Kajsija

Kajsija

Borivoje Pejkić, Ivan Ninkovski

Kajsija je voće bogato vlaknima, vitaminima i antioksidansima, koje pomaže u osvežavanju, lakšem varenju hrane, poboljšanju kože i kostiju.

U našoj stručnoj literaturi iz oblasti voćarstva već duže vreme nedostaje monografija o kajsiji. Od 1958. godine, kada je naš uvaženi stručnjak prof. inž. Milutin Niketić objavio je monografski rad o ovoj voćki u "Zadružnoj knjizi", Beograd, što znači da se za 28 godina nije pojavila nijedna knjiga o kajsijama. U tom periodu, kada je došlo do najvećeg uspona jugoslovenskog voćarstva, o ovoj voćki se vrlo malo pisalo. Možda su za to postojali opravdani razlozi. Proizvodnja kajsije ne samo da nije pratila proizvodnju drugog voća u našoj zemlji, već je u pojedinim periodima i opadala. Glavni razlog za to je, naravno, prerano sušenje stabala kajsije, poznato kao apopleksija, pojava koja zaokuplja mnoge naučnike širom sveta i kod nas, a čija priroda i prevencija još nisu dovoljno proučeni.

Bili smo počastvovani kada nam se obratila redakcija poljoprivredne literature Nolita iz Beograda sa predlogom da zajednički obradimo i predočimo našoj stručnoj i naučnoj javnosti savremena saznanja o kajsiji i njenom gajenju. Osnova za ovaj rad bila su iskustva stečena višegodišnjim radom na proučavanju značajnih problema gajenja ove voćarske kulture, kao i istraživanja drugih naučnih radnika kod nas i u svetu. Koristili smo i svu dostupnu literaturu o ovoj voćnoj vrsti. Naveli smo sve ono što smo smatrali da treba da se nađe u ovakvom delu. Koliko su u tome uspeli reći će čitaoci, a molimo da nam eventualne komentare i sugestije pošalju preko izdavača. Inače, u prezentaciji veoma obimnog materijala posebnu pažnju smo posvetili ekološkim uslovima gajenja kajsije i ukazali na značaj izbora pogodnih uslova za gajenje ove voćne vrste. Pored toga, detaljnije je obrađena morfologija i fiziologija kajsije, posebno fenofaze razvoja, otpornost na smrzavanje, zimsko mirovanje i ishrana, koje u velikoj meri predstavljaju specifičnost kajsije.

U delu o vrstama i sortama kajsije date su sve bitne vrste, a sorte su navedene po ekološko-geografskim grupama. Detaljnije se obrađuju sorte koje su našle mesto u našim uslovima. Pored toga, navedene su i sorte koje se uzgajaju u velikom broju drugih zemalja.

Kao specifično za ovu vrstu, obrađena je i proizvodnja rasada. Posebno je istaknuta preporuka da se sve podloge kajsije ubuduće razmnožavaju vegetativno.

Detaljnije smo obradili i materiju uzgoja biljaka, sistema gajenja i primene određenih tehnoloških procesa — rezidbe, održavanja zemljišta, đubrenja, navodnjavanja i zaštite od bolesti i štetočina, a posebno od preranog sušenja stabala.

Na kraju je dat odeljak o berbi, sortiranju i pakovanju plodova kajsije kako bi se proizvođačima pomoglo da što potpunije i racionalnije iskoriste ili unovče dobijene plodove. Za one koji su izuzetno zainteresovani za do sada objavljene knjige i radove o kajsiji, navedena je literatura.

Urednik
Srboljub Milošević
Dimenzije
20 x 14 cm
Broj strana
288
Izdavač
Nolit, Beograd, 1986.
 
Latinica. Broširano.
Jezik: Srpski.

Jedan primerak je u ponudi

Stanje:Korišćeno, u odličnom stanju
Dodato u korpu!
 

Zanima Vas i neka druga knjiga? Možete pretražiti našu ponudu pomoću pretrage ili prelistati knjige po kategorijama.

Možda će Vas zanimati i ovi naslovi

Urea u gnojidbi poljoprivrednih kultura

Urea u gnojidbi poljoprivrednih kultura

Biserka Stojić
Petrokemija, 2003.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
2,74
Povrće iz vlastita vrta

Povrće iz vlastita vrta

Darko Kantoci, Biserka Stojić

Kako bi vam olakšali posao, knjiga sadrži mnoga uputstva o pripremi zemljišta, đubrenju i sadnji i nezi nekih od najčešćih vrsta povrća u našoj zemlji.

Gospodarski list d.d., 2001.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
6,94
Zaštita ratarskih kultura od štetnika, bolesti i korova

Zaštita ratarskih kultura od štetnika, bolesti i korova

Milan Maceljski, Josip Kišpatić, Zvonko Ostojić

Ilustrovano sa 10 crteža

Zadružna štampa, 1984.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,96
Sve o vrtu

Sve o vrtu

Margot Schubert

Velika ilustrirana knjiga o vrtu.

Mladost, 1985.
Hrvatski. Latinica. Tvrde korice s omotom.
6,204,65
Glasnik zaštite bilja

Glasnik zaštite bilja

Martina Bronzović, Drago Dretar, Berislav Lasović, Dretar Drago, Mirjana Perica, Milan Pospišil, ...

Sredstva za zaštitu bilja 2010. godine

Zadružna štampa, 2010.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
12,86
Gnojidba ratarskih kultura

Gnojidba ratarskih kultura

Ivan Gašpar

Osnove ishrane bilja, osnove đubrenja, vrste đubriva, proizvodni program, đubrenje bilja (oranice, travnjaci, krmno bilje)...

Petrokemija, 2000.
Hrvatski. Latinica. Broširano.
3,98