Srednjovjekovni zakoni i opći akti na Kvarneru

Srednjovjekovni zakoni i opći akti na Kvarneru

Lujo Margetić

Knjiga Srednjovjekovni zakoni i opći akti na Kvarneru, koju je priredio, napisao popratne uvodne studije, preveo i komentirao važne odredbe zakonskih akata, akademik Lujo Margetić, jedno je od najvažnijih pravnopovijesnih djela objavljenih u nas.

Nitko od pravnih povjesničara prije Luje Margetića nije toliko pozornosti posvetio našim srednjovjekovnim zakonima, statutima i urbarima. Golemi opus radova i rasprava Luje Margetića nastalih nakon temeljitih i opsežnih istraživanja srednjovjekovnih kvarnerskih pravnih izvora što ga je Margetić priredio za ovo izdanje, objavljujemo uz knjigu i CD kao jedinstvenu cjelinu. Na taj će način čitatelji, a posebno istraživači dobiti cjelovit uvid i preglednost u ovo znanstveno djelo i najbolje uočiti njegovo značenje.

Vrsni poznavatelj pravnopovijesnih spomenika Istre i Kvarnera i bliski suradnik akademika Margetića, profesor Berislav Pavišić u predgovoru ovoj knjizi napisao je:

“U predmetnoj knjizi područje Kvarnera dobilo je ne samo cjelovit tekst koji detaljno obrađuje srednjovjekovne lokalne pravne izvore, nego uz to i visokovrijednu pravnopovijesnu (ali i sociologijsku) analizu od autora kojega osim ugleda u međunarodnoj znanstvenoj zajednici resi visoka znanstvena akribija i krajnja jasnoća izražavanja. Zbirka je jedan od rijetkih radova posvećenih malom geografskom području u kojemu su u određenom razdoblju važili različiti izvori vrlo različitih ishodišta. U radovima koji su objavljeni u predmetnoj knjizi, Kvarner je dobio izniman cjelovit i detaljan prikaz razvoja (ne samo) pravnih vrela u veoma važnom razdoblju.”

Slijede zatim izvorni tekstovi zakona, paralelno uz tekstove na standardnome hrvatskome jeziku: Vinodolski zakon, Trsatski zakon, Veprinački zakon, Grižanski urbar, Senjski statut, Krčki (Vrbanski) statut, Zakon Kaštela Mošćenic, Mošćenički statut, Zakon grada Kastva i Creski (Osorski) statut.

Potom slijedi tekst akademika Josipa Bratulića Lujo Margetić – Život i djelo; proučavatelj hrvatskoga prava i povijesti. I na kraju: Kazalo autora, Kazalo zemljopisnih naziva, Citirana vrela i literatura, Bibliografija radova Luje Margetića, te Pregled znakova glagoljskog alfabeta.

Već smo spomenuli kako je riječ o opsežnom djelu. Stoga smo, radi preglednosti i mogućnosti koje pruža moderna tehnologija, CD sadržajno podiielili u dva dijela: prvi dio sadržava cjelokupni tekst knjige s dodatkom faksimila koji prethode tekstovima navedenih zakona, statuta i urbara. Zatim dolaze Ugovori Petra Zrinskoga s Bakranima i Grobničanima na latinskom jeziku i u prijevodu na hrvatski jezik, te Hreljinski i Bribirski urbar na talijanskom i u prijevodu na hrvatski jezik.

Drugi dio sadržava faksimile prijevoda Vinodolskog zakona na ruski jezik (1880.) i francuski jezik (1896.). Slijede prijevodi na talijanski, njemački i engleski jezik, koje je redigirao Lujo Margetić tako da budu u duhu jezika i zadrže puninu značenja srednjovjekovnih pravnih odredbi Vinodolskog zakona. Uz ove prijevode dajemo i kraće rasprave akademika Margetića na tim jezicima.

Urednik
Berislav Pavišić
Naslovnica
Lav Simot
Dimenzije
28,5 x 20,5 cm
Broj strana
563
Nakladnik
Globus, Zagreb, 2012.
 
Latinica. Tvrde korice.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53167-212-2

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Povijest država i prava naroda SFR Jugoslavije

Povijest država i prava naroda SFR Jugoslavije

Hodomir Sirotković, Lujo Margetić
Školska knjiga, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
6,48 - 6,50
Iz vinodolske prošlosti

Iz vinodolske prošlosti

Lujo Margetić

Pravni izvori i rasprave

Školska knjiga, 1980.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
7,505,63
Politički uzroci siromaštva

Politički uzroci siromaštva

Ljubomir Madžar
Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića, 2000.
Srpski. Latinica. Broširano.
11,99
The Law: The Classic Blueprint for a Free Society

The Law: The Classic Blueprint for a Free Society

Frederic Bastiat

Frederic Bastiat istražuje temeljna načela prava i njegov utjecaj na društvo. S oštrom jasnoćom, on otkriva pravu svrhu zakona kao branitelja individualnih prava i zaštite od nepravde.

The Foundation for Economic Education, 2007.
Engleski. Latinica. Broširano.
13,79
Pravda. Filozofski uvod

Pravda. Filozofski uvod

Otfried Höffe
Akademska knjiga, 2008.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
14,99
Međunarodno pravo

Međunarodno pravo

Juraj Andrassy
Školska knjiga, 1976.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,99