, zapanjujuće kratkovidna i politički motivirana politika Sjedinjenih Država i njihovih saveznika izravno je omogućila islamskim mudžahedinima i skupinama povezanim s terorizmom da uspostave uporište u regiji — baš kao što je bilo s Talibanima desetljeće ranije u Afganistanu.

Iako su napadi 11. rujna prouzročili djelomično redefiniranje zapadne politike, možda je već prekasno za regiju koja se još uvijek uglavnom ignorira. Proliferacija stranih fundamentalističkih skupina imala je kancerogeni učinak na tradicionalne balkanske islamske zajednice, dovodeći u pitanje njihov legitimitet na neviđene i često nasilne načine. Dobro financirane skupine poput vehabija koje podupire Saudijska Arabija nastavljaju iskorištavati unutarnje raskole unutar lokalnih zajednica, dok su međunarodne uprave u Bosni i na Kosovu zapravo ojačale stisak lokalnih mafijaških skupina — poslovnih partnera terorista. Što je najgore od svega, kronični mentalitet zapadnih mirovnih snaga koji ne ljuljaju brod omogućio je ekstremističkim skupinama da djeluju bez izazova. Unatoč tome, regionalni demografski i kulturni trendovi, koji koincidiraju sa sve neprijateljskijim stavom u širem muslimanskom svijetu prema zapadnim vojnim akcijama i uočenim simboličnim provokacijama, pokazuju da će bezakonje na Balkanu postati sve vrijednije kao strateška baza za islamske radikale u sljedeća dva desetljeća. Koristeći post-al-Qaidinu taktiku decentraliziranog džihada koji se provodi kroz male, neovisne ćelije (otpor bez vođe) dok nastoje temeljno i nasilno preoblikovati muslimanska društva, takvi ekstremisti sa sjedištem na Balkanu predstavljaju jedinstvenu i opipljivu prijetnju zapadnoj sigurnosti.

Dimenzije
22 x 15 cm
Broj strana
213
Nakladnik
Praeger Security International, London, 2007.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-0-27599-525-6

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Rat budućnosti

Rat budućnosti

Stvarnost, 1969.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
3,99
Uvod u strategiju

Uvod u strategiju

Andre Beaufre

S predgovorom B. H. Lidel Harta.

Vojnoizdavački zavod, 1968.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
11,98
Nuklearne strategije supersila

Nuklearne strategije supersila

Radovan Vukadinović
August Cesarec, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,64
Umijeće ratovanja

Umijeće ratovanja

Tzu
Sun Tzu

Uz knjigu Umijeće ratovanja naučite upravljati svojim bitkama i dobiti ih bez ratovanja. Ova knjiga ima kultni status i danas slovi za najbolje djelo vojne strategije i taktike ikada napisano.

Mozaik knjiga, 2008.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
13,56
Teorija informacija sa pripremama u kriptologiji

Teorija informacija sa pripremama u kriptologiji

Josip I. Željković
Vojnoizdavački zavod, 1979.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
15,98
Hitlerovi špijuni

Hitlerovi špijuni

David Kahn

Opsežna studija o nacističkim špijunima u dva toma.

Centar za informacije i publicitet (CIP), 1981.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
13,9911,19