Bizant

Bizant

Philip Sherrard

Knjiga dra Philipa Sherrarda pruža nam jezgrovit, sjajan i učeno pisan uvod u proučavanje bizantske povijesti i civilizacije.

Pojava knjige o Bizantu u seriji »Time-life« dokazuje koliko je proučavanje povijesti odmaklo od nekada popularnog stajališta da bizantsko carstvo, kako je rekao jedan engleski pisac iz devetnaestog stoljeća, »predstavlja, gotovo bez iznimke, najniži i prezira vrijedan oblik što ga je civilizacija ikada upoznala«. Danas otvoreno priznajemo da su dostignuća bizantskoga carstva jedan od bitnih elemenata našeg kulturnog naslijeđa.

Autorovo osobno iskustvo i temeljito poznavanje pravoslavne vjere koja je bitna za razvoj bizantske misli, omogućilo mu je da o bizantskoj kulturi raspravlja jasno i sigurno. Poznavanje suvremene Grčke pomoglo mu je da – kako u tekstu tako i u sjajno izabranim ilustracijama – pokaže koliko je Bizant i danas živ u osamljenim manastirima i zabačenim seoskim zajednicama istočnoga Sredozemlja.

Naslov izvornika
Byzantium
Prijevod
Mia Pervan-Plavec
Urednik
Mirjana Milač
Dimenzije
28 x 20 cm
Broj strana
191
Nakladnik
Mladost, Zagreb, 1972.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Žitja Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela

Žitja Konstantina Ćirila i Metodija i druga vrela

Temeljni tekstovi za proučavanje života i djela Konstantina Ćirila i Metodija jesu njihove biografije, životopisi, ili, kako ih po tradiciji zovemo: žitja. Žitje Konstantina Ćirila i Žitje Metodija tekstovi su iznimne povijesne i književne vrijednosti.

Kršćanska sadašnjost, 1992.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,42
Komes Marcelin i svijet ranog Bizanta

Komes Marcelin i svijet ranog Bizanta

Gračanin
Hrvoje Gračanin

Marcelin, poznatiji pod dometkom Komes (oznaka višega dvorskoga dostojanstva), bivši službenik i pouzdanik istočnorimskoga cara Justinijana I., autor je kronike usredotočene na povijest Istočnoga Rimskog Carstva od 379. do 534.godine.

Jesenski i Turk, 2018.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
19,99
Sumrak Vizantije

Sumrak Vizantije

Đurić
Ivan Đurić

Knjiga Sumrak Vizantije posvećena lje ičnosti i epohi pretposljednjeg bizantskog cara Jovana VIII Paleologa. To je knjiga o dobu kada se Carstvo posljednjim iskrama snage borilo za održanje vlastite egzistencije.

Naprijed, 1989.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
25,32
Eseji iz grčke prošlosti

Eseji iz grčke prošlosti

Burckhardt
Jacob Burckhardt

Ovaj svezak sadrži četiri Burckhardtova eseja: Zemlja Feačana u Homerovoj Odiseji, Grci i njihovi umjetnici, O zaslugama Grka za nauku i Bizant u X vijeku.

Zora, 1953.
Hrvatski. Latinica. Broširano s ovitkom.
6,284,71
Povijest Bizanta 324.-1453.

Povijest Bizanta 324.-1453.

Ostrogorski
Georgije Ostrogorski

Ovo djelo, napisano 1940. postalo je svjetski referentna knjiga za bizantsku povijest. Hrvatsko izdanje prijevod je njemačkog izvornika iz 1965.

Golden marketing, 2006.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
27,86
Istorija Vizantije

Istorija Vizantije

Ostrogorski
Georgije Ostrogorski

Monumentalna studija Georgija Ostrogorskog o povijesti Bizanta. Ovo izdanje Istorije Vizantije predstavlja fototipiju knjige koju je Ostrogorski objavio 1959. godine. Izvorno je knjiga objavljena 1940. na njemačkom, a 1947. na srpskom jeziku.

Prosveta, 1969.
Srpski. Ćirilica. Broširano.
13,6210,90 - 13,64