Hobit ili Tamo pa opet natrag

Hobit ili Tamo pa opet natrag

John Ronald Reuel Tolkien

Hobit je u više navrata adaptiran za film (1977, 1985 i u tri nastavka 2012, 13 i 14), a po šablonu su kreirane i kompjuterske igrice.

Hobit je prva knjiga J. R. R. Tolkiena, zamišljena kao fantastični roman za decu i odrasle. Prvi put je objavljen 21. septembra 1937. Iako je zamišljen kao roman za decu, popularnost je stekao i među odraslima. Priču je nazvao „Tamo i nazad“ i prati avanture hobita Bilba Beginsa i njegovih pratilaca. Kako je priča stekla veliku popularnost, publika je tražila još, i objavljena je knjiga Gospodar prstenova.

Radnja počinje kada čarobnjak Gandalf i 13 patuljaka provale u kuću Bilba Beginsa: Thorin Oakenshield, Oin, Gloin (njegov sin Gimli je jedan od glavnih likova u Gospodaru prstenova), Dvalin, Balin (Bio je Gimlijev rođak koji je vladao u Khazad-Dumu), Bifur, Bofur, debeli Bombur, braća Fili i Kili, Dori, Nori i Ori). Nagovaraju Bilba da krene s njima na put i ubrzo su krenuli. Ubrzo grupu zarobe 3 trola, ali trolovi ne uspevaju da se sakriju od sunca i okamenjeni su. Porodica uzima delove svog blaga i odlazi u Rivendel. Odatle kreću na planinu Erebor da ubiju zmaja Smauga. Nakon što su napustili Rivendel, uhvatili su ih Goblini, ali su uspeli da pobegnu. Tokom bekstva, Bilbo se gubi i pronalazi Jedinstveni prsten u mraku. Uz pomoć orlova uspevaju da pređu Maglene planine i stignu do kuće Beorna. Nakon toga odlaze u Podzemlje gde ih hvata kralj vilenjaka Podzemlja, Tranduil. Ali uspevaju ponovo da pobegnu u vinskim buradima i stignu do Jezergrada. Zalihe se u Jezergradu i kreću ka planini. Bilbo uspeva da ukrade zlatni pehar, a Smaug iz osvete napada Jezergrad. Tamo Bard sa Dole uspeva da ubije zmaja. Grupa ostaje zaključana u planini, a vojske Jezergrada, vilenjaka iz Mrkodola i patuljaka sa Gvozdenih planina krenule su da skupljaju blago. Vojske se spremaju za napad, ali ih tada napadaju Goblini sa maglovitih planina i ujedinjuju se, a orlovi se kasnije uključuju u bitku. Uz teške gubitke, antigoblinska vojska pobeđuje i deli blago na jednake delove. Ta bitka se naziva i Bitka pet armija.

Naslov originala
The hobbit
Prevod
Zlatko Crnković
Urednik
Neven Antičević
Ilustracije
Igor Kordej
Naslovnica
Igor Kordej
Dimenzije
24 x 16 cm
Broj strana
270
Izdavač
Algoritam, Zagreb, 2012.
 
Tiraž: 2.000 primeraka
 
Latinica. Tvrde korice s omotom.
Jezik: Hrvatski.
ISBN
978-9-53616-601-5

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Šljunak

Šljunak

Barbara König
Zora, 1965.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
4,99
Poremećaj

Poremećaj

Božidar Milidragović
Nolit, 1989.
Srpski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
3,69
Pustolovine Toma Sojera

Pustolovine Toma Sojera

Twain
Mark Twain

Roman prepun akcije, igre, humora, mašte pa čak i ljubavnih zapleta, djelo je koje privlači mlade čitatelje diljem svijeta.

Branko Đonović, 1963.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
4,88
Drugo će vrime

Drugo će vrime

Nikola Kujundžić
Matica hrvatska, 2021.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
9,00
Begunac

Begunac

Zilahy Lajos

Knjiga 6

Bratstvo-Jedinstvo, 1971.
Srpski. Latinica. Tvrde korice.
3,99
Nova zemlja

Nova zemlja

Fjodor Gladkov
Epoha, 1934.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
7,99