Fric i Dobrila

Fric i Dobrila

Srđan Valjarević

Majstor neizgovorenog, svega onog što se prećutkuje i sakriva, a zapravo izbija kroz svaki gest, svaku radnju, Valjarević je pisac koji ’kopa’ po našoj podsvesti i, koristeći svedeni jezik svakodnevice, progovara o suštinskim stvarima. - Vladimir Arsenić

Posle dvadesetak godina provedenih u Švajcarskoj, u malom mestu Rajnfeldenu blizu Bazela, Dobrila i Gojko i njihov sin Mate vratili su se u domovinu, u Beograd. Kupili su stan od četrdeset kvadrata na Konjarniku, uselili su se i tu mirno žive. Jedna soba, kuhinja sa trpezarijom i kupatilo. Dobrila i Gojko primaju švajcarsku penziju, ne rade ništa, ni Mate ne radi ništa, u Bazelu je završio srednju školu, nije želeo da se odvaja od roditelja, nije bilo razloga, tek je napunio trideset godina…

Priča o ovoj prosečnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj porodici zapravo je duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posle raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na novu epohu koja je potom nastupila. Otac porodice promenio je u Švajcarskoj ime u Fric i tako su ovi Valjarevićevi povratnici, često sa crnim humorom i ironijom, prihvatili nove navike, nove prijatelje i nove okolnosti koje su po dolasku u domovinu zatekli. U Beogradu će se u jeku pandemije korone družiti sa Kinezom Lijem i njegovom porodicom, jednim malim detetom, profesorom filozofije u penziji, komšinicom frizerkom i mnogim pitoresknim likovima koji ovu prvoklasnu urbanu prozu obogaćuju svojim zgodama i dijalozima. Dok „ne rade ništa“ u svom stančiću na Konjarniku, njihovi brojni komentari na aktuelne događaje, političke prilike i odnose sa susedima u regionu poprimaju odlike groteske i gorke istine o apsurdima koji ispunjavaju naš svakodnevni život.

Urednik
Dejan Mihailović
Naslovnica
Marija Vasović
Dimenzije
20 x 13 cm
Broj strana
232
Nakladnik
Laguna, Beograd, 2021.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.
ISBN
978-8-65214-115-9

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Novo
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Duga

Duga

Lawrence
David Herbert Lawrence

Duga (The Rainbow) je roman autora D. H. Lawrencea napisan 1915. godine. Prati tri naraštaja obitelji Brangwen, posebno se fokusirajući na seksualnost i odnose među likovima.

Zora, 1955.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,984,49
Kraljev gambit

Kraljev gambit

Branka Slijepčević
Znanje, 1988.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s ovitkom.
4,22
Obećanje

Obećanje

Buck
Pearl Buck
Rad, 1971.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,99
Antigona

Antigona

Sofoklo

Sofoklova Antigona jedna je od najvećih antičkih tragedija, a za Hegela i apsolutni uzor te dramske vrste.

Svjetlost, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
1,00 - 1,20
Crveno i crno

Crveno i crno

Stendhal
Marie-Henry Beyle Stendhal

Crveno i crno je povijesni i psihološki roman francuskog književnika Stendhala, objavljen 1830. Puni naslov romana je “Crveno i crno, kronika 19. stoljeća”. Protagonist je Julien Sorel. Djelo je bildungsroman koji prati njegovo odrastanje i životni put.

Matica hrvatska, 1980.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,99
Proneveraši

Proneveraši

Valentin Katajev
Svjetlost, 1964.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,42