The White Man's Burden: Why the West's Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good

The White Man's Burden: Why the West's Efforts to Aid the Rest Have Done So Much Ill and So Little Good

William Easterly

Od jednog od najpoznatijih svjetskih ekonomista za razvoj - ogorčan napad na tragičnu oholost nastojanja Zapada da poboljša sudbinu takozvanog svijeta u razvoju. "Briljantan u dijagnosticiranju neuspjeha zapadne intervencije u Trećem svijetu."

U svojoj prethodnoj knjizi, The Elusive Quest for Growth , William Easterly kritizirao je potpunu neučinkovitost zapadnih organizacija u ublažavanju globalnog siromaštva, a njegov tadašnji poslodavac, Svjetska banka, smjesta ga je otpustio. The White Man's Burden njegov je nadaleko očekivani protuudarac - briljantna i žustra optužba protiv ekonomske politike Zapada prema siromašnima svijeta. Ponekad ljut, ponekad bez poštovanja, ali uvijek bistar i rigorozan, Easterly tvrdi da se mi na Zapadu trebamo suočiti s vlastitom poviješću nesposobnosti i izvući ispravne zaključke, osobito u vrijeme kada se postavlja pitanje naše sposobnosti da transplantiramo zapadne institucije postati jedno od najhitnijih pitanja s kojima se suočavamo.

Nitko tko napada ustanovu za pružanje humanitarne pomoći neće pobijediti na natjecanjima popularnosti, ali, čini se, ni ta ustanova ne pobjeđuje u natjecanjima s ljudima kojima bi trebala pomagati. Easterly, profesor ekonomije na sveučilištu NYU i bivši ekonomist istraživač u Svjetskoj banci, drsko tvrdi da Zapad nije uspio, i nastavlja ne uspjeti, provesti svoje loše oblikovane, utopijske planove pomoći jer, poput kolonijalista iz prošlosti, to pretpostavlja zna što je najbolje za svakoga. Postojeće strategije pomoći, tvrdi Easterly, ne pružaju niti odgovornost niti povratnu informaciju. Bez odgovornosti za neuspjehe, kaže on, pokvareni ekonomski sustavi nikada se ne mogu popraviti. A bez povratne informacije od siromašnih kojima je potrebna pomoć, nitko od nadležnih ne razumije točno koja problematična mjesta treba popraviti. Istinske pobjede protiv siromaštva, pokazuje on, najčešće se postižu kroz autohtono planiranje na razini zemlje. Osim u ranim poglavljima, gdje Easterly gradi svoju stratešku platformu na vrhu tornja statističkih analiza, ironična, cinična proza ​​knjige vrlo je pristupačna. Čitatelji će doći s jasnim osjećajem kako ortodoksne metode smanjenja siromaštva ne pomažu, a ponekad mogu i pogoršati siromašna gospodarstva.

Dimenzije
22 x 15 cm
Broj strana
436
Nakladnik
Penguin books, New York, 2006.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-1-59420-037-3

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

American Theocracy: The Peril and Politics of Radical Religion, Oil, and Borrowed Money in the 21st Century

American Theocracy: The Peril and Politics of Radical Religion, Oil, and Borrowed Money in the 21st Century

Kevin Phillips

Eksplozivno ispitivanje koalicije sila koja prijeti naciji, od autora bestselera Američke dinastije

Penguin books, 2007.
Engleski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
12,428,69