Put po mojoj sobi
Rijetka knjiga

Put po mojoj sobi

Xavier de Maistre

Xavier de Maistre od Savoje živio je uglavnom kao vojno lice, ali je poznat kao francuski pisac. Mlađi brat Josepha de Maistrea, poznatog filozofa i konzervativca, Xavier je rođen u aristokratskoj obitelji u Chambéryju u listopadu 1763.

Okolnosti u kojima je Xavier de Maistre u svojoj trideset i prvoj godini napisao ovaj roman, izvan konteksta književnih ambicija, posve su atipične. Kao aristokrat koji je izabrao vojnički poziv, služio je kao časnik u sardinijskoj vojsci dok se nije našao u vrtlogu revolucije. Ne želeći služiti republici, izbavio se prešavši u Italiju. Upravo u Italiji, dok se nalazio u garnizonu u Torinu, bio je zbog sudjelovanja u dvoboju zatočen u svojoj sobi na vrijeme od šest tjedana. Tom prilikom izmislio je neobičan način evazije: napisao je roman da bi ograničenje svog položaja pretvorio u dobitak.

Jednostavno, prepuštajući se mašti otvorene duše, slobodnih misli i osjećaja, ispisao je lucidno i lepršavo djelo satkano od digresija, dosjetki, usklika i anegdota. Stvari u sobi: namještaj, pismo, portret, sasušeni cvijet ili uspomene na ljubljenu ženu – sve je oslikao sanjarski poetično, uz profinjenu šalu i sjetan osmijeh.

Iako je u životu puno putovao, od Italije do Rusije, gdje je ratovao i kasnije živio i umro, Xavier de Maistre poručuje dobronamjernom čitatelju da uživa u svojem okruženju, u malim stvarima i ljudima, da u naoko dosadnoj svakodnevnici, uoči i otkrije "čudesan svijet".

Unatoč svom vojničkom pozivu, de Maistre je intimno bio više znanstvenik, pjesnik i filozof. Napisao je nekoliko radova s područja kemije, sudjelovao je u letu balonom godinu dana nakon braće Mont-golfier. Sudeći po dualističkoj teoriji koju iznosi u svom romanu, o životinji i duši u čovjeku, de Maistre je naginjao skeptičnom svjetonazoru prosvjetiteljstva, dok sam roman zastupa svojevrsnu, kako će reći Gaston Bachelard, proto-romantičnu "poetiku sanjarije" koja se tek vrlo posredno oslanja na realno i iskustveno okružje.

Naslov izvornika
Voyage Autour de ma Chambre
Dimenzije
17 x 12 cm
Broj strana
99
Nakladnik
Zora, Zagreb, 1952.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u vrlo dobrom stanju
Oštećenja / nepogodnosti:
  • Blago oštećenje korica
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Zašto pišem i drugi eseji

Zašto pišem i drugi eseji

Orwell
George Orwell
August Cesarec, 1984.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
7,98
Eseji

Eseji

Koneski
Blaže Koneski

Knjiga 3

Svjetlost, 1982.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
15,75 (komplet)
Drugovanje: ratni dnevnik

Drugovanje: ratni dnevnik

Kocbek
Edvard Kocbek

Edvard Kockbeck pristupio je 1941. godine Osvobodilnoj fronti i narodnom ustanku kao kršćanski socijalist, dakle kao čovjek odan religiji, ali protivnik klerikalizma. Ratni dnevnik Drugovanje obuhvaća razdoblje od proljeća 1942. godine do proljeća 1943.

Cankarjeva založba, 1986.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
9,65
Književni zapisi

Književni zapisi

Nikola Disopra
Čakavski sabor, 1977.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,99
Neko vrijeme : eseji na istu temu

Neko vrijeme : eseji na istu temu

Bruno Popović
Naprijed, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
2,99
Labirint i pamćenje

Labirint i pamćenje

Ivan Lovrenović
NIŠRO Oslobođenje, 1989.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,885,91