Katarza

Katarza

Branimir Brljević

U hrvatskoj se književnosti rijetko pojavljuju pisci koji od teksta prave minsko polje, kod kojih je doslovno sve što uđe u narativnu građu premreženo žicom kroz koju je propuštena električna struja. Mi smo književnost koja je izrazito slaba kada su u pitanju čistači njene duhovne topike. Nekoliko je takvih knjiga, međutim, ipak bilo: «Na rubu pameti» Krleže, Cvitanovi romani, Daša Drndić.

Kod ovih je pisaca koncentracija bila usmjerena na središnji ljudski akt kojega rezultat obično pokrivamo terminom korumpiranosti bića. Branimir Baron Brljević u svojoj Katarzi postupa donekle slično kao Krležin junak iz spomenuta romana, s time što je Brljević, za razliku od Krleže kojemu je glavni interes usmjeren prema ‘van’, u svoj račun unio i sebe. Nije blatna samo sredina, samo okruženje, nego sam od kala sastavljen i sam. Najblatnije je upravo ono što milje ocjenjuje kao najbolje u meni: pregršt citata i svladane škole, diplome koje su nam jedina prednost, jedini znak; mi smo papagaji koji konstantno ponavljaju naučene formule; između naših citata i našeg života nije moguće uspostaviti znak jednakosti; to su odvojeni svjetovi što između sebe korespondiraju jedino po načelu utilitarizma; doktorat, iako posve besmislena replikacija već bezbroj puta repliciranoga, ipak ima socijalnu ulogu – više nas cijene kumice na placu; naš ključni doprinos je, zapravo, obična topla voda.

Urednik
Zlatko Crnković
Naslovnica
Alfred Pal
Dimenzije
20 x 12 cm
Broj strana
119
Nakladnik
Znanje, Zagreb, 1979.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Hrvatski.

Jedan primjerak je u ponudi

Stanje:Korišteno, u odličnom stanju
Dodano u košaricu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću tražilice ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Rođak Pons

Rođak Pons

de Balzac
Honore de Balzac
Svjetlost, 1970.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
4,99
Duginim tragom

Duginim tragom

Grey
Zane Grey
Otokar Keršovani, 1966.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice.
2,99
Bilježnica jednog pokojnika

Bilježnica jednog pokojnika

Halid Zija Usakligil
Zora, 1953.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
4,98
Jean Barois: roman jedne generacije

Jean Barois: roman jedne generacije

Du Gard
Roger Martin Du Gard

Izdanje zanimljivo zbog naslovnice koju je radio Pavle Bihaly. Bihaly je radio i fotomontaže u časopisu Nova Literatura a 1928. godine je bratom Otom Bihaly-Merinom osnovao časopis Nova literatura i izdavačku kuću Nolit.

Nolit, 1939.
Srpski. Latinica. Broširano.
25,46
Šeširdžijin zamak

Šeširdžijin zamak

Cronin
Archibald Joseph Cronin
Rad, 1953.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
2,99
Svetice sablazni

Svetice sablazni

Erri de Luca

U tekstu iščitavamo priču u kojoj autor zbori o životu arhetipskih biblijskih žena. Roman razotkriva banalnost i predrasude o bivanju protagonistica. Problem - viđenje svijeta iz muške perspektive.

Felsina, 2019.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
5,62 - 5,63