Put po mojoj sobi
Rijetka knjiga

Put po mojoj sobi

Xavier de Maistre

Xavier de Maistre od Savoje živio je uglavnom kao vojno lice, ali je poznat kao francuski pisac. Mlađi brat Josepha de Maistrea, poznatog filozofa i konzervativca, Xavier je rođen u aristokratskoj obitelji u Chambéryju u listopadu 1763.

Okolnosti u kojima je Xavier de Maistre u svojoj trideset i prvoj godini napisao ovaj roman, izvan konteksta književnih ambicija, posve su atipične. Kao aristokrat koji je izabrao vojnički poziv, služio je kao časnik u sardinijskoj vojsci dok se nije našao u vrtlogu revolucije. Ne želeći služiti republici, izbavio se prešavši u Italiju. Upravo u Italiji, dok se nalazio u garnizonu u Torinu, bio je zbog sudjelovanja u dvoboju zatočen u svojoj sobi na vrijeme od šest tjedana. Tom prilikom izmislio je neobičan način evazije: napisao je roman da bi ograničenje svog položaja pretvorio u dobitak.

Jednostavno, prepuštajući se mašti otvorene duše, slobodnih misli i osjećaja, ispisao je lucidno i lepršavo djelo satkano od digresija, dosjetki, usklika i anegdota. Stvari u sobi: namještaj, pismo, portret, sasušeni cvijet ili uspomene na ljubljenu ženu – sve je oslikao sanjarski poetično, uz profinjenu šalu i sjetan osmijeh.

Iako je u životu puno putovao, od Italije do Rusije, gdje je ratovao i kasnije živio i umro, Xavier de Maistre poručuje dobronamjernom čitatelju da uživa u svojem okruženju, u malim stvarima i ljudima, da u naoko dosadnoj svakodnevnici, uoči i otkrije "čudesan svijet".

Unatoč svom vojničkom pozivu, de Maistre je intimno bio više znanstvenik, pjesnik i filozof. Napisao je nekoliko radova s područja kemije, sudjelovao je u letu balonom godinu dana nakon braće Mont-golfier. Sudeći po dualističkoj teoriji koju iznosi u svom romanu, o životinji i duši u čovjeku, de Maistre je naginjao skeptičnom svjetonazoru prosvjetiteljstva, dok sam roman zastupa svojevrsnu, kako će reći Gaston Bachelard, proto-romantičnu "poetiku sanjarije" koja se tek vrlo posredno oslanja na realno i iskustveno okružje.

Naslov izvornika
Voyage Autour de ma Chambre
Dimenzije
17 x 12 cm
Broj strana
99
Nakladnik
Zora, Zagreb, 1952.
 
Hrvatski jezik, latinica, broširano.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Tko je upalio mrak

Tko je upalio mrak

Željko Ivanković

U ovom impresivnom dnevniku pisac, prevoditelj i novinar Željko Ivanković iz osobnog kuta svjedoči o najznačajnijim aspektima sad već mitske opsade Sarajeva, grada u kome živi tri stotine tisuća ljudi.

Matica hrvatska, 1995. Broširano.
7,9960,20
Sve što treba da znam naučio sam još u vrtiću

Sve što treba da znam naučio sam još u vrtiću

Robert Fulghum
Mono & Manana. Tvrde korice s ovitkom.
4,9937,60
Studija strave

Studija strave

Ognjanović
Dejan Ognjanović
Mali Nemo, 2008. Broširano.
29,99225,96
Članci, feljtoni i pisma

Članci, feljtoni i pisma

Janko Polić Kamov

Janko Polić Kamov (1886.-1910.), prozaik, pjesnik i dramatičar, jedinstvena je pojava hrvatske moderne književnosti, te preteča kako hrvatske tako i svjetske književne avangarde.

Otokar Keršovani, 1984. Tvrde korice s ovitkom.
11,999,5972,27
O ekspresionizmu u književnosti i novo pjesništvo

O ekspresionizmu u književnosti i novo pjesništvo

Kasimir Edschmid
Ex Libris, 2018. Broširano.
9,9975,27
Hammerstein ili svojeglavost

Hammerstein ili svojeglavost

Hans Magnus Enzensberger

Biografija generala Kurta von Hammersteina (rođ. 1878), zapovjednika njemačkih vojnih snaga početkom 1930-ih, dakle u burnom dobu Hitlerova uspona na vlast.

Disput, 2009. Tvrde korice.
19,9914,99112,96