How the News Makes Us Dumb: The Death of Wisdom in an Information Society

How the News Makes Us Dumb: The Death of Wisdom in an Information Society

C. John Sommerville

Mi koji živimo na kraju dvadesetog stoljeća bolje smo informirani - i brže - od bilo kojeg naroda u povijesti. Zašto se onda činimo zbunjenijima, podijeljenijima i budalastijima nego ikad prije?

Neki stručnjaci kritiziraju medije zbog političke pristranosti. Drugi analitičari zabrinuti su da ažurne vijesti na radiju i televiziji previše pojednostavljuju složenu stvarnost. Još više kritičara ističe da današnji novinari nikako ne mogu biti stručnjaci za široku lepezu tema o kojima izvještavaju. Povjesničar C. John Sommerville smatra da je problem s vijestima bazičniji. Usredotočujući svoju kritiku na vijesti u njihovom najboljem izdanju, zaključuje da se čak iu najboljem izdanju ne mogu popraviti. Sommerville tvrdi da su nas vijesti počele činiti glupljima kada smo inzistirali da ih imamo svakodnevno. Sada milijuni inča stupaca i sati emitiranja moraju biti ispunjeni informacijama - svaki dan, svaki sat, svaka minuta. Vijesti, kaže Sommerville, postaju pokretačka snaga većeg dijela naše javne kulture. Rasporedi vijesti pretvaraju politiku u stalnu kampanju. Pakiranje vijesti utječe na vrijeme, sadržaj i percepciju vladinih inicijativa. Novinska ludnica čini praznovjerje od znanstvenog i medicinskog istraživanja. Ankete i statistike stvaraju mišljenje onoliko koliko ga procjenjuju. U plimnom valu informacija izgubljena je naša sposobnost da uočimo istinski značajne vijesti - i naša sposobnost da prepoznamo istinsku zajednicu i sudjelujemo u njoj. Ova knjiga koja otvara oči namijenjena je svima koji su nezadovoljni stanjem u medijima, a posebno onima koji misle da ih vijesti doista informiraju i povezuju sa stvarnim svijetom.

Dimenzije
21 x 14 cm
Broj strana
155
Nakladnik
Inter Varsity Press, Westmont, Illinois, 2009.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Engleski.
ISBN
978-0-83082-203-4

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Seks i posao

Seks i posao

Shere Hite

Žene i muškarci u poslovnom okruženju

Algoritam, 2004.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
11,88
Pevač priča

Pevač priča

Albert B. Lord

Pjevač priča (1960) jedno je od najvažnijih i najutjecajnijih suvremenih studija o usmenoj književnosti. Ono je rezultat višegodišnjih proučavanja načina stvaranja i izvođenja usmene poezije na tlu Crne Gore, Sandžaka i jednog dela Bosne i Hercegovine.

Biblioteka XX vek, 1990.
Srpski. Latinica. Broširano.
Knjiga se sastoji od dva toma
21,36
Politička teorija i socijalizam

Politička teorija i socijalizam

Umberto Cerroni
Školska knjiga, 1976.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,99
Mitologike I-III

Mitologike I-III

Levi-Strauss
Claude Levi-Strauss

Mitologike predstavljaju vrhunac u karijeri i jedno od ključnih djela osnivača strukturalističke antropologije. Lévi-Strauss je na njemu radio tijekom 60-tih godina 20. stoljeća.

Prosveta, 1982.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od tri toma
33,26
Semiologija rituala

Semiologija rituala

Ivan Kovačević

Mitovi i rituali su možda najprivlačniji dio etnološke problematike, kako za same etnologe, tako i za čitaoce različitih profila. Semiološki pristup otkriva poruke i značenja onih vjerovanja i ponašanja koja smatramo tradicionalnim.

Biblioteka XX vek, 1985.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,36
Freedom from Speech

Freedom from Speech

Greg Lukianoff

U slobodi od govora, autor i odvjetnik prvog amandmana Greg Lukianoff nudi zabrinjavajuću i provokativnu teoriju o tome zašto možemo očekivati ​​da će izazovi slobodi govora rasti u nadolazećim desetljećima, kako u Sjedinjenim Državama tako iu inozemstvu.

Encounter Books, 2014.
Engleski. Latinica. Broširano.
6,24