Knjiga božanske utjehe: Traktati i propovijedi
Rijetka knjiga

Knjiga božanske utjehe: Traktati i propovijedi

Meister Eckhart

Po snazi izraza, duhovnog zračenja i socioreligioznog utjecaja djelo Meistera Eckharta ide u red najizvornijih dokumenata mistike i mističke teologije unutar "zapadnjačkog kršćanskog konteksta".

Eckhart je živio i djelovao na prijelazu iz 13. u 14. stoljeće. Bilo je to, i u društvenom i u duhovnom pogledu, izuzetno burno vrijeme. Premda je bilo završeno vrijeme duhovnih katedrala, tj. izgradnje velikih filozofsko-teoloških sustava zlatnog doba skolastike, još nije bilo prošlo vrijeme poklonika tih sustava pa je "moderni put", kojim je išao velik broj mladih mislilaca, itekako nailazio na otpore.

Jedan od prvih koji su, nezadovoljni i starim i modernim putom, potražili treći "unutarnji" put bio je Meister Eckhart, njemački dominikanac, pariški student i profesor, propovjednik njemačkim masama i meta biskupskih i papinskih teoloških komisija. Eckhart je više usmjeren prema iskrenom iznošenju svoga dubokog iskustva nego prema izgradnji izvornog sustava. Odlika je njegova duha temeljitost, a ne čudo ili ekstaza pa ni povlačenje od svijeta koje se obično povezuje s mistikom.

Po njegovu osjećanju, nije presudno je li netko u crkvi ili na ulici, u samoći ili medu ljudima. Tako i jedna od teza osuđenih bulom Pape Ivana XXII kaže da se sve što Sveto pismo govori o Kristu obistinjuje na svakom dobrom čovjeku. Na optužbe da potamnju je vjerske istine iznoseći teološka mišljenja priprostom puku Eckhart odgovara da se neuke uči da bi postali učeni i da ne bi bilo ni čega starog ako ne bilo novoga.

Svjestan smionosti svoje riječi i visine svoga duhovnog uzleta Meister Eckhart će reći: "Kad bi se Bog mogao odvratiti od istine, ja bih se vezao uz istinu i htio bih ostaviti Boga."

Naslov izvornika
Deutsche Predigten und Traktate
Prijevod
Ante Šoljić
Naslovnica
Ratko Janjić-Jobo
Dimenzije
23 x 14 cm
Broj strana
333
Nakladnik
Naprijed, Zagreb, 1991.
 
Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Nekorišteno
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Najveći čovjek koji je ikad živio

Najveći čovjek koji je ikad živio

Watchtower Bible and Tract Society, 1991.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,26
Kršćanstvo prije Krista?

Kršćanstvo prije Krista?

Werber
Eugen Werber

"Kumranski spisi" ili "Svitci s Mrtvog mora" predstavljaju jedno od najvećih otkrića 20. stoljeća, koja navode na reviziju i nekih suviše simplificiranih ateističkih shvaćanja.

Liber, 1972.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
12,36
Apostol Beča - Klement Marija Hofbauer

Apostol Beča - Klement Marija Hofbauer

Huenermann
Wilhelm Hünermann
Karitativni fond UPT, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,88
Guide to Contemporary Culture

Guide to Contemporary Culture

Gene Edward Veith

Postmoderne ideje (da istina, smisao i individualni identitet ne postoje) prodrle su u naše društvo. Ova knjiga nudi čitatelju jasno razumijevanje onoga što se događa i pomaže oblikovati kršćanski odgovor.

Inter Varsity Press, 1994.
Engleski. Latinica. Broširano.
6,24
Molitve iz korablje i koral životinja

Molitve iz korablje i koral životinja

Carmen Bernos de Gasztold

Carmen Bernos de Gasztold poznata je po svojoj zbirci kratkih pjesama koje izražavaju molitve različitih životinja na Noinoj arci, a “Molitve iz korablje” je njezino najpoznatije djelo koje je prevedeno i na hrvatski jezik.

Kršćanska sadašnjost, 1978.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,24
Blaga iz raja: Spomenici prošlosti od Noine arke do Torinskog platna

Blaga iz raja: Spomenici prošlosti od Noine arke do Torinskog platna

Steven Sora

Autor istražuje najpoznatije relikvije u posljednje dvije tisuće godina povezujući podrijetlo, nastanak i vjerska značenja s najnovijim otkrićima moderne znanosti, koja mogu odrediti točne datume nastanka i njihovu autentičnost.

CID-NOVA, 2007.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,98