Orkanski visovi

Orkanski visovi

Emily Bronte
Bronte

Prvorazredni »ljubić« i neupitni klasik - općeprihvaćena je percepcija čitalačke publike i kritike znamenitog romana Emily Brontë iz 1847. godine koji svojom osobitom kvalitetom i omiljenošću osjetno nadmašuje prosjek književne produkcije svoga doba.

Orkanski visovi su razmjerno rani izdanak viktorijanske književnosti i razmjerno kasni odraz tzv. gotičke tradicije, pa je i okružje nešto »mračnije«, no svejedno iz njega prosijava gotovo nadnaravni sjaj ljubavi koja, unatoč svemu, pa i smrti, živi vječno. Vječno će, izgleda, živjeti i ova knjiga, ponajviše zbog intenzivne i dotad nedočarane emocionalne drame koju je Emily Brontë neobično snažno i uvjerljivo opisala. Zanimljivo je da je roman tako »orkanskog« dramskog naboja i složene psihološke karakterizacije likova – u prvom redu demonske naravi glavnog lika Heathcliffa, koji iskazuje dotad nezapamćenu silinu gnjeva, bijesa i obijesti – napisala djevojka od nepunih trideset ljeta, koja će svoj kratki život završiti netom nakon dovršetka svoga jedinog djela. Tako je iza djevojke krhka zdravlja ostala besmrtna knjiga koja svako malo »vampirski« oživi preko brojnih novih izdanja, adaptacija, reinterpretacija ili citata na filmu, stripu, glazbi, književnosti… – prisjetimo se Bunuelove obrade u filmu Ponori strasti iz 1954., ili razvikanijeg glazbenog »čitanja« Kate Bush u hit-pjesmi Wuthering Heights iz 1978., dok je mlađi čitatelji ponovno otkrivaju preko hiper-popularnog serijala Sumrak Stephenie Meyer.

Naslov izvornika
Wuthering Heights
Prijevod
Živojin Simić, Franjo Hartl
Naslovnica
Boris Dogan
Dimenzije
20 x 15 cm
Broj strana
351
Nakladnik
Naprijed, Zagreb, 1965.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

The Mortgaged Heart

The Mortgaged Heart

Carson Mccullers

The Mortgaged Heart važna je zbirka djela Carson McCullers, uključujući priče, eseje, članke, pjesme i njezino pisanje o pisanju.

Penguin Books Ltd, 1975.
Engleski. Latinica. Broširano.
5,834,66
Izgubljeni svetovi 2001.

Izgubljeni svetovi 2001.

Clarke
Arthur C. Clarke

Izgubljeni svjetovi 2001. je knjiga engleskog pisca Arthura C. Clarkea iz 1972. objavljena kao pratnja romana 2001: Svemirska odiseja. Knjiga se sastoji od dijelova Clarkeovih zaostalih događanja u vezi s scenarijom, ali i produkcijskim temama.

Prosveta, 1978.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,22 - 4,58
Iskričavi cijanid

Iskričavi cijanid

Christie
Agatha Christie

Jedne večeri u studenom sedmoro je ljudi sjelo večerati. Jedna od njih, Rosemary Barton, nikada nije ustala. Ponovno su se sastali na večeri u povodom jednog rođendana. Svi su sumnjičavi, jedan od njih je ubojica…

Globus, 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,42
Doktor na moru

Doktor na moru

Richard Gordon
Džepna knjiga, 1957.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,98
Kucaj srca

Kucaj srca

Steel
Danielle Steel
Mladinska knjiga, 1991.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
3,00 - 3,18
Justine

Justine

Durrell
Lawrence Durrell

Prva knjiga čuvenog Aleksandrijskog kvarteta, prvi put u hrvatskom prijevodu.

Znanje, 1994.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,38