Članci, feljtoni i pisma

Članci, feljtoni i pisma

Janko Polić Kamov

Janko Polić Kamov (1886.-1910.), prozaik, pjesnik i dramatičar, jedinstvena je pojava hrvatske moderne književnosti, te preteča kako hrvatske tako i svjetske književne avangarde.

U ovoj knjizi su sakupljeni članici, feljtoni, putopisi, kritike, polemike i pisma ovog "pjesnika psovke", iz kojih možemo mnogo doznati o njegovom tragičnom životu. Tekstovi su mu najviše izlazili u liberalnom listu »Pokret«, dok je Kamov boravio u inozemstvu, ali i u drugim novinama i časopisima. Pisao ih je i slao redakcijama neuspješno pokušavajući sebi osigurati kakav-takav prihod i egzistenciju. Kamov piše impresionistički, modernistički, matoševski, pokazujući često izborom i tumačenjem tema sklonost tomu da iznenadi i šokira suvremenu hrvatsku malograđanštinu. Zapanjujuća je informiranost i erudicija mladog pisca, ako se ima na umu da je Kamov tada tek u ranim dvadesetima. Živeći u razdoblju kojega su suvremeni Europljani prozvali La Belle Époque, nesvjesni da im slijedi globalna katastrofa i veliki svjetski rat, Kamov najviše piše iz Italije i o Italiji, budući da je u toj zemlji najviše boravio. Zadnja su dva eseja/putopisa (»Kroz tri luke«, »Klin se klinom zabija«) nastali u Barceloni i posljednji su Kamovljevi tekstovi napisani pred preranu smrt. Piše ne samo o književnosti i umjetnosti, nego i o gospodarstvu, politici i drugim temama.

Urednik
Dragutin Tadijanović
Ilustracije
Mirko Uzorinac
Naslovnica
Hrvoje Grgić
Dimenzije
21 x 13 cm
Broj strana
398
Nakladnik
Otokar Keršovani, Rijeka, 1984.
 
Tiraž: 3.000 primjeraka
 
Hrvatski jezik, latinica, tvrde korice s ovitkom.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Isušena kaljuža

Isušena kaljuža

Janko Polić Kamov

Roman Isušena kaljuža svojevrsna je sinteza Kamovljevih književnih nastojanja i s obzirom na tehnologiju i glede tematizacije.

Večernji list, 2004. Tvrde korice s ovitkom.
5,3240,08
Dnevnik 1941-1942

Dnevnik 1941-1942

Vladimir Dedijer
24 sata, 1951. Tvrde korice.
7,535,6542,55
Rim na prvi pogled

Rim na prvi pogled

Heinrich Böll

Knjiga Rim na prvi pogled otkriva nam njemačkog nobelovca, poznatog pisca, prijatelja i domaćina znamenitih istočnoeuropskih disidenata i pronicljivog promatrača europskih prilika Heinricha Bölla u sasvim novom svjetlu.

Književne novine, 1989. Broširano.
9,9975,27
Pariz nema jutra

Pariz nema jutra

Yves-Alexandre Tripković

Pariz nema jutra je intrigantna priča iz grada koji je čitavo 20. stoljeće bio intelektualno i umjetničko središte svijeta, a za ovog pisca je kozmos između asfalta i direktnog kontakta s mašinerijom svijeta umjetnosti, medija, glazbe.

Durieux, 2007. Tvrde korice s ovitkom.
6,9952,67
Tragično i istorija

Tragično i istorija

Alfred Weber
Književna zajednica Novog Sada, 1987. Broširano.
9,9975,27
Ogledi

Ogledi

Michel de Montaigne
Srpska književna zadruga (SKZ), 2013. Tvrde korice.
Knjiga se sastoji od tri toma
14,99112,94