Henri Matisse: Majstor boje

Henri Matisse: Majstor boje

#28. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Razvijao se u ozračju neoimpresionizma, osobito P. Signaca, i utjecaja P. Cézannea, P. Gauguina i V. van Gogha, a njegovo slikanje bilo je istovjetno slikanju skupine francuskih umjetnika fovista s kojima je 1905. izlagao na Salonu neovisnih. Matisse je svaki motiv (lik, akt, krajolik, mrtvu prirodu, interijer) svodio na njegov bitan, upravo simboličan oblik, prividno nabačen, a zapravo profinjeno pojednostavnjen kapricioznom arabeskom linije. Boju je nanosio u čistim i prozračnim tonalitetima u punim akordima otvorene palete i ritmički harmoniziranim šarama. Čest mu je motiv akt ili poluakt, odaliska u interijeru s egzotično ornamentiranim draperijama i sagovima. Živeći pretežito u južnoj Francuskoj, radio je krajolike iz Saint-Tropeza i okolice Nice (Montalban, 1918). U potonjem razdoblju života prešao je na tehniku kolaža; izrezivao je iz raznobojnih papira vijugave figure, slične fantastičnomu lišću, i lijepio ih u bizarne ornamentalne kombinacije. Kao obraćenik izveo je svoje posljednje djelo, projekt i nacrte za unutrašnju dekoraciju i opremu kapelice Majke Božje od Svete krunice u selu Vence nedaleko od Nice (1943–48., završena 1951). Radio je jednobojnu i višebojnu grafiku, koja je imala čiste slikarske vrijednosti, i sitnu plastiku (Mala glava, 1906–07; Sjedeći akt, 1925). Ilustrirao je djela Ch. Baudelairea, S. Mallarméa i J. Joycea, izrađivao je keramiku i radio nacrte za proizvode primijenjene umjetnosti (tapiseriju, staklo, vitraje), scenografiju i kostime za Ballets Russes S. P. Djagileva (I. Stravinski, Slavujev pjev, 1920). Muzej Matisse nalazi se u njegovu rodnome mjestu.

Prijevod
Westerna Comunicazione
Naslovnica
Catinka Keul, Angelika Taschen
Dimenzije
23 x 18,5 cm
Broj strana
96
Nakladnik
Taschen, Cologne, 2007.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53674-878-5

Nema primjeraka u ponudi

Poslednji primjerak je nedavno prodan.

 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Kako prepoznati umetnost : Etrurska umetnost

Kako prepoznati umetnost : Etrurska umetnost

Vuk Karadžić, 1980.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,98
Istorija nadrealizma

Istorija nadrealizma

Maurice Nadeau

Maurice Nadeau, francuski književni kritičar, poznat je kao čovjek koji je otkrio i predstavio publici mnoge istaknute pisce. Od njegovih djela najpoznatije su dvije književno-povijesne studije: Poslijeratni francuski roman i Povijest nadrealizma.

Biblioteka XX vek, 1980.
Srpski. Latinica. Broširano.
6,58
Rafael

Rafael

Christof Thoenes

#16. Svaka knjiga u Taschenovoj seriji Basic Art sadrži detaljan kronološki sažetak umjetnikova života i rada, koji pokriva kulturnu i povijesnu važnost umjetnika, približno 100 ilustracija u boji s objašnjenjima, sažetu biografiju.

Taschen, 2006.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,32
Čudotvorna Gospina slika u Sotinu

Čudotvorna Gospina slika u Sotinu

O. Placido Belavić
Gradski muzej Vukovar, 1995.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
1,98
1000 godina umjetnosti u Zadru

1000 godina umjetnosti u Zadru

Ivo Petricioli

Velika fotomonografija o Zadru, fotografije: Dražen Kalenić, Ivan Babić, Mladen Grčević, Ivo Pervan.

Grafički zavod Hrvatske (GZH), 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,98
Umjetnost u slici

Umjetnost u slici

Batušić
Slavko Batušić

Pregled povijesti umjetnosti sa 718 slika.

Matica hrvatska, 1961.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
8,24